Cake met bosvruchten
Op zoek naar een liefdevolle én glutenvrije traktatie voor Moederdag? Deze cake met bosvruchten is feestelijk en vol van smaak. Perfect om jouw moeder in het zonnetje te zetten met iets dat recht uit het hart (en de oven) komt. Serveer 'm met een kopje thee, een knuffel, en een grote glimlach – want dat verdient ze!

- Recepten met
- Vegetarisch, Kan lactosevrij
- Menugang
- Traktatie/Tussendoortje
- Bereidingstijd
- 40 minuten
- Oventijd
- 60 minuten
- Koeltijd
- meer dan 60 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 10 portiesVoor de cake:
- 400 gram zachte roomboter*
en extra om in te vetten - 400 gram witte basterdsuiker
- 2 theelepels vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker
- 8 eieren maat M
- 400 gram Schär mix Bröt
- 12 gram bakpoeder
Voor de afwerking:
- 500 milliliter koude slagroom*
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 6 eetlepels bosvruchten- of aardbeienjam
- 500 gram verse bosvruchten (rode en blauwe bessen, aardbeien en bramen)
- Paar takjes munt om te garneren
* Gebruik bij een lactosevrij dieet plantaardige margarine en lactosevrije slagroom.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Mengkom
- Mixer met kloppers
- Zeef
- Invetkwastje
- 2 springvormen Ø 24 centimeter
- Rooster
- Satéprikker
- Mes
Bereiding
De cake:
- Laat de ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur komen.
- Zorg dat de slagroom goed koud wordt in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.
- Mix de suiker en de boter in een mengkom romig met de kloppers van de mixer. Je hebt lang genoeg geklopt als de boter witter is geworden (ca. 8 minuten).
- Voeg nu één voor één de eieren toe. Mix op een lage stand en voeg het volgende ei pas toe wanneer het eerste ei is opgenomen.
- Zeef het bakpoeder samen met het meel en voeg het in 3 delen bij het ei-boter mengsel. Mix op een lage stand ieder deel meel goed door het beslag en voeg dan pas het volgende deel toe.
- Vet 2 springvormen in met de extra boter.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de 2 springvormen.
Heb je niet 2 springvormen, dan kun je de cake ook in 1 springvorm bakken, alleen moet hij dan langer in de oven. - Bak beide cakes in 25 -30 minuten goudbruin op het rooster in het midden van de oven.
- Prik na 25 minuten (60 minuten wanneer je 1 springvorm gebruikt) met een satéprikker op meerdere plekken midden in de cake. Wanneer de prikker er schoon uit komt is de cake gaar. Is dat niet zo, dan moet de cake nog langer bakken. Controleer na 5 minuten nog een keer. Herhaal dit zo vaak tot de cake gaar is.
- Haal dan de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in de springvorm afkoelen.
Haal hem daarna uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal afkoelen.
Vulling en afwerking:
- Doe de koude slagroom met de 2 eetlepels basterdsuiker in de mengkom.
- Mix de slagroom met een mixer met kloppers op lage stand en voeg al mixende de slagroomversteviger erdoor.
- Zet de mixer, wanneer de slagroom dikker begint te worden, op de hoogste stand en klop de slagroom stijf.
- De slagroom is goed wanneer de sporen en de pieken die je met de mixer erin trekt blijven staan.
- Neem een afgekoelde cake.
Of snij de cake die in 1 springvorm gebakken is middendoor. - Smeer hier een laag jam op, maar zorg dat er ongeveer anderhalve centimeter van de rand vrij blijft.
- Smeer over de jam een dikke laag slagroom, maar blijf weer anderhalve centimeter van de rand.
- Leg de tweede cake op de slagroom en druk deze iets aan totdat de slagroom nog net niet uit de taart komt.
- Smeer op de bovenkant van de cake een ruime laag slagroom.
- Halveer grote aardbeien.
- Leg de aardbeien en andere bosvruchten op de slagroom.
- Garneer de cake met takjes munt.
Tips & Trucs
Naar wens kan de taart, wanneer de bovenste cake erop gelegd is, aan de zijkanten nog ingesmeerd worden met slagroom en door een schaal met 120 gram gehakte en geroosterde hazelnoten of nougatine gerold worden.