Wijzigingen richtlijn medisch specialisten

In juli 2023 is op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk de richtlijn geactualiseerd. De herziene richtlijn geeft o.a. nieuwe aanbevelingen ten aanzien van serologische diagnostiek van coeliakie bij volwassenen. Daarnaast is een module toegevoegd over HLA-typering bij coeliakie voor labspecialisten en een module Zorg op afstand. We zetten de belangrijkste wijziging voor u op een rij.

Herziening richtlijn Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen

Wijzigingen diagnostiek kinderen

1. Een darmbiopsie is niet nodig indien:

  • Endomysium antistoffen (EMA) zijn positief
  • IgA-TG2 is meer dan 10x de bovengrens van normaal

Een darmbiopsie is in deze gevallen dan niet altijd meer nodig en kan in overleg met de familie achterwege gelaten worden. In alle overige gevallen (bijvoorbeeld bij een minder sterke stijging van TG2) blijft een biopt van de dunne darm onmisbaar.

2. Een HLA-typering is niet meer nodig voor het stellen van de diagnose zonder biopt, maar wordt met name gebruikt om de ziekte uit te sluiten.

Let op

  • doe altijd biopten bij IgA-deficiëntie
  • overleg potentiële coeliakie met een expert
Wijzigingen monitoring kinderen
  1. Minder uitgebreid bloedprikken
  2. Meer aandacht voor het glutenvrij dieet en kwaliteit van leven
  3. Zorg op maat
Wijzigingen diagnostiek volwassen
  1. Bij hoge antistoffen, geen biopt
Wijzigingen monitoring volwassenen
  1. In plaats van standaard monitoring, meer zorg op maat
  2. Dexascan alleen op indicatie
  3. Factsheet cirkel

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'