Een product mag glutenvrij worden genoemd als de hoeveelheid gluten minder dan 20 mg gluten per kg product is (ook wel genoemd: onder de 20 ppm: parts per million). Dit is vastgelegd in de wet.
Er zijn grofweg 3 groepen voedingsmiddelen te onderscheiden:
De eerste groep bestaat uit voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn. Deze zijn vaak vers en onbewerkt, zoals aardappelen, rijst, groenten en fruit, onbewerkt vlees, vis, kip, naturel zuivel, noten en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen kun je dus prima gebruiken als basis voor je glutenvrije voedingspatroon.
De tweede groep bestaat uit glutenvrij gemaakte producten. Zij dragen het Crossed Grain keurmerk, een glutenvrij logo of de tekst 'glutenvrij'. Voorbeelden zijn glutenvrij brood, glutenvrije pasta, - crackers en - koekjes. Je vindt ze in een speciaal dieetschap in de supermarkt én tussen de gewone producten. Met deze producten kan je de basis van je glutenvrij dieet uitbreiden.
Daarnaast is er nog een derde groep voedingsmiddelen die op ingrediëntniveau glutenvrij zijn. Hier zijn dus geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt, maar er staat ook niet op dat het product 'glutenvrij' is. Lees bij deze producten altijd goed de ingrediëntenlijst op het etiket.