Volg ons
Glutenvrij op vakantie

Glutenvrij op vakantie

nuttige informatie en tips!

Glutenvrij op vakantie. Dat is misschien wel de grootste uitdaging met een glutenvrij dieet. Alles wat thuis al snel routine is geworden, staat dan weer op zijn kop. Glutenvrij eten is nergens een probleem. Overal is wel wat te koop, al zijn het maar bananen. Gewoon gezellig samen eten, lekker en gezond wordt lastiger. En toch, met een goede voorbereiding is elke vakantie heerlijk. Ook glutenvrij! En daar dragen wij als NCV graag aan bij. Om je vakantie gemakkelijker te maken, vind je hier nuttige tips en informatie.

Handige dieetpas

De dieetpas is een beknopte uitleg over het glutenvrij dieet op klein formaat. Wij hebben dit in zo'n 40 talen. Handig om op vakantie bij je te hebben, gewoon in je portemonnee. Deze dieetpas is voor leden gratis te downloaden. Wil je de dieetpas op creditcardformaat, dan kun je die bestellen in onze webwinkel.

Dieetvertalingen

Niets is zo moeilijk als in een andere taal uitleggen wat een glutenvrij dieet is. Althans… als je geen dieetvertaling bij je hebt. Wij hebben deze dieetvertalingen voor je beschikbaar in verschillende talen. Als je lid bent van de NCV, dan kun je deze vertalingen gratis downloaden. De dieetvertalingen zijn tevens in geprinte vorm te bestellen via de webwinkel.

Google translate app

Download de Google translate app (gratis) met de taal van het land waar je naartoe gaat. Dit kan altijd van pas komen, want dan kan je ook zonder internet woorden opzoeken. En mét internet en je camera scant hij zelfs het etiket voor je!

Glutenvrij uit eten in het buitenland

Net als in Nederland hebben ook veel andere Europese landen een horeca alliantie. In de restaurants die daarbij zijn aangesloten kan je onbezorgd glutenvrij eten. Kijk hier voor het overzicht van de landen met een horeca alliantie. Ga je naar Berlijn? Dan heeft de Duitse coeliakievereniging een mooi overzicht met glutenvrije horeca in Berlijn.
Of naar Londen? Kijk dan hier.

Vier je je vakantie in Europa heb je sowieso meer geluk, omdat het in Europa verplicht is om voedingsmiddelen van allergenen te voorzien. 

Coeliakieverenigingen in Europa

In de meeste Europese landen is ook een coeliakievereniging. Daar kun je natuurlijk ook altijd terecht voor informatie over het land waar je naar toe gaat. Op de website van de Europese koepelorganisatie staan alle coeliakievereniging op een rij. En met Google Translate kom je dan alweer een heel eind!

Vakantiesheets

Als je op vakantie gaat naar het buitenland wil je graag weten hoe je in dit land uit de voeten kunt met het glutenvrij dieet. Over een aantal populaire vakantielanden (Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italie, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk) hebben we voor onze leden een informatiesheet gemaakt. Deze zijn te vinden in het kenniscentrum onder de rubriek 'Buiten de deur'.

Vakantieverhalen

De NCV heeft ruim 18.000 leden en met even zoveel verhalen over de glutenvrije vakantie in de meest uiteenlopende landen.
Lees hier hoe andere leden van NCV hun vakantie in een specifiek land hebben ervaren. Een mix van tips voor het glutenvrijdieet in dat land en leuke toeristische ervaringen.

Goede glutenvrije voorbereiding

Zorg er altijd voor dat je weet wat er in het vakantieland gegeten wordt en hoe en waar je glutenvrije producten kunt kopen. Je reisbureau, internet, facebookgroepen zoals CYE en ook de buitenlandse coeliakieverenigingen kunnen uitkomst bieden. Het is altijd verstandig een voorraad glutenvrije crackers of rijstwafels mee te nemen. Beschik je op jouw vakantieadres over stroom, dan kun je overwegen een broodbakmachine mee te nemen. Je kunt ook van (meegenomen) glutenvrij meel pannenkoeken bakken voor het ontbijt of de lunch.

Vaccinaties

Zijn alle vaccinaties glutenvrij? Of moet je toch even doorvragen bij een bezoek aan een land waarvoor dat nodig is? Het is belangrijk het goed na te vragen bij een van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) waar reisvaccinaties gehaald kunnen worden. Meestal moet je van tevoren een formulier invullen waarin je kan aangeven of er sprake is van allergieen en intoleranties. 

Vliegen met coeliakie

Vlieg je naar je vakantieadres? Schakel dan het reisbureau in om specifieke dieetwensen te regelen met de vliegmaatschappij. Boek je via internet? Neem dan rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij of met de touroperator. 

Tips voor het vliegen

  • Niet alle luchtvaartmaatschappijen houden rekening met het dieet. In de zomer van 2018 hebben we onze leden gevraagd naar hun ervaringen met glutenvrije maaltijden aan boord. Benieuwd? Log dan even in op het kenniscentrum voor leden en lees het hele artikel over glutenvrij eten in een vliegtuig.
  • Informeer vooraf hoeveel kilo extra bagage je mag meenemen in verband met het dieet. Dit geldt zowel voor ruimbagage als voor handbagage.
  • Stop (dieet)voedingsmiddelen voor onderweg in de handbagage. Alleen vast voedsel. Voor vloeistoffen gelden de normale regels.
  • Houd rekening met eventuele vertraging: zorg voor een noodrantsoen.
  • Messen, scharen en dergelijke mogen nooit mee in de handbagage.

Extra bagage in het vliegtuig

Als je coeliakie heeft, mag je als je dat van tevoren aanvraagt, bij sommige vliegmaatschappijen extra bagage meenemen in het vliegtuig.

Per maatschappij verschillen daar de regels over. Bij de KLM mag je bijvoorbeeld maximaal 23 kilo extra ruimbagage meenemen en 12 kilo extra handbagage. Daarvoor bel je ruim van tevoren met KLM-cares (0800-5562273). Je hoeft niet van tevoren een medische verklaring te overleggen, maar we adviseren wel een verklaring mee te nemen, mocht de douane daarom vragen. Op de sites van de luchtvaartmaatschappijen vind je meer informatie over het meenemen van extra bagage.

Medische verklaring

Over het algemeen heb je een medische verklaring nodig om toestemming te krijgen voor deze extra bagage. Wij hebben een verklaring (in het Engels) opgesteld. Die kun je meenemen naar je behandelend (huis)arts en vragen of hij of zij hem invult. Bij de NCV komen al meerdere berichten binnen over (huis)artsen die menen die verklaring niet te mogen afgeven. Dat is echter een misverstand. De arts mag, met toestemming van de patient, feitelijke medische informatie geven, bijvoorbeeld dat bij een patiënt een bepaalde diagnose is gesteld waarvoor medicijnen of in het geval van coeliakie, speciale voeding nodig is.

Wat een (huis)arts niet mag is een verklaring geven waarin hij of zij een oordeel geeft over medische (on)geschiktheid, bijvoorbeeld of iemand in staat is om zijn of haar werk te doen. Zie voor meer informatie hierover de link naar de KNMG website.

Medische essentie of preferentie

Wanneer een dieetvoorschrift zoals bij coeliakie, zo belangrijk is dat het boeken van een reis hier vanaf hangt, dan wordt er gesproken over een (medische) essentie. Aan deze essentie heeft een reisorganisator zich te houden en hieraan kun je rechten ontlenen. Deze essentie dien je bij de boeking uitdrukkelijk kenbaar te maken. Over het algemeen zijn er kosten aan verbonden. De reisorganisatie dient schriftelijk te bevestigen of de essentie wordt geaccepteerd en wat hiervan de kosten zijn. 

Als je tijdens je boeking een voorkeur aangeeft dan wordt er gesproken over een preferentie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Handige websites

www.aoecs.org/gluten-free-restaurants
TravelNet van Coeliac Youth of Europe
www.coeliakieforum.nl
coeliakie.startpagina.nl
www.aoecs.org/members
Glutenfreeoads.com
Celiactravel.com

Moeten zonnebrandcrèmes met gluten vermeden worden?

Nee, dat hoeft niet. Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan. Lees meer zonnebrandcrèmes.

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Voordelen voor leden

  • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...

Handige dieetpas

Wij hebben deelgenomen aan de rondreis langs konings-steden in Marokko. Het is lastig onderweg proviand in te slaan, meegebrachte  brood voor ontbijt en snacks (koeken) kwamen goed van pas. Met de dieetpas in het arabisch, gedownload van jullie website, konden we prima uit de voeten in de restaurants. Men wist er altijd wat op te vinden in het menu, de couscous er uit. Lunch en avondeten was overwegend warm bereid in de tajine, voedzaam en geen problemen verder.

Laurens

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944