Follow-up bij volwassenen

In de richtlijn staat dat het belangrijk is om mensen met coeliakie goed te begeleiden en in de gaten te houden. Er wordt geadviseerd dat er een team van zorgverleners betrokken is. Dit team kan bestaan uit een (mdl)-arts, een verpleegkundig specialisten en een diëtist. Wanneer het nodig is, kunnen er ook andere specialisten zoals psychologen en endocrinologen betrokken worden bij de follow-up. Het is belangrijk dat al deze zorgverleners over voldoende kennis en ervaring beschikken.

patient en arts

Wanneer de diagnose gesteld is, zal de hoofdbehandelaar, in overleg met degene met coeliakie, een plan opstellen voor de follow-up voor de lange termijn.

De richtlijn adviseert om lid te worden van de NCV, omdat de NCV onder andere goede en betrouwbare voorlichting geeft.  Word hier lid van de NCV

De arts gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten

Deskundigen zijn het erover eens dat de follow-up gedaan moet worden door een mdl-arts of door een andere arts met voldoende expertise op het gebied van coeliakie. Tijdens de follow-up is er aandacht voor coeliakiegerelateerde klachten en voor tekenen van coeliakiegerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type 1 en schildklierziekten.

Daarnaast dient er ook aandacht te zijn voor de emotionele en psychologische aspecten van deze chronische aandoening. Denk bijvoorbeeld aan problemen met acceptatie en controle over de ziekte, en de omgang met het dieet. Wanneer er sprake is van angst en depressie, kan er een gerichte behandeling aangeboden worden. Denk bijvoorbeeld aan intensievere begeleiding door arts en diëtist, voorlichting over ziekte en dieet en eventueel ook inschakelen van een psycholoog.

Vind hier een gespecialiseerde arts

De diëtist gespecialiseerd in het glutenvrije dieet

De richtlijn adviseert dat de begeleiding van het dieet gedaan moet worden door een diëtist met kennis en ervaring op het gebied van coeliakie.

Een diëtist is de aangewezen persoon om te begeleiden bij het glutenvrije dieet. 

Het glutenvrije dieet heeft onder andere de volgende doelen:

  • Klachten verminderen;
  • Eventuele voedingsstoftekorten herstellen;
  • Herstellen van de dunne darm.

Het glutenvrije dieet betekent vaak een hele omschakeling in het dagelijks leven. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Om het dieet onder de knie te krijgen kan de begeleiding van een diëtist helpen. Samen kunnen jullie antwoorden vinden op vragen en/of uitdagingen. Ook kunnen jullie de volwaardigheid van het dieet onder de loep nemen en ervoor zorgen dat er geen voedingsstoftekorten ontstaan.

De diëtist kan uitleg geven over coeliakie, het glutenvrije dieet en meedenken over jouw persoonlijke situatie. Dit is zeker fijn in het begin, maar ook na een tijdje als er weer nieuwe vragen of uitdagingen zijn.

Ook wordt geadviseerd dat de diëtist voor de lange termijn beschikbaar is. Zo zou je 1 tot 2 keer per jaar een afspraak kunnen maken. Jullie kunnen dan de nieuwste inzichten op het gebied van het glutenvrije dieet bespreken. Ook is er aandacht voor hoe het gaat met het volgen van het dieet en kan de volwaardigheid van de voeding berekend worden. Bovendien kan het zijn dat je een jaar later weer heel nieuwe of andere vragen hebt.

Vind hier een gespecialiseerde diëtist

Hoe vaak moet een volwassene gecontroleerd worden?

Het is niet vastgelegd hoe vaak een volwassene gecontroleerd moet worden Meestal wordt dit in overleg met de patiënt gedaan en hangt de follow-up van het ziektebeloop af.

Er wordt geadviseerd dat er in het eerste jaar na de diagnose iedere 3-6 maanden een afspraak is. Wanneer de gezondheid stabiel is en er geen andere gezondheidsproblemen zijn, dan kan er overwogen worden om de afspraak eens per jaar of eens in de 2 jaar te hebben. Als de klachten aanhouden en/of er zijn complicaties, dan zijn er vaker afspraken nodig.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'