De Europese keuken heeft veel invloeden van over de hele wereld, ook met name uit het Midden-Oosten, maar kent ook zijn eigen traditionele gerechten.
Couscous
Couscous (gemalen durumtarwe) is een geliefd gerecht voor bijvoorbeeld een salade, maar helaas niet geschikt voor mesen met coeliakie. Soms is een gerecht aan te passen door de couscous te vervangen met rijst.
Döner
Dönervlees is in veel gevallen glutenvrij. Vraag natuurlijk wel altijd even na de gebruikte kruiden en sauzen ook glutenvrij zijn. In veel dönerzaken wordt de frituur enkel gebruikt voor friet en kan daarom veilig gegeten worden. Controleer dit wel altijd eerst even. Het is dan goed mogelijk een dönergerecht te bestellen, zolang het niet in een wrap of broodje wordt geleverd.
Filodeeg
In de keuken van het Midden-Oosten wordt veel gewerkt met filodeeg, wat erg lijkt op bladerdeeg, maar een stuk dunner is, uit een enkele laag bestaat en krokanter is. Filodeeg wordt net als bladerdeeg gemaakt van tarwemeel. Gerechten zoals baklava en Turkse börek worden gemaakt van filodeeg.
Friet & Snacks
Vermijd friet als het in dezelfde olie is bereid als glutenvolle snacks zoals kroketten en frikandellen.
Steeds meer snackbars hebben een aparte frituur voor glutenvrije snacks of frituren deze in dezelfde frituur als friet. In dat geval kun je het veilig eten.
Kikkererwten
Kikkererwten bevatten veel eiwitten en koolhydraten. Ze worden gebruikt in dips zoals hummus en salades en zijn van nature glutenvrij.
Falafel zijn gekruide, gefrituurde balletjes van kikkererwten en een alternatief voor vlees voor vegetariërs die een glutenvrij dieet volgen. Let hier wel op: soms wordt bloem toegevoegd om de balletjes knapperiger te maken. En uiteraard moet er een schone frituur gebruikt worden.
Pasta & Pizza
De Italiaanse keuken is er een vol met gluten. Zo zijn pasta en pizza typische Italiaanse gerechten. Op het eerste gezicht dus een keuken die je moet vermijden. Toch zijn het vaak de traditionele Italiaanse restaurants die goede glutenvrije alternatieven bieden. Zo vervangen ze de pasta met glutenvrije pasta of wordt de bodem van de pizza met glutenvrij deeg gemaakt. Controleer hiervoor natuurlijk wel altijd even of er ook gewerkt wordt met schone pannen en kookgerei.
Pizza is een lastiger verhaal. Wanneer de pizzabodems met de hand worden gemaakt en niet kant-en-klaar geleverd worden, is de kans op kruisbesmetting in de keuken aanwezig.
Sommige afhaalketens bieden glutenvrije pizza's aan, maar vanwege het gebruik van gluten in dezelfde keuken, blijft er vaak wel kans op kruisbesmetting. De pizza's worden met schone handen gemaakt, in een aparte schaal gebakken en niet gesneden, maar ze worden wel in dezelfde oven klaargemaakt. Wil je de pizza zo glutenvrij mogelijk, bestel dan een Margherita. Hoe minder verschillende toppings, hoe kleiner de kans op kruisbesmetting.
Rijstgerechten
Rijst komt ook veel voor - alles van paella tot risotto. Om de rijst op smaak te brengen wordt deze vaak in bouillon gekookt of worden er kruiden aan toegevoegd, dus controleer dan wel of deze ook glutenvrij zijn.