Buiten de deur

Wereldkeuken - Europa en Midden-Oosten

Als je naar restaurants gaat waar gerechten uit de hele wereld worden geserveerd, kun je verschillende gerechten tegenkomen die je misschien niet kent. Daarom benoemen we de verschillende soorten keukens en hun mogelijkheden en uitdagingen voor het glutenvrije dieet. Zo weet je waar je op moet letten als je glutenvrij eten bestelt. Dat maakt de zoektocht tussen alle verschillende opties wellicht een klein stukje makkelijker. Maar voor alles geldt, controleer de allergenen en het risico op kruisbesmetting altijd bij het restaurant.

Midden-Oosten

De Europese keuken heeft veel invloeden van over de hele wereld, ook met name uit het Midden-Oosten, maar kent ook zijn eigen traditionele gerechten. 

Couscous

Couscous (gemalen durumtarwe) is een geliefd gerecht voor bijvoorbeeld een salade, maar helaas niet geschikt voor mesen met coeliakie. Soms is een gerecht aan te passen door de couscous te vervangen met rijst.

Döner

Dönervlees is in veel gevallen glutenvrij. Vraag natuurlijk wel altijd even na de gebruikte kruiden en sauzen ook glutenvrij zijn. In veel dönerzaken wordt de frituur enkel gebruikt voor friet en kan daarom veilig gegeten worden. Controleer dit wel altijd eerst even. Het is dan goed mogelijk een dönergerecht te bestellen, zolang het niet in een wrap of broodje wordt geleverd.

Filodeeg

In de keuken van het Midden-Oosten wordt veel gewerkt met filodeeg, wat erg lijkt op bladerdeeg, maar een stuk dunner is, uit een enkele laag bestaat en krokanter is. Filodeeg wordt net als bladerdeeg gemaakt van tarwemeel. Gerechten zoals baklava en Turkse börek worden gemaakt van filodeeg.

Friet & Snacks

Vermijd friet als het in dezelfde olie is bereid als glutenvolle snacks zoals kroketten en frikandellen.

Steeds meer snackbars hebben een aparte frituur voor glutenvrije snacks of frituren deze in dezelfde frituur als friet. In dat geval kun je het veilig eten.

Kikkererwten

Kikkererwten bevatten veel eiwitten en koolhydraten. Ze worden gebruikt in dips zoals hummus en salades en zijn van nature glutenvrij.

Falafel zijn gekruide, gefrituurde balletjes van kikkererwten en een alternatief voor vlees voor vegetariërs die een glutenvrij dieet volgen. Let hier wel op: soms wordt bloem toegevoegd om de balletjes knapperiger te maken. En uiteraard moet er een schone frituur gebruikt worden.

Pasta & Pizza

De Italiaanse keuken is er een vol met gluten. Zo zijn pasta en pizza typische Italiaanse gerechten. Op het eerste gezicht dus een keuken die je moet vermijden. Toch zijn het vaak de traditionele Italiaanse restaurants die goede glutenvrije alternatieven bieden. Zo vervangen ze de pasta met glutenvrije pasta of wordt de bodem van de pizza met glutenvrij deeg gemaakt. Controleer hiervoor natuurlijk wel altijd even of er ook gewerkt wordt met schone pannen en kookgerei.

Pizza is een lastiger verhaal. Wanneer de pizzabodems met de hand worden gemaakt en niet kant-en-klaar geleverd worden, is de kans op kruisbesmetting in de keuken aanwezig. 

Sommige afhaalketens bieden glutenvrije pizza's aan, maar vanwege het gebruik van gluten in dezelfde keuken, blijft er vaak wel kans op kruisbesmetting. De pizza's worden met schone handen gemaakt, in een aparte schaal gebakken en niet gesneden, maar ze worden wel in dezelfde oven klaargemaakt. Wil je de pizza zo glutenvrij mogelijk, bestel dan een Margherita. Hoe minder verschillende toppings, hoe kleiner de kans op kruisbesmetting.

Rijstgerechten

Rijst komt ook veel voor - alles van paella tot risotto. Om de rijst op smaak te brengen wordt deze vaak in bouillon gekookt of worden er kruiden aan toegevoegd, dus controleer dan wel of deze ook glutenvrij zijn.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Spritsen

Lees meer over 'Spritsen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'