Volg ons
Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie?

Coeliakie spreek je uit als seuliakie (seu-lia-kie). Het is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door de inname van gluten. Een overzicht van de ziekte, de symptomen, aantal patiënten, diagnose, de rol van de huisarts en groepen met verhoogde kans op de ziekte. Lees hier het artikel over de definitie van coeliakie en het verschil met een allergie of een intolerantie.
 

Auto-immuunziekte

Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. 

Dunne Darm

Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. En dus ook voor opname van belangrijke stoffen in voeding. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.

Symptomen

Iemand die ziek is door het eten van gluten kan last hebben van diarree, maar ook van verstopping. Van gewichtsverlies, maar ook van overgewicht. De symptomen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of een tarweallergie. Of zelfs met stress of ouderdom.

De eerste verschijnselen van coeliakie kunnen bij baby’s al optreden kort nadat ze voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gekregen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerste broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Maar de klachten kunnen op elke leeftijd beginnen, ook op de schoolleeftijd. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan dat er al jaren vage klachten waren.

Prevalentie: hoeveel mensen hebben coeliakie?

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie. Gemiddeld is de kans hierop dus 1%. De meeste mensen weten echter niet dat ze coeliakie hebben, de ziekte hoort tot de meest ondergediagnosticeerde ziekten. Geschat wordt dat ongeveer 170.000 Nederlanders de ziekte hebben, slechts rond de 20% van de mensen weet dat. Er lopen dus 136.000 mensen rond met coeliakie zonder het te weten. Doe de zelftest.

Huisarts

Denk je dat je misschien coeliakie hebt? Of je kind? Ga dan naar je huisarts. Begin niet zelf met een glutenvrij dieet voordat een arts heeft vastgesteld of er sprake is van coeliakie. Zie ook Diagnose

Beter worden

Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw. Coeliakie heb je levenslang. Sommige mensen hebben al zo lang een beschadigde darm, dat deze niet meer kan herstellen. Dat heet ‘refractaire coeliakie’. Een glutenvrij dieet werkt dan niet meer en er is een verhoogd risico op kanker. 

Coeliakie en andere ziekten

Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten zoals suikerziekte type 1 en schildklierafwijkingen. Ook lactose-intolerantie komt geregeld voor bij mensen met coeliakie. Dat geldt ook voor botontkalking. Coeliakie is tevens een veel voorkomende aandoening bij mensen met het syndroom van Down, het syndroom van Turner en het syndroom van Williams. Meer weten over gerelateerde aandoeningen? Lees verder.

Coeliakie en erfelijkheid

Heb je familieleden met klachten die op coeliakie kunnen wijzen, of heb je zelf klachten en een familielid met coeliakie, dan is het verstandig onderzoek te doen. Lees meer.

Definitie coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die uitgelokt wordt door de inname van gluten en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg.

Extra 1: Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Maar de ziekte kan zich overal in het lichaam uiten zoals in de huid, gewrichten en hersenen. 

Extra 2: De ziekte wordt gekarakteriseerd door de genen HLA-DQ2 en/of DQ8, verschillende symptomen, specifieke antistoffen in het bloed, en een ontsteking in de dunne darm.

 

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Voordelen voor leden

  • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Filmpje Wat is coeliakie?

Filmpje Wat is coeliakie?

Wil jij aan iemand uitleggen wat coeliakie is? Laat dit leuke filmpje dan zien!

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944