Volg ons
Gezond glutenvrij: wat is dat?

Gezond glutenvrij: wat is dat?

Glutenvrij betekent niet per sé gezond. Hoe zit dat en wat kun je zelf doen om wel gezond te eten zonder gluten?

Wanneer is het niet gezond?

Veel glutenvrije producten bevatten veel suiker, vet en zout en weinig vezels. Omdat ze voor iemand met een glutenvrij dieet tot het dagelijks dieet behoren, loop je de kans om teveel ongezonde voedingstoffen binnen te krijgen en te weinig vezels. 

Goed Glutenvrij

Leven met een glutenvrij dieet is meer dan alleen de gluten uit je dagelijkse voeding halen. Het is ook letten op de verborgen gluten, letten op zoet, zout en vet in het eten en zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Om kinderen hier ook bewust van te maken hebben we een leuk spelletje gemaakt: de Gluten Game, hiermee leer je de juiste boodschappen in het juiste keukenkastje opbergen.

Waar moet je mee oppassen?

Als algemene regel geldt dat zoet, zout en vet de boosdoeners zijn in glutenvrije producten. Vet wordt bijvoorbeeld vaak gebruik om producten minder droog te maken. Zoet en zout worden door fabrikanten ingezet om de smaak te verbeteren. 
Mensen die een glutenvrij dieet volgen, gaan ongemerkt meer zoet en zout eten. Wellicht ook als beloning. Overgewicht is het gevolg. Coeliakiepatiënten hebben hier vaak last van.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk zelf het eten klaar te maken met van nature glutenvrije producten. En zo min mogelijk gebruik te maken van niet verse producten en halffabrikaten.

Volwaardig glutenvrij dieet

In het glutenvrije dieet ontbreken de (graan)producten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1, jodium en foliumzuur bevatten. Het is daarom aan te raden om glutenvrije producten te gebruiken die rijk zijn aan voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Lees hier meer over een volwaardig glutenvrij dieet.

Kan je wel een beetje hulp gebruiken?

Wil je een beetje hulp bij het glutenvrij dieet. Maak dan een keer een afspraak met een van onze gespecialiseerde dietisten. Zij weten alles over het glutenvrij dieet.

20 ppm

Glutenvrij betekent minder dan 20 mg gluten per kilo product. Verreweg de meeste coeliakiepatiënten kunnen veilig genieten van voeding die minder dan 20 ppm gluten bevat. Een kleine groep mensen is zo gevoelig dat ze ook klachten krijgen na het binnenkrijgen van een hele kleine hoeveelheid gluten. Deze mensen moet dus echt 100% glutenvrij eten.

Ingrediënten checken met app

Ingrediënten checken met app

Download de Kies-ik-gezondapp van het Voedingscentrum.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944