Gerelateerde aandoeningen

Coeliakie en syndromen

Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1 en schildklierafwijkingen. Ook is coeliakie een veelvoorkomende aandoening bij mensen met het syndroom van Down, het syndroom van Turner en het syndroom van Williams.

Syndroom

Screening coeliakie bij syndromen

Bij bepaalde syndromen (syndroom van Down, syndroom van Turner, Williams syndroom en enkele zeldzamere syndromen) komt coeliakie vaker voor. Bij mensen met het syndroom van Down is bekend dat coeliakie bij ongeveer 5 tot 12 procent voor komt. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 2 tot 4 procent van de mensen met het syndroom van Turner en het syndroom van Williams ook coeliakie hebben.

Een deel van de mensen met een dergelijk syndroom woont in een instelling voor mensen met een beperking. Hier worden zij op medisch gebied gevolgd door een speciale arts voor mensen met een beperking (arts VG). De richtlijn die deze artsen volgen geeft aan dat kinderen met een van deze syndromen standaard middels bloedonderzoek gescreend dienen te worden op coeliakie. Wanneer hieruit blijkt dat iemand HLA DQ2 of DQ8 positief is, maar op dat moment nog geen coeliakie heeft, wordt het testen op coeliakie antistoffen periodiek meegenomen bij het reguliere bloedonderzoek. 

Bronnen 

Syndroom van Williams

Het syndroom van Williams is een zeldzame genetische aandoening. In Nederland worden per jaar ongeveer 15 kinderen met dit syndroom geboren. De oorzaak is het ontbreken van een stukje van chromosoom 7. Via genetisch onderzoek is te achterhalen of hier sprake van is.

Belangrijke kenmerken van het syndroom zijn een lichte tot ernstige verstandelijke handicap, een karakteristiek gezicht, hartafwijkingen en een opvallend vriendelijk karakter. 

Syndroom van Turner

Het syndroom van Turner is een zeldzame genetische aandoening waarbij één van de twee vrouwelijke chromosomen geheel of gedeeltelijk ontbreekt. Via chromosoomonderzoek is te achterhalen of hier sprake van is. Het syndroom komt alleen voor bij meisjes/vrouwen.

De kenmerken die bij dit syndroom horen zijn vertraagde groei op kinderleeftijd, niet op gang komen van borstontwikkeling en menstruatie, aangeboren hartklepafwijking en afwijkingen aan de grote lichaamsslagader en nieren.

Syndroom van Down

Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking waarbij het chromosoom 21 in drievoud aanwezig (in plaats van in tweevoud). Belangrijke kenmerken die bij dit syndroom horen zijn een verstandelijke handicap, een karakteristiek gezicht (kleine mond en grootlijkende tong, scheefstaande amandelvormige ogen) en hartafwijkingen.

In de algemene Europese bevolking komt coeliakie voor bij 1 tot 2% van de mensen. Uit onderzoek blijkt dat onder mensen met het syndroom van Down de prevalentie een stuk hoger is, namelijk 6,7 procent.

Er zijn verschillen in de wereld in welke mate coeliakie voorkomt bij mensen met het syndroom van Down. Dat wordt waarschijnlijk onder meer beïnvloed door genetische en omgevingsfactoren en het type voeding. Meerdere kenmerken van het syndroom van Down komen overeen met die van coeliakie. Denk hierbij aan diarree of verstopping, een laag gewicht, terugkerende buikpijn, bloedarmoede, beperkte lichaamslengte en ontwikkelings- of gedragsproblemen. Dit maakt het vaak lastig om de diagnose coeliakie snel te stellen.

Wat de oorzaak is van het feit dat coeliakie bij mensen met het syndroom van Down vaker voorkomt, is niet helemaal duidelijk.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'