Volg ons
Zin en onzin over gluten, glutenvrij, glutenallergie en coeliakie

Zin en onzin over gluten, glutenvrij, glutenallergie en coeliakie

Glutenvrij is hot. Dat betekent dat héél véél mensen meepraten over wat gezond is en wat niet. Bij de NCV stellen we betrouwbare informatie voorop. Hieronder zetten we de belangrijkste feiten en misverstanden voor je op een rij.

Gluten zitten in granen

Dat is te kort door de bocht. Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sommige tarwesoorten (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Verwarrend is bijvoorbeeld het woord 'havergluten', dat door Albert Heijn wel eens op een verpakking wordt gezet. Maar in haver zitten geen gluten. Wat dan bedoeld wordt is dat het product waarin haver zit, is gemaakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt en dus niet veilig is voor mensen die glutenvrij moeten eten. 

Lees ook:
Glutenvrije haver

Coeliakie, glutenallergie, glutensensitiviteit: het is allemaal hetzelfde

Dit klopt niet. Je hebt mensen die allergisch zijn voor tarwe, al komt dat zelden voor. Maar een allergie is echt iets anders dan een auto-immuunziekte zoals coeliakie.  Bij een auto-immuunziekte stelt het lichaam zich te weer tegen gluten. Een alternatieve benaming die wel goed is, is glutenintolerant. Daarnaast bestaat glutensensitiviteit. Dat is een erkende aandoening van mensen bij wie geen sprake is van coeliakie maar die wel de verschijnselen vertonen en goed reageren op een glutenvrij dieet. 

Lees ook:
Wat is coeliakie?
Wat is glutensensitiviteit

Als je geen gluten eet, kom je er vanzelf achter of je coeliakie hebt. 

Helaas is het omgekeerde waar. Als je stopt met het eten van gluten, kan een arts niet vaststellen of je coeliakie hebt. Dus twijfel je of je glutenintolerant bent, ga dan door met het eten van gluten en maak een afspraak met de dokter. 

Lees ook:
Hoe kom ik tot een goede diagnose?

Glutenvrij is heel gezond

Helaas klopt dat niet. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.

Daarnaast zijn helaas de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

Lees ook:
Gezond glutenvrij: wat is dat?
Ons keurmerk Good Glutenfree
Een glutenvrij dieet

De hype rond glutenvrij eten komt coeliakie patienten ten goede

Op het eerste gezicht ligt het voor de hand om het zo te zien. Maar eigenlijk is het tegendeel waar; door de hype voelen mensen met coeliakie zich minder geaccepteerd. Hun ziekte wordt minder serieus genomen. Iemand die vrijwillig glutenvrij eet, hoeft het niet zo serieus te nemen. 
De gevolgen zie je onder andere terug in de horeca. Restaurants zetten 'glutenvrij' op de kaart omdat het goed klinkt, maar de kok heeft niet altijd de kennis om 100% glutenvrij te koken. Terwijl dat voor coeliakie-patiënten heel belangrijk is. 

Lees ook:
Lekker glutenvrij uit eten.
De hype glutenvrij. Elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt?

Word je ook lid van de NCV?

Word je ook lid van de NCV?

Voordelen voor leden

  • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.