Volg ons
Kinderen en coeliakie

Kinderen en coeliakie

Het is woensdagmiddag. Vanmiddag heb je het feestje van je beste vriend. Natuurlijk heb je er heel veel zin in en extra veel zin omdat hij begrijpt dat jij niet alles mag eten en drinken. Je mag namelijk niets met gluten erin. Soms gaat dat goed en soms gaat dat niet goed. Op deze pagina helpen we je met tips en ervaringen van andere kinderen met coeliakie. Wil je zelf ook iets vertellen dan kan je je verhaal mailen naar webmaster@glutenvrij.nl.

Klokhuis uitzending over glutenintolerantie

Het is lastig als jarige kinderen lekkere dingen uitdelen in de klas en jij mag daar niks van eten. Caleb heeft glutenintolerantie. Waar zitten gluten in? Maurice zocht het uit tijdens de aflevering van het Klokhuis op dinsdagavond 19 januari 2016. Wegens succes hebben ze de uitzending op 13 februari 2018 herhaald.

Heb je de uitzending gemist, of wil je nog een keer kijken? Bekijk het filmpje hier.

Coeliakie en huisdieren

Kan ik mijn (huis)dieren wel voeren? En mag ik wel tussen de strobalen spelen.

Op school

Een groot deel van de week zit je op school. Meestal denk je er niet aan dat je coeliakie hebt. Maar soms kan het niet anders. Als er iemand trakteert bijvoorbeeld en jij mag het niet eten. Of als je zelf trakteert. Of misschien houd je wel een flitsende spreekbeurt over coeliakie. Dan ben je hier aan het juiste adres. Kijk maar snel verder.

Voor je spreekbeurt
Ga je binnenkort een spreekbeurt houden over coeliakie? Doe dan zeker inspiratie op bij 'spreekbeurten'. Misschien is het een leuk idee om aan het eind van je spreekbeurt de Glutengame met je klasgenoten te doen. Kijken of ze goed hebben opgelet :-). Je kan ook het Klokhuisfilmpje laten zien.

Heb jij ook een mooi verhaal over coeiliakie of een mooie powerpointpresentatie of een prezi van je spreekbeurt. Mail die dan naar webmaster@glutenvrij.nl en wie weet sta jij binnenkort op de site.

Trakteren
En dan ben je eindelijk jarig. Je mag trakteren en misschien ook wel de klassen rond. Wat ga je dan trakteren? We hebben hier al wat traktaties voor je op een rij gezet. Heb je zelf iets leuks getrakteerd? Laat het ons weten en stuur een mooie foto naar webmaster@glutenvrij.nl.

Iets lekkers in je broodtrommel
Sommige kinderen blijven over en sommige kinderen gaan tussen de middag naar huis. Als je op school blijft wil je natuurlijk iets lekkers in je broodtrommel. Vraag maar aan je vader of moeder of ze hier een keer goed kijkt naar alle lekkere voorbeelden. Wie weet wat jij in je broodtrommel vindt!

Goed voorbereid op kamp

Je zit in groep 8. Misschien wel het leukste schooljaar van allemaal, met de eindmusical, niet meer zo hard hoeven werken en natuurlijk het kamp! Maar dan? Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid meegaat op kamp, zodat jij ook kan genieten? We hebben wat tips op een rijtje gezet.

Activiteiten voor kinderen

Er worden veel activiteiten georganiseerd voor kinderen, bijvoorbeeld een kinderkamp, sinterklaasfeest, glutenvrije lunch of een speelmiddag. Op onze kalender vind je al onze activiteiten. 

We kregen een hele leuk reactie van een familie op het sinterklaasfeest in Utrecht:
Wat een fantastische middag heeft u georganiseerd! Over alles is nagedacht; leuke entree met slim stickersysteem, spellen circuit geschikt voor jongere en oudere kinderen, alleraardigste Sint en leuke pieten en, of dat nog niet genoeg is, hele leuke cadeau's op het einde. Nogmaals heel hartelijk bedankt voor het organiseren van deze super leuke middag! Wij hopen dat we volgend jaar ook weer mogen komen!

Bakworkshops voor kinderen

Wil je lekkere glutenvrije cupcakes leren bakken of koekjes? Wij organiseren niet alleen bakworkshops voor volwassenen maar ook voor kinderen. Alle activiteiten staan op de activiteitenkalender. Er hebben al veel kinderen zo'n bakworkshop gevolgd. Lees de leuke reacties maar:

  • Dochter helemaal blij na kinderbakworkshop in Leiden van de NCV. Ze wilde zich alweer inschrijven voor een volgende. 
  • Super trots is ze op het resultaat en ohhh wat is het lekker!!

Hoe doen andere kinderen het?

Heb je zelf ook een verhaal te vertellen? Heb je iets bijzonders meegemaakt? Wil je een leuke foto insturen? Dat kan! Mail het naar webmaster@glutenvrij.nl en wie weet lees je je verhaal hier terug. 

Doe de Glutengame

Doe de Glutengame

Vaak zit gluten verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in soep of vlees, in sauzen en drinken, in sommige snoepjes en ijsjes. Dit noemen we verborgen gluten.

Weet jij wat je wel en wat je niet mag eten? Durf je de uitdaging aan om de glutengame te spelen? In het spel is een groen kastje voor producten zonder gluten, rood voor producten met gluten en een oranje kastje voor producten waarin verborgen gluten kunnen zitten. Klik op de groene button op deze pagina. Veel plezier!

Het Nationaal Schoolontbijt 2018

Het Nationaal Schoolontbijt 2018

Doet jouw school dit jaar ook mee aan Het Nationaal Schoolontbijt? In de week van maandag 5 november ontvangen jullie een pakket vol eten om samen met je klas te kunnen ontijten. Maar kan jij wel meedoen? JA! Er zitten glutenvrije crackers in en onze dietist controleert welke producten echt glutenvrij zijn. Dus houd deze website in de gaten.

We hebben in ieder geval voor de juf of meester opgeschreven hoe jij ook veilig mee kan doen aan dit ontbijt. Kijk hier maar.

Filmpje Wat is coeliakie?

Filmpje Wat is coeliakie?

Wil jij aan iemand uitleggen wat coeliakie is? Laat dit leuke filmpje dan zien!

Stel je vraag!

Je hebt ongetwijfeld wel eens vragen over coeliakie die je wilt stellen aan een arts. Je hoeft niet te wachten tot een spreekuur. Stel je vraag gewoon hier.

Of kijk hier of je vraag al een keer beantwoord is (eerst even inloggen).

 

Ken jij de Cyberpoli?

Heb je al over de Cyberpoli gehoord? De Cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met coeliakie. Hier kun je veilig online vragen stellen aan deskundigen. Bovendien kun je in contact komen met andere kinderen met coeliakie om ervaringen en tips te delen! Bezoek aan Cyberpoli.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.