Volg ons
Lees alles over de Glutenvrije Piet

Lees alles over de Glutenvrije Piet

Je kunt je vanaf 1 september aanmelden voor Sinterklaas 2019. Lees verder

Aan de intocht van Sinterklaas deed vorig jaar (2018) in veel gemeenten een Glutenvrije Piet mee! Het hulpje van Sint voorzag kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten. Het was een groot succes. Dit jaar willen we bij nog meer intochten een glutenvrije piet regelen.

In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in diverse gemeenten zal daarom ook dit jaar dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije pepernoten uitdelen.

Waar vind ik Glutenvrije Pieten?

Bekijk hier in welke plaatsen dit jaar Sinterklaasintochten met Glutenvrije Pieten van de NCV worden georganiseerd.

Glutenvrije Pieten maken kinderen blij!

Glutenvrije Pieten maken kinderen blij!

Ben je naar één van de intochten, waar een Glutenvrije Piet is, geweest? Misschien vind je het leuk om na afloop een foto of video te delen? Dat kan bijvoorbeeld door te mailen naar glutenvrijepiet@glutenvrij.nl.

Ook Glutenvrije Piet worden?

De Glutenvrije Pieten bewaken hun pepernoten enorm goed, want ze hebben verstand van gluten(-intolerantie) en kruisbesmetting! Daarom willen we graag dat overal in Nederland glutenvrije Pieten die alles weten van een glutenvrij dieet meedoen aan de intocht. 

Je kunt je vanaf 1 september aanmelden voor Sinterklaas 2019. Lees verder

Hoe denkt de NCV over de kleur van Glutenvrije Piet?

Steun de Glutenvrije Piet!

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.

Ingrediënten pepernoten Gebaksjuwelier

Ingrediënten pepernoten Gebaksjuwelier

In Culemborg zorgt Paula Oonink van de glutenvrije bakkerswinkel de Gebaksjuwelier ervoor dat de Glutenvrije Piet lekkere en uiteraard veilig glutenvrije pepernoten kan uitdelen. Daarvoor heeft ze de volgende ingrediënten gebruikt:

Glutenvrij zelfrijzend bakmeel (rijst, aardappel, tapioca, maïs, boekweit, mono calcium fosfaat, sodium bicarbonaat, xanthaan gom), suiker, plantenmargarine (bevat sojalecithine en lupine), kokosmelk, psyllium, speculaaskruiden, zout

De Glutenvrije Piet

Glutenvrijepietpijl

Luister naar het interview op Omroep Zeeland over de niet te stuiten opmars van de Glutenvrije Piet in Nederland. 

Op de website van Omroep Zeeland staat ook nog een leuk artikel over de Glutenvrije Piet.

 De Glutenvrije Piet
Wie kent 'm niet?
In Zeeland in ieder geval wel
Dus luister nu maar snel
Naar dit interview op de radio
Wat een mooi glutenvrij cadeau
Hoofdpiet Monique aan het woord
Zegt het voort zegt het voort
(Delen mag ook ;-) )  

Steun de Glutenvrije Piet!

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.

Hoe herken je de Glutenvrije Piet?

Hoe herken je de Glutenvrije Piet?

De Glutenvrije Piet is herkenbaar aan zijn 'I Love Glutenfree' tasje.

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kan je hem aan je pietenmuts hangen of er een vlaggetje van maken. Dan kan de Glutenvrije Piet ook goed zien dat jij graag de glutenvrije pepernoten wilt! Je kan ook de glutenvrije vlag downloaden en er zelf een vlag van maken.

Waar zijn de pepernoten van gemaakt?

We krijgen veel vragen over of de pepernoten - behalve glutenvrij - ook lactosevrij zijn. De pepernoten van zowel het merk Liberaire (Glutenvrije bakkerij Van der Westen) en van HeJa (Gluten Free Bakery Holland) zijn inderdaad gluten- en lactosevrij.

Ingrediënten pepernoten Liberaire

Ingrediënten pepernoten Liberaire

Glutenvrije bakkerij Van der Westen heeft voor de pepernoten van Liberaire - uiteraard veilig glutenvrij - de volgende ingrediënten gebruikt:

Rietsuiker, margarine, water, rijstemeel, plantaardige zonnebloemolie, maïszetmeel, aardappelzetmeel, ei, antioxidant citroenzuur, specerijen (kaneel, kruidnagel, koriander, foelie, nootmuskaat, piment, gember), verdikkingsmiddel guarpitmeel, lupinemeel, zout, rijsmiddel, natriumcarbonaten, invertsuikerstroop, eiwitpoeder, steenzout

Dit product kan sporen bevatten van noten, soja en sesam

Ingrediënten pepernoten HeJa

Ingrediënten pepernoten HeJa

Gluten Free Bakery Holland heeft voor de pepernoten van het merk HeJa de volgende ingrediënten gebruikt:

Maïszetmeel, suiker, plantaardige oliën en vetten (palm, raap, kokos), aardappelzetmeel, teffmeel, scharrel HEELEI, speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, piment, gember, koriander, foelie, kardemom), water, rijsmiddel: E450i, E500ii, glucosestroop, gejodeerd zout, emulgator: E471, voedingszuur: E330, kleurstof: bètacaroteen

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.