Ziekteverloop

Coeliakie en zwangerschap

Heb je een kinderwens dan vraag je je wellicht af wat de invloed is van coeliakie en een glutenvrij dieet op zwangerschap. Er blijkt verschil te zijn tussen vrouwen bij wie coeliakie is ontdekt en vrouwen bij wie deze auto-immuunziekte nog niet is ontdekt. Ook de mate waarin iemand met coeliakie zich houdt aan het glutenvrij dieet is van invloed.

zwangerschap_en_coeliakie.jpg

Coeliakie is ontdekt en glutenvrij dieet wordt strikt gevolgd

Volgens een grote Deense studie beïnvloedt coeliakie of het glutenvrije dieet niet de kans op zwanger worden en heeft het ook geen invloed op het verloop van de zwangerschap. Dit geldt alleen voor vrouwen die ontdekte coeliakie hebben en die al een tijdje een strikt glutenvrij dieet volgen.

Coeliakie is niet ontdekt en/of glutenvrij dieet wordt niet strikt gevolgd

Vrouwen die coeliakie hebben zonder het te weten en/of zich niet houden aan een glutenvrij dieet, zijn minder vruchtbaar in vergelijking met vrouwen zonder coeliakie. Onbehandelde coeliakie vermindert niet alleen de vruchtbaarheid, maar verhoogt ook de kans op een miskraam. Bovendien hebben ze bij een twee tot vier keer zo vaak te maken met zwangerschapscomplicaties, waaronder ernstige bloedarmoede, vaginaal bloedverlies, loslating van de placenta en hoge bloeddruk.

Oorzaken

De biologische oorzaak van deze vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen is niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat dit te maken heeft met het feit dat coeliakiepatiënten die (nog) geen glutenvrij dieet gebruiken, extra veel antilichamen in hun bloed hebben tegen het eiwit transglutaminase (anti-TtG). Waarschijnlijk reageren deze antilichamen op transglutaminase eiwitten in de placenta, waardoor daar schade ontstaat.

Glutenvrij dieet vermindert risico’s

Een strikt glutenvrij dieet zorgt ervoor dat de hoeveelheid van deze antilichamen weer terugkomt op het normale niveau, waardoor dit schadelijke effect niet optreedt. Of er daarnaast nog andere factoren een rol spelen, is nu nog niet duidelijk.

Net begonnen met een glutenvrij dieet? Beter nog even wachten

Voor coeliakie-patiëntes die nog maar net zijn begonnen met een glutenvrij dieet, is het advies van arts-onderzoekers om de zwangerschap nog even uit te stellen tot de bloedwaardes voor bijvoorbeeld anti-TG2 zijn genormaliseerd en minimaal een half jaar te wachten na de start van het glutenvrije dieet voordat gestopt wordt met anticonceptie.

Ben je zwanger? Laat je goed monitoren

Ondanks dat vrouwen met coeliakie en een glutenvrij dieet geen verhoogde kans hebben op zwangerschapscomplicaties, blijft het zinvol om je als zwangere coeliakie-patiënte extra te laten monitoren. Dat heeft alles te maken met de verhoogde jodiumbehoefte van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Omdat glutenvrij brood niet altijd gejodeerd (bakkers)zout bevat, loop je dus risico op een jodiumtekort. En een jodiumtekort tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan leiden tot een verminderd leervermogen bij kinderen.

Ook is het een goed idee om tijdens de zwangerschap de anti-TG2 waardes regelmatig te monitoren, omdat niet bekend is of het glutenvrije dieet ervoor heeft gezorgd dat de antistoffen zijn genormaliseerd. Daarnaast wordt geadviseerd om regelmatig een echo te maken om de groei van de foetus in de gaten te houden, vanwege het risico op groeiachterstand bij niet genormaliseerde antistofwaardes.  

HLA-bepaling uit navelstrengbloed

Kan ons kind coeliakie krijgen? het is een vraag die vooral speelt bij ouders als er een gezinslid  coeliakie heeft. Sommige ouders denken dat een HLA-typering naar coeliakie meteen na de bevalling meer informatie geeft. Zo’n typering is via bloedonderzoek te verkrijgen. Geregeld wordt de NCV gevraagd: ‘Kan ik wat navelstrengbloed bij mijn baby laten afnemen om te kijken of mijn kind de coeliakiegenen heeft, oftewel, een HLA-bepaling laten doen? En hoe doe je dat?’ de vraag is vervolgens of de ouders daar echt wat mee opschieten.

Lees hierover het hele artikel uit GM1-2024 (Eerst even inloggen)

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Empanadas

Lees meer over 'Empanadas'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'