Volg ons
Glutenvrije haver

Glutenvrije haver

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat. De reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoort schaart is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dat kan gebeurd zijn tijdens de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij).

Toch past haver in een dagelijks en gezond glutenvrij dieet vanwege de hoogwaardige voedingskwaliteiten.
Maar dan wel haver die niet besmet is. U herkent glutenvrije haver als op de verpakking van dit (haverbevattend) product expliciet ‘ glutenvrij’ gemeld staat. Gelet op het feit dat haver een product is met een hoog risico adviseert de NCV om bij voorkeur te kiezen voor producten die naast de claim ‘ glutenvrij’ ook het officiële glutenvrij logo op de verpakking hebben. Producten die het officiële glutenvrij logo dragen, met daaronder een uniek nummer, zijn gecontroleerd volgens de strengste normen.

*Verreweg de meeste mensen met coeliakie verdragen zuivere haver ('glutenvrij', zonder besmetting met tarwe, rogge of gerst) goed. Er is echter een zeer kleine groep mensen met coeliakie bij wie deze zuivere haver toch een reactie van het immuunsysteem en/of klachten veroorzaakt. Neem contact op met uw behandelend arts of gespecialiseerde diëtist als u glutenvrije haver niet goed verdraagt.

Als u haver introduceert in uw dieet, begin dan met kleine hoeveelheden en bouw die langzaam op, zodat uw darmen kunnen wennen aan de grote hoeveelheid vezels in haver.

Disclaimer
alle adviezen van de NCV zijn onderhevig aan verandering veroorzaakt door nieuw of aanvullend onderzoek. Zodra aanpassing noodzakelijk is op basis van wetenschappelijk onderzoek past de NCV haar adviezen aan.

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Of een product glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft je extra zekerheid dat het product veilig is. De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij eten. Lees verder.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.