Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Gerelateerde aandoeningen

Coeliakie en auto-immuunziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsels. Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1 en schildklierafwijkingen. Het is nog onduidelijk waarom iemand met één auto-immuunziekte een tweede en zelfs derde auto-immuunziekte ontwikkelt. Uit onderzoek blijkt dat dit bij ongeveer 25 procent van de patiënten met een auto-immuunziekte voorkomt.

coeliakie_en_schildklierafwijking.jpg

Diabetes type 1

Mensen met diabetes type 1 hebben meer kans om coeliakie te ontwikkelen dan mensen die geen diabetes type 1 hebben. Bij gemiddeld 6% (variërend van 0,8 tot 16,4%) van de mensen met diabetes type 1 is coeliakie vastgesteld. Alleen bij de auto-immuunziekte diabetes type 1 heb je een verhoogd risico op coeliakie. Diabetes type 2 is geen auto-immuunziekte. Lees meer hierover op de pagina coeliakie en diabetes.

Ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen de schildklier. Deze raakt hierdoor ontstoken. Een gevolg hiervan is een tekort aan schildklierhormonen. Dit tekort wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. De stofwisseling is hierdoor vertraagd wat leidt tot algemene ‘vage’ klachten als het snel koud hebben, aankomen, sloom voelen, last hebben van verstopping of vermoeidheid.

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison is een zeldzame auto-immuunziekte. Slechts 5 op de 100.000 mensen hebben deze ziekte. Bij de ziekte van Addison maakt het lichaam antistoffen aan tegen het klierweefsel van de bijnierschors. Deze maakt hierdoor niet meer genoeg hormonen als cortisol en aldosteron aan. Deze hormonen zorgen voor de waterhuishouding en helpen het lichaam te reageren op stress.

Reumatoide artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. De antistoffen veroorzaken een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen. Het kraakbeen en bot in de gewrichten beschadigt. Ook pezen en slijmbeurzen die in buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen ontstoken raken. Meestal begint de ziekte bij de vingers en tenen.

Lupus Erythematodes

Lupus Erythematodes is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen bestanddelen van de eigen celkernen. Lupus kan zich beperken tot de huid maar er kunnen ook verschillende interne organen zijn aangedaan.

Scleroderma

Scleroderma is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen bindweefsel. Bindweefsel komt overal in het lichaam voor. Het zorgt voor stevigheid en verbindt lichaamsdelen met elkaar. Bij Scleroderma verdroogt en verhardt het bindweefsel. Dit komt vaak voor bij de huid, maar ook interne organen kunnen aangetast worden.

Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die zich niet beperkt tot één orgaan. Het lichaam maakt antistoffen tegen vochtafscheidende klieren, zoals de speekselklieren en traanklieren. De ziekte uit zich onder andere door droge ogen en mond. Ook meer algemene klachten zoals vermoeidheid en gewrichtspijn komen voor.

Alopecia Areata

Bij Alopecia Areata is er sprake van een ontstekingsreactie rond de haarwortels. Door deze ontsteking kunnen haarwortels niet goed functioneren. Ze produceren misvormde haren of helemaal geen haren. Hierdoor ontstaat pleksgewijze kaalheid. De haarwortels zelf gaan niet verloren. Zodra de ontstekingsreactie verdwijnt kan de haargroei terugkeren. Hoewel Alopecia Areata weleens een auto-immuunziekte wordt genoemd, is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.

Fenomeen van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud stroomt er aanvalsgewijs kortdurend minder of geen bloed naar de bloedvaten van de vingers of tenen. Die kunnen hierdoor pijn gaan doen. Dit komt doordat spiertjes in de wand van het bloedvat plotseling samentrekken (bijvoorbeeld door kou of spanning). Door deze krampen wordt het bloedvat te smal en kan het bloed er niet goed meer door stromen. Als de klachten het gevolg zijn van een onderliggend probleem spreekt men van het fenomeen van Raynaud/secundaire Raynaud; is er geen andere oorzaak voor te vinden dan noemt men het de ziekte van Raynaud/primaire Raynaud.

 

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Watermeloenplank

Lees meer over 'Watermeloenplank'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'