De Afrikaanse keuken maakt veel gebruik van natuurlijk glutenvrije ingrediënten zoals vlees, vis, groenten, rijst en verse kruiden. Typische Afrikaanse gerechten zijn stoofpotjes (tajine), bobotie en braai.
Een gerecht dat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is grofgemalen durumtarwe, en dus zeker niet glutenvrij. Maar als je tajine bereid wordt met rijst, aardappel of kikkererwten en verse kruiden is het vaak veilig.
Ras el hanout is een kruidenmengsel van soms twintig of meer pure specerijen. Dit wordt vooral veel gebruikt in Marokko, maar vergelijkbare kruidenmengels zie je veel in bijvoorbeeld Algerije, Tunesië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Soms wordt er injera, een soort pannenkoek, geserveerd bij de maaltijd in bijvoorbeeld Etheopische restaurants. Traditioneel worden deze gemaakt van teffmeel en daarmee zijn ze glutenvrij als ze worden bereid in een schone pan. Vraag dit wel altijd na bij het restaurant, in sommige gevallen wordt namelijk toch gekozen voor tarwemeel.