Ingrediënten

Overige ingrediënten

Op welke ingrediënten moet je nog meer letten als je etiketten leest? Tarwezetmeel, e-nummers, aroma’s, suikers en zoetstoffen hebben we apart behandeld.

Overige-ingredienten.jpg

Gelukkig geldt voor al deze ingrediënten dat áls het van een glutenbevattend graan afkomstig is, het duidelijk in hoofdletters of dikgedrukte letters moet worden aangegeven in de ingrediëntenlijst op het etiket. Ookal kun je daar op vertrouwen, er zijn altijd ingrediënten die je in verwarring brengen. Hieronder staan er een paar.

Gist en gistextract

Met gist wordt brood gebakken. Sommige mensen associëren het ingrediënt gist met brood en dus met gluten. Maar ook glutenvrij brood wordt met gist gemaakt.
Gist is een schimmel en is van nature glutenvrij. Gistextract (ookwel glutamaat genoemd) is een smaakversterker en die wordt aan diverse voedingsmiddelen toegevoegd. Ook gistextract en biergist is glutenvrij.

Lees meer over gist bij  de veelgestelde vragen

Video over verwarrende ingrediënten - gistextract

Transglutaminase

TransGLUTaminase, het klinkt alsof er gluten in zit. Maar gelukkig heeft dit ingrediënt niks met gluten te maken.

Video over verwarrende ingrediënten – transglutaminase

Vraag over een verwarrend ingrediënt?

Als je vragen hebt over andere ingrediënten, stuur je vraag dan naar dietist@glutenvrij.nl onder vermelding van je lidnummer.