Volg ons
Spreekbeurt houden over coeliakie?

Spreekbeurt houden over coeliakie?

Wil je de show stelen in de klas? Doe je spreekbeurt over coeliakie! Wij gaan je een handje helpen. We hebben zelfs speciaal voor jou een spreekbeurtpakket gemaakt. Veel plezier en succes natuurlijk!

Bereid je goed voor!

Je onderwerp heb je al: coeliakie. De voorbereiding is erg belangrijk en kost veel tijd. Je kunt niet de avond van tevoren ‘even’ een spreekbeurt maken. Hieronder enkele handige tips voor je spreekbeurt.

 1. Onze eerste tip is natuurlijk de leukste! Bestel ons spreekbeurtpakket, dan ga je goed voorbereid aan de slag. Als je lid bent is het pakket gratis.
 2. Bedenk goed wat je zelf graag wilt vertellen en wat denk je dat je klasgenoten willen weten?
 3. Zet eerst op een rijtje waar je spreekbeurt ongeveer over zal gaan. Schrijf al een paar belangrijke woorden op die hierbij horen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een mindmap maken. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis programma Plectica.com.
 4. Het is handig als je vragen bedenkt waar je in je spreekbeurt antwoord op geeft. Bijvoorbeeld: wat is coeliakie? Wat is een glutenvrij dieet? Wat gebeurt er als ik toch gluten eet? Wat mag ik allemaal wel eten?
 5. Verdeel de onderwerpen van je spreekbeurt in een aantal hoofdstukken.
 6. Typ je hele spreekbeurt uit op de computer. Gebruik geen moeilijke woorden of zinnen. Vertel het zoveel mogelijk in je eigen woorden.
   

Hoe maak je je spreekbeurt nog leuker?

Om je spreekbeurt nog leuker te maken dan die natuurlijk al is, hebben we een paar tips voor je:

 1. Bedenk een verrassend beginLaat bijvoorbeeld een grappig plaatje zien of stel een onverwachte vraag aan je klasgenoten.
 2. Vertel iets over jezelf. Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? Waarschijnlijk omdat je zelf coeliakie hebt of iemand kent die coeliakie heeft. Of lijkt het je gewoon interessant?
 3. Houd ook interviews. Haal niet alleen informatie uit boeken of van internet. Ook andere mensen kunnen je veel informatie geven. Bijvoorbeeld een arts, of iemand die coeliakie heeft. Je kunt ook met verschillende mensen een kort (straat)interview houden over coeliakie en het glutenvrij dieet. Je zou zo’n interview ook kunnen filmen en laten zien tijdens je spreekbeurt.
 4. Zorg voor afwisseling. Laat filmpjes of leuke en interessante plaatjes zien. Wij hebben een aantal filmpjes (zie het kader rechts) die je mag gebruiken.
 5. Zorg voor een originele afsluiting. Sluit af op een originele manier (dus niet Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?) Je kan ook iets lekkers glutenvrij bakken, zodat je klasgenoten kunnen proeven dat glutenvrij ook lekker is. We hebben speciaal voor jou twee recepten. Of test aan het eind van je spreekbeurt of je klasgenoten goed hebben opgelet en doe de glutengame.
 6. Oefen tegen de zenuwen Ben je zenuwachtig? Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is echt heel normaal. Ook de meeste volwassenen vinden spreken in het openbaar vaak heel spannend. Hoe vaker je het doet, hoe minder spannend je het vindt. Oefenen is daarom heel belangrijk. Gebruik alleen een spiekbriefje om moeilijke woorden en onderwerpen te onthouden. Bij het oefenen mag je nog wel veel op je blaadje kijken maar probeer het ook zonder. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel. Iedereen moet bij een spreekbeurt minimaal een aantal minuten praten. Noteer de tijd en lees nu hardop de tekst door. Zo kun je zien hoelang je spreekbeurt duurt. Vraag als je klaar bent met oefenen of alles duidelijk was of je niet te snel praatte en of ze nog tips hebben. 

 

Tips voor tijdens de spreekbeurt

 1. Kijk de klas rond als je iets vertelt. Als je het eng vindt, kijk dan op de muur achter de kinderen. Kijk in ieder geval niet de hele tijd op je blaadje of naar beneden.
 2. Spreek duidelijk en rustig. Gebruik geen boekentaal. Je moet alles in je eigen woorden vertellen, dus niet uit je hoofd leren. In eigen woorden betekent ook, dat elke keer dat je oefent de zinnen best anders kunnen zijn, als je de inhoud maar duidelijk vertelt. Zorg dat je mooie zinnen maakt, dus niet steeds: “en toen… en toen... en toen…”!

 

Zo, met al deze tips en ons spreekbeurtpakket steel jij absoluut de show in jouw klas. We wensen je heel veel plezier!

 

Spreekbeurtpakket bestellen?

Speciaal voor jou hebben we een spreekbeurtpakket gemaakt met daarin onder andere een poster, een pen, recepten, stickers en foldermateriaal. Dit kan je als lid gratis bestellen via de webwinkel.

Webwinkelplaatjespreekbeurt

Maak een leuke foto!

Laat je juf of meester een leuke foto maken en stuur ‘m naar ons op: info@glutenvrij.nl. We vinden het leuk om te horen hoe het is gegaan!

Plaatjes en filmpjes

We hebben verschillende foto's, plaatjes en filmpjes die je mag gebruiken tijdens je spreekbeurt. 

Oplossing zoek de verschillen

1. logo in vlag 2. vogel 3. wolkje 4. stukje boom in raam boomhut 5. konijntje 6. bril meisje 7. schoorsteen huis 8. stukje gras aan stam boomhut 9. boomstam 10. spijker in bovenste ladderlatje

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944