Glutenvrij recept

Wraps

Glutenvrije wraps kun je in de winkel kopen, maar die zijn misschien niet zoals je ze graag hebt. Met dit recept bak je zelf binnen een half uur soepele verse wraps.

alejo-jou_cSFHrhY-unsplash.jpg
Recepten met
Vegetarisch, Kan lactosevrij
Menugang
Lunch, Borrel, Voorgerecht, Hoofdgerecht
Bereidingstijd
30 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 8 porties
  • 75 gram rijstmeel* (bij voorkeur bruin rijstmeel)
  • 75 gram tapiocameel*
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 125 milliliter melk**
  • 25 gram vloeibare margarine**

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
   Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

** Controleer bij een lactosevrij dieet of de vloeibare margarine lactosevrij is en gebruik lactosevrije melk. 

Benodigdheden

  • Digitale weegschaal
  • Beslagkom
  • Mixer met kloppers
  • Kleine antiaanbakpan
  • Twee borden

Bereiding

  1. Weeg eerst het rijstmeel en dan het tapiocameel in een beslagkom. 
  2. Doe er een snufje zout bij en roer dit met een vork door elkaar.
  3. Maak een kuiltje in het midden van het meel. 
  4. Breek een ei in het kuiltje en doe daar een flinke scheut melk bij. 
  5. Mix vanuit het midden van het kuiltje het ei en de melk door het meel tot een klontvrij beslag. 
  6. Voeg tijdens het mixen steeds wat meer melk toe, totdat alle melk op is. 
  7. Voeg dan de vloeibare margarine toe en mix dat kort door het beslag. 
  8. Verhit een pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. 
  9. Schep hier een juslepel beslag in. 
  10. Draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de bodem. 
  11. Bak de wrap tot hij aan de onderkant lichtbruin is en keer hem dan om. 
  12. Bak de onderkant tot er bruine spikkels op zitten. 
  13. Schep de wrap op een bord en dek deze af met een ander bord. 
  14. Bak verder tot het beslag op is.  
  15. Laat de wraps afgedekt afkoelen. 
    Keer het stapeltje tussendoor een keer om en veeg het bovenste bord droog. 

Tips & Trucs

Je kunt het meel in dit recept vervangen door andere meelsoorten. Hou er wel rekening mee dat het tapiocameel ervoor zorgt dat de wrap soepel wordt en dat er per meelsoort een andere hoeveelheid melk nodig is. Het beslag moet vrij dun zijn, anders krijg je een dikke wrap. Probeer eens wat glutenvrije meelsoorten uit en denk daarbij aan glutenvrij gecertificeerde haver- of boekweit meel of maïsmeel.

Favoriete vullingen voor bij de lunch of als borrelhapje:

  • Kruidenkaas en gerookte zalm, eventueel met wat kappertjes en verse bieslook.
  • Rul gebakken gehakt met tortillakruiden en reepjes ijsbergsla. 
  • Olijventapenade, fijngesneden gedroogde tomaatjes uit pot, zure room en rucola.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne

Lees meer over 'Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'