Gluten in non-food

Verzorgingsproducten

In verzorgingsproducten worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. Op de huid richt gluten geen schade aan. Waar moet je op letten?

toilet artikelen

Gluten in cosmetica 

Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg je huisarts of een dermatoloog.

Gluten in zonnebrandcrème

Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan. Voor gewone zonnebrandcrème geldt dat voorzichtig smeren op het gezicht (zodat het niet op of in de mond komt) en handen wassen na het aanbrengen voldoende is. Als je het risico dan toch te groot vindt, kun je kiezen voor glutenvrije zonnebrandcrème. 

Gluten in zeep

In sommige handzeep zit gluten. Het gaat om de stof triticum vulgare of om gerst. Zorg er thuis voor dat de zeep die je gebruikt glutenvrij is. Buitenshuis weet je misschien niet of de zeep glutenvrij is. Kies er dan voor om je handen met alleen water af te spoelen. Op die manier spoel je de gluten van je handen af. Daar is zeep niet perse voor nodig. Daarna zou je eventueel een desinfecterende handgel kunnen gebruiken, maar dat is puur om de bacteriën te doden (niet de gluten). Wel zo fris na het toiletbezoek.

Tandverzorging

Normale tandpasta is altijd glutenvrij. Speciale anti-rokerspasta kan wel gluten bevatten. 

Fluor

Ook al slikt je kind de fluor niet door, toch kun je als ouder grote twijfels hebben als je bij de tandarts wordt geconfronteerd met fluor happen. Zit daar eigenlijk gluten in? Deze vraag is uitgezocht door Liesbeth Smit, in coeliakie gespecialiseerd (kinder-)diëtist en bestuurslid van het Netwerk Voeding en Mondgezondheid hiernaar gevraagd. Liesbeth nam contact op met groothandel Henry Schein. ‘In geen enkele van hun producten zit gluten en ook niet in de fluoridegels of –lakken’, kreeg ze als antwoord. Ook bekeek ze foto’s van productverpakkingen, en sprak ze met fabrikanten. Op basis van deze informatie kunnen we stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er gluten in fluor gel of -lak zit.

Vulmiddel voor gaatjes

Vullingen en alles wat daaromheen gebruikt wordt zijn 100% synthetisch. Daar zitten geen natuurlijke ingrediënten in, dus ook geen gluten. Wil je het zeker weten, vraag het dan bij je tandarts na!

Tandpastatabletten

Er zijn steeds meer alternatieven voor plastic tandpastatubes. We vroegen het bij een aantal van de vele merken na. Smyle, Fleeck, Georganics en Choose Teethcare geven aan dat hun tabletten 100 procent glutenvrij zijn. LUSH laat ons weten dat ze niet kunnen garanderen dat hun producten glutenvrij zijn. Er zijn dus heel wat opties als je je tanden wilt poetsen met tandpastatabletten. Twijfel je over ingrediënten, dan kun je dus altijd contact opnemen met de producent. Hoe meer vragen zij krijgen, hoe duidelijker het wordt dat consumenten hieraan behoefte hebben.

Zelf controleren?

Net als bij voeding is ook op cosmeticaproducten de vermelding van de ingrediënten verplicht. Voor cosmetica wordt daarbij gebruik gemaakt van zogenaamde INCI-namen. Omdat het internationaal is, kan je ook in het buitenland checken wat er in je zonnebrandcrème en andere cosmetica zit. Om te weten welke ingrediënten afkomstig zijn van gluten, bekijk je de namenlijst op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Empanadas

Lees meer over 'Empanadas'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'