Buiten de deur

Wereldkeuken - Afrika

Als je naar restaurants gaat waar gerechten uit de hele wereld worden geserveerd, kun je verschillende gerechten tegenkomen die je misschien niet kent. Daarom benoemen we de verschillende soorten keukens en hun mogelijkheden en uitdagingen voor het glutenvrije dieet. Zo weet je waar je op moet letten als je glutenvrij eten bestelt. Dat maakt de zoektocht tussen alle verschillende opties wellicht een klein stukje makkelijker. Maar voor alles geldt, controleer de allergenen en het risico op kruisbesmetting altijd bij het restaurant.

Afrika

De Afrikaanse keuken maakt veel gebruik van natuurlijk glutenvrije ingrediënten zoals vlees, vis, groenten, rijst en verse kruiden. Typische Afrikaanse gerechten zijn stoofpotjes (tajine), bobotie en braai.

Een gerecht dat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is grofgemalen durumtarwe, en dus zeker niet glutenvrij. Maar als je tajine bereid wordt met rijst, aardappel of kikkererwten en verse kruiden is het vaak veilig.

Ras el hanout is een kruidenmengsel van soms twintig of meer pure specerijen. Dit wordt vooral veel gebruikt in Marokko, maar vergelijkbare kruidenmengels zie je veel in bijvoorbeeld Algerije, Tunesië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Soms wordt er injera, een soort pannenkoek, geserveerd bij de maaltijd in bijvoorbeeld Etheopische restaurants. Traditioneel worden deze gemaakt van teffmeel en daarmee zijn ze glutenvrij als ze worden bereid in een schone pan. Vraag dit wel altijd na bij het restaurant, in sommige gevallen wordt namelijk toch gekozen voor tarwemeel.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Quinabouleh

Lees meer over 'Quinabouleh'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'