Welk meel is glutenvrij?
Glutenbevattende granen zijn onder andere tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Wanneer deze granen gemalen worden tot meel, bijvoorbeeld tot witte bloem en zelfrijzend bakmeel zijn deze NIET glutenvrij
Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals amarant, boekweit, gierst, quinoa, canihua, sorghum en teff, kunnen ook tot meel gemalen worden. Maar na het malen krijg je helaas niet gegarandeerd glutenvrij meel. Juist in dat malen zit een risico. Waar en hoe wordt dat gedaan? In een molen waar zojuist tarwe gemalen is? En wat gebeurt er tijdens de opslag en het transport? Zolang niet het hele productieproces in kaart is gebracht, kun je niet zeggen of het eindproduct veilig glutenvrij is.
Hoe weet ik zeker dat bepaalde melen glutenvrij zijn?
We zeggen al jaren: ‘Alle meelsoorten, ook die gemaakt van een glutenvrij graan, kunnen een risico hebben op kruisbesmetting met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar: met tenminste een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
Welke meel heeft het Crossed Grain keurmerk?
Download hier de volledige lijst met producten met het Crossed Grain keurmerk.