Volg ons
Mijn vakantieverhaal

Mijn vakantieverhaal

Niet voor niets zijn sites als Tripadvisor, Zoover en Iens zo populair. Als reiziger hoor je graag van iemand die al op pad geweest is, hoe het was en welke bijzondere ervaringen iemand heeft opgedaan. En zeker als het gaat om glutenvrij reizen! 
Lees hier de vakantieverhalen van onze leden. Zij gingen jou voor naar landen als China, Mexcico, Japan, Thailand alsook naar tal van Europese landen. Klik op het land van keuze en lees het specifieke landenverhaal.

Stuur ons ook jouw vakantieverhaal

Wil je jouw ervaringen met 'glutenvrij op vakantie gaan' ook met ons delen? Vul dan het formulier in en wij plaatsen je verhaal op deze pagina. Let op! Je verhaal mag niet langer zijn dan 400 woorden, anders kunnen we het helaas niet plaatsen.

Amerika en Canada België Bonaire China
Cuba Curacao Cyprus Duitsland
Frankrijk Griekenland Ierland Indonesië & Bali
Italië Israël Japan Malta
Mexico Namibië Nederland Oostenrijk
Polen Spanje Sri Lanka Thailand
Tenerife Turkije Tsjechië Verenigd Koninkrijk
Zambia Zweden Zuid-Afrika Zuid-Korea    

 

Amerika en Canada

Blog over New York en Florida

Voor (toekomstige) Amerika-gangers: hier is een blog met diverse tips. Het is opgezet en bijgehouden door Imre Heijer, die met haar gezin (drie kinderen van 9, 12 en 13 jaar, van wie de jongste twee coeliakie hebben) in New York en Florida is geweest. Ze geeft leuke tips! www.glutenvrijopvakantie.blogspot.nl.

Canada (Toronto)

Grote supermarkten (verreweg de meeste, hoewel er ook buurtsupertjes zijn) hebben doorgaans (redelijk) grote schappen met glutenvrije producten. Wat restaurants betreft: kijk even op hun website, vaak kondigen ze de mogelijkheid van glutenvrij eten al aan. Of vraag ernaar bij binnenkomst. Glutenvrij is in Noord-Amerika veel bekender dan in Nederland. Het is er zelfs trendy…
In Toronto is in ieder geval één restaurant (drie vestigingen, nu ook één in New York) waar uitsluitend glutenvrij (en lactosevrij, en vegan…) voedsel wordt geserveerd: Rawlicious. Eén van die vestigingen is op Bloor Street West (in Bloor West Village, zoals ze dat gedeelte noemen). Een erge leuke buurt, met veel kleine winkeltjes en restaurantjes. Er zijn nog een aantal delicatessen van oorspronkelijk Poolse joden: heerlijk, maar de gluten vliegt je er wel om de oren! Maar daarnaast dus ook diverse health shops met een groot rayon glutenvrij, en dit Rawlicious-restaurantje (inderdaad: raw maar niettemin delicious).
Een ander restaurant, Fresh, heeft ook drie vestigingen in Toronto, allemaal zo rond Bloor St en Spadina, niet ver van College street, Eton en de grote musea (het ROM is vlakbij de Bloor St vestiging; het is een stuk oostelijker dan Bloor Street West). Even aankondigen dat je gluten-free wilt eten, maar een gluten-free menu staat ook online.

Canada

Na een fantastische vakantie in Canada weer thuis. Wat betreft de dieetvoeding is Canada een fantastisch land. In de supermarkten volop keuze, grote diepvrieskasten vol, soms zomaar twee meter lange schappen met producten. Dus wat dat betreft de moeite waar om in Canada vakantie te vieren.
Aukje Hiemstra - Idsinga

New York (2017)

Afgelopen april ging ik met mijn vader naar New York. We verbleven daar bij Hotel Beacon, in de Upper East Side. In de straat bij de dit hotel ligt 'Café 82', een soort lunchroom met een geheel glutenvrije kaart. Wat een aangename verassing! 

Ook zag ik, bij het naar binnen gaan, dat deze lunchroom aangesloten was bij een soort Amerikaans Coeliakievereniging. Van hamburgers tot ijs, van pannenkoeken tot wafels, dit was er allemaal glutenvrij te krijgen! Helaas voor mij kwamen we hier pas de laatste avond voor we naar huis gingen achter. Maar wat  was het  eten er lekker! Een waar walhalla voor Coeliakiepatienten!

Cafe 82:
2282 Broadway
New York, NY 10024
United States
b/t 82nd St & 83rd St 
Upper West Side
Maartje van den Bosch

België

Brussel

In oktober was ik met mijn dochter in Brussel. Italia en Tavola is een Italiaans restaurant waar alles wat op de kaart staat zowel glutenvrij, als niet glutenvrij kan worden aangeboden. Het glutenvrije logo staat prominent op de ruiten. Mijn dochter en ik hebben er heerlijk gegeten. Zij een glutenvrije pizza en ik een glutenhoudende pizza, allebei heerlijk. Ook de andere gerechten op de kaart (pasta's en vleesgerechten) kunnen glutenvrij worden bereid.
Jacco den Hollander

Bonaire

Opnieuw naar Bonaire

We gaan ook dit jaar (2016) weer op vakantie naar Bonaire. Niet verwacht dat ze op zo'n eiland zo goed weten wat glutenvrij inhoudt. Niet enkel restaurants, maar ook de obers en de mensen achter de bar, (zelfs bij ons verblijf Eden Beach) weten wat het betekend. Hier kunnen veel restaurants in Nederland nog wat van leren. De gerechten die zijn geserveerd waren super lekker, en totaal niet saai of weinig. Ik heb er zonder ziek te worden heerlijk kunnen eten. Er zijn genoeg glutenvrije artikelen te verkrijgen in de supermarkten, voornamelijk bij Van der Tweel. Wat een verademing! En een aanrader om heen te gaan. Niet enkel om het glutenvrije eten maar ook omdat het een geweldig eiland is!
Liset van Straaten

China

Rondreis door China (2011)

In september 2011 maakte ik een 16 daagse groepsrondreis naar China met de Oad. Het was een fantastische ervaring, maar met het eten toch een probleem. Omdat ik zelf glutenvrij houdbaar brood mee had genomen, was het ontbijt goed te doen. De lunch en diner waren steeds weer op andere locaties. We zaten dan aan een ronde tafel , met een ronddraaiend blad, waar de meest geweldige gerechten werden neergezet, maar dus niet voor mij. Witte rijst en fruit at ik ervan. Ik probeerde wel groente, maar de 2e dag kreeg ik al erge diarree.
Ik had wel een chinees dieetkaartje, en de reisleider probeerde daar wel wat mee, maar zonder veel resultaat. Het werd beter, toen we aan boord gingen voor een meerdaagse cruise over de rivier de Yangtze. De kok maakte voor mij iedere dag grote omeletten en ik kreeg ook groente zonder saus, hij deed zijn best,erg lekker was het niet.

Ik zou je aanraden om genoeg muesli repen of chocolade of andere glutenvrije levensmiddelen mee te nemen. Ik ben 2 keer ziek geworden en met Diacure het weten te stoppen. Toen weer verstopping en ik had geen laxeertabletten mee, nu neem ik op reis Zonnatura thee mee voor natuurlijke stoelgang Nog een tip, neem van het ontbijt een extra ei mee voor onderweg.
Iet Wiersma

Nanjing - Shanghai en Noord-China (Peking)

Naar aanleiding van een verzoek om informatie over eten in China het volgende:

Ik ben tussen 1995 en 2005 veel in China geweest. Elke maand 1 tot 2 weken. Daarna nog enkele incidentele bezoeken. De bezochte delen van China waren Nanjing – Shanghai en Noord China ( Peking). Om GV te kunnen eten heb ik in het begin de in het Chinees vertaalde destijds beschikbare gedetailleerde Engelse detaillijst gebruikt. Deze bleek te ingewikkeld. Op aanraden van Chinese vrienden is door een van hen een zeer eenvoudige versie gemaakt. De kern was dat graansoorten – 3- verboden waren en sojasaus. De slotzin was in het Chinees: 'Alstublieft help mij om gezond te blijven!'

Het gebruik van dit compacte briefje voorkwam onbegrip over wat wel en niet mocht. Dit onbegrip ontstond mede omdat de verwoording van Engelse namen in het Chinees lastig is. Het resultaat was altijd zeer veel zorg en aandacht. Bij bezoeken aan dezelfde grote en kleine restaurants werd vaak dezelfde man of vrouw opgezocht die mij eerder geholpen had. Het eten was probleemloos, al sluit ik niet uit dat soms met sojasaus besmette (wok)pannen zijn gebruikt omdat sojasaus bijna overal bij gebruikt wordt. 5 sterren hotels waren vaak voor het Chinese eten het minst aantrekkelijk.

Overdreven risicomijdend gedrag leidde vaak tot smakeloze maaltijden. Ik at dus meestal in goede maar ook eenvoudige Chinese restaurants. Het echte Chinese eten is erg lekker. Veel vleesgerechten worden met sojasaus gemarineerd en moeten dus vermeden worden. Sojasaus is niet gegarandeerd glutenvrij omdat door een fermentatieproces met tarwe de smaak verbeterd wordt. Er wordt door sommige producenten gesteld dat bij voldoende lange fermentatie de slechte eiwitten niet meer aanwezig zijn. Garantie ontbreekt evenals zicht op het volledige productieproces. Dit maakt sojasaus tot een niet toelaatbaar product. Ik hoop dat u aan dit verhaal iets hebt.
Dick Kruisweg

Rondreis door China

We zijn net terug van een 26 daagse rondreis door China met Foxreizen. Mede door de reacties op mn oproepje in het gv-magazine vertrokken we goed voorbereid op reis. Met gvmuesli en voor elke dag een broodje plus liga's en repen. Op schiphol wist de reisleider al te vertellen dat ze op de hoogte was en informatie had ook in het chinees! Gedurende de reis heeft ze van mij een dieetkaartje in het chinees bij haar gehouden zodat ze informatie aan de chinezen kon laten zien. Op reis wist ze elke keer in een restaurant ervoor te zorgen dat ze van te voren belde zodat ze voor mij iets aparts klaar konden maken, meestal ging dit goed een enkele keer niet maar dan moest ik wat langer wachten en werd er alsnog gv gekook! s,morgens was er bijna altijd yoghurt voor mijn muesli en was dit er niet dan had ik een briefje van de chinese gids met het woord yoghurt erop in het chinees zodat ik zelf bij een supermarkt yoghurt kon halen. Als wij op eigen gelegenheid uit eten gingen, zocht ik eerst wat uit op de menukaart waarvan ik dacht dat het gv zou zijn, en vertelde dan dat ik een special diet had en liet dan mijn dieet kaartje in het chinees zien,en vroeg dan of dit eten dan goed was, dit ging eigenlijk altijd goed. Ik ben wel 2 keer aan de diaree geweest maar daar hadden ook medereizigers last van! Met diacure was dit ook weer snel verholpen. Kortom een heerlijke reis gehad. Zelfs bij de chinese kookles die we hadden konden ze ervoor zorgen dat de sojasaus gv was! Tip voor anderen: zorg voor informatie in het chinees, zorg dat reisleiding op de hoogte is, zorg voor voldoende gv producten zodat je geen honger hoeft te hebben, vraag hulp van de chinese gids die bijna altijd ter plekke wordt toegevoegd aan de reis! En geniet van dit bijzondere en wonderschone land.
Wil van Rijsewijk

Cuba

Cuba (2016)

Eind 2016 terug van een rondreis in Cuba. Dit land is ideaal voor mensen die glutenvrij eten. Dit omdat er twee keer per dag rijst, vlees/vis en groente gegeten wordt. Dit alles over het algemeen zonder sauzen. In de ochtend is het lastiger, maar heb zelf gekozen voor een omelet en wat fruit. Dit is in elk hotel mogelijk.
Jolanda

Curacao

Vakantie op Curacao (2017)

In februari 2017 heb ik op Curacao 12 dagen vakantie gevierd in wijk Jan van Thiel. Er is een Albert Heijn aanwezig waar je veel glutenvrije producten kunt kopen. uit eten was nergens een probleem, de mensen weten goed wat een gluttenvrij dieet betekent en zijn ook eerlijk als een gerecht toch niet besteld kan worden of passen het recept aan.
Kortom op Curacao kun je in Willemstad en in Jan van Thiel prima uit eten met een glutenvrij dieet
Angelique

Cyprus

Sentido Hotels & Resorts (Cyprus & Griekenland)

Bij ​Sentido Hotels & Resorts in Cyprus en Griekenland is het keurig geregeld om een zorgeloze vakantie te hebben. Op hun website staat al vermeld dat zij een allergenenkaart of -menu kunnen aanbieden en gasten met een speciaal dieet erg welkom zijn.

Dit heb ik bij beide accommodaties (Sentido Cypria Bay/Phaphos en Sentido Louis Plagos Beach/ Zakynthos) als zeer goed ervaren.

Je mag bij ieder bezoek aan buffet naar de kok vragen en hij/zij wijst alles aan wat glutenvrij is en of nog apart bereid gaat worden op verzoek. Hier kun je gerust All Inclusieve boeken.
Dorien

Duitsland

Vakantie in Sauerland, Duitsland (2015)

Wij zijn van 5 januari tot 9 januari 2015 op vakantie geweest in Sauerland duitsland. Van te voren hebben we gevraagd of er een persoon Glutenvrij kan leven. Dit was geen probleem.
Nou dat klopte, elke dag heerlijk gegeten en er werd elke dag rekening met met mij gehouden.
Zeer goed eten, bediening, perfect kamers. Goed, alles was perfect.
Fam. van der Gaag - januari 2015

Frankrijk

Koetshuis in Frankrijk (2014)

Afgelopen augustus hebben wij twee heerlijke weken doorgebracht op Chateau des Edelins in Bayet, gelegen in midden Frankrijk. Het is een prachtig verbouwd jachtslot met een koetshuis waar je hotelkamers, maar ook een appartement of zelfs het koetshuis kunt huren, zoals wij de tweede week. De eigenaren Nienke en Henk Lokken doen er alles aan om je te verwennen. Iedere ochtend werd er heerlijk glutenvrij brood voor ons gebakken, waar we tussen de middag ook nog lekker van konden eten. 's Avonds kan je ook aanschuiven en genieten van allerlei lekkers, waarbij ons glutenvrije dieet, geen enkel probleem was. Echt een aanrader!
Annemieke de Groot

Munster

In april 2015 was ik met mijn gezin (3 coeliaken en ik) in de Elzas. We hebben heerlijk gegeten in pizzeria La Dolce Vita in Munster. Het restaurant adverteert met de mogelijkheid tot glutenvrij eten en het komt deze belofte ook geheel na. Alle pizza's op de kaart kunnen glutenvrij worden aangeboden. Het personeel is zeer deskundig, daarbij wordt als voorafje ook glutenvrij brood aangeboden. Het is een uitstekend restaurant om met het hele gezin naar toe te gaan.
Jacco den Hollander

Griekenland

Stalis

Ik, Margreth, vrijwilliger van de NCV, ben samen met man op vakantie geweest naar Stalis in Griekenland, in een mooi en schoon Hotel, Zephyros Beach (5 sterren). Midden in het dorpje. een Nederlands sprekende manager aan de balie. Ik heb genoten en het eten was goed geregeld. Alles werd apart in de keuken gemaakt. Iedere keer even bij de kok melden en na tien minuten werd mijn eten geserveerd. Echt fantastisch en zeker een aanrader.

Kos

We zijn op vakantie op Kos geweest. Zelfs in de kleinere supermarkten is er een soort glutenvrij brood, rijstbrood, te koop wat voldoet, maar wat ik zelf een beetje zurig vond smaken.

Aan het eind van de vakantie kwam ik een winkeltje tegen waar ze een ruim assortiment aan glutenvrije spullen verkopen aan de Leof. Ippocrates (de fietskant van de agora).
Famke Stienen

Rhodos

Ik ben in Griekenland, Rhodos-stad geweest. In het hotel Samiramis. Daar heb ik de Griekse dieetvertaling laten zien en werd mij steeds uitgelegd wat ik wel en niet kon eten van het buffet. Keuze in overvloed en er werd mij zelfs aangeboden om extra voor mij te koken (spaghetti e.d.). Ook was er glutenvrij brood. Ik heb heerlijk gegeten en ben niet één keer ziek geweest.
J.P.H.M. Sieliakus

Ierland

Busreis in Ierland (2014)

We zijn met een verzorgde busreis van Effeweg naar Ierland geweest en hebben daar in verschillende hotels gezeten. Maar alles was van tevoren prima geregeld door Effeweg en ik kon nadat ik mij gemeld had overal prima glutenvrij eten, een echte aanrader!
Reina Thole-Reintsema - Emmer-Compascuum - september 2014

Indonesië

Bali

Lees hier het verhaal van Maarten over reizen in Bali met een kind met coeliakie (2018). 

Willeke Poeliejoe schrijft: ‘Voor het eerst in mijn leven hadden mijn ouders besloten een ' verre reis' te maken, en dan wel naar Bali, Indonesië. Wat toch wel een beetje spannend was met mijn coeliakie.

Gewapend met Engelse en Indonesische dieetvertalingen gingen we op pad. Overal snapten ze snel wat het dieet inhield en konden ze vertellen wat ik kon eten.
Ik ben uiteindelijk uit eten gegaan zonder een dieetvertaling te laten zien en de hele vakantie nergens last van gehad! Wat af en toe wel eens tegen mijn verwachting in was. Bij een hotel was het zelfs geen enkele moeite om pannenkoeken en gebakken banaan glutenvrij te maken.

Er ging echt een wereld open! Zelfs in Nederland is uit eten gaan lastiger dan daar. Een echte aanrader dus.

Sumatra, Bali en Flores

Wisselende ervaringen had Astrid van Steijn op haar drieweekse rondreis door Indonesië (Sumatra, Bali en Flores). Ze had tevoren van de plaatselijke reisagent al gehoord dat het met het glutenvrij dieet niet zo eenvoudig zou worden omdat zij had gekozen voor ‘juist niet zo toeristische accommodaties’. ‘Met name het ontbijt was een uitdaging.’ Vaak was ze aangewezen op fruit. ‘Bij een paar accommodaties kon men wel iets met de Indonesische vertaling van het dieet en bakte men pannenkoekjes van rijstebloem, maar dat was uitzonderlijk.’ Voor het avondmaal moest ze het soms doen met witte rijst en groenten zonder saus.

‘Het zal ongetwijfeld verschil maken waar je heen gaat. De laatste paar dagen van mijn vakantie zaten wij in een resort op Bali en daar hadden ze zelfs glutenvrij brood! Daarvoor in Labuan Bajo, in het Puri Sari Hotel begrepen ze het glutenvrij dieet ook heel goed. Kortom, mijn ervaringen met glutenvrij eten in Indonesië: moeilijk maar niet onmogelijk.’

Malaysia Airways (2013)

Sophia Meester-Pfaltzgraff vloog in november 2013 met Malaysia Airways naar Indonesië: ‘Daar werd voortreffelijk voor mijn dieet gezorgd. Het was wel van tevoren bij het boeken doorgegeven door de reisorganisatie.’

Boekje Borneo, Myanmar und ander Exoten

Sandra Wagner: Er is ook een boekje, in het Duits weliswaar: ‘Borneo, Myanmar und andere Exoten. Meine glutenfreite Reisen durch Südostasien.’ Uitgave Wiesenburg Verlag, Schweinfurt (Beieren).

Israël

Binyamina, Tel Aviv en Jeruzalem (2012)

Mijn vakantieverhaal: Op vakantie in Israel eind mei, verblijf in Binyamina maar ook in Tel Aviv en Jeruzalem. Glutenvrij brood is in de (grotere) supermarkten verkrijgbaar en glutenvrije pasta ook! "Celiac" begrijpen de meeste Israeli's wel (is het woord voor coeliakie in het Hebreeuws en lijkt dus heel erg op het Engelse celiac disease) en verbazingwekkend genoeg weten de meeste mensen ook wat het inhoudt om niet tegen gluten te kunnen. Uit eten in Jeruzalem, in het oude centrum, bij Barood. Glutenvrij eten? Oh, ja, prima! Er werd voor me gecheckt wat ik van de kaart kon eten zonder al te veel aanpassingen. Heerlijke garnalen in limoensaus met aardappelpuree. Eveneens bij de Japanner in het oude centrum, waar we gingen lunchen en ze zelfs glutenvrije sojasaus hadden. Gegeten: heerlijke zeewiersalade en heerlijke sushi met tonijn. Ook wanneer restaurants geen garanties konden geven werd dit eerlijk gezegd, maar dat kwam echt maar een enkele keer voor. 10 dagen in Israel en geen enkele keer ziek geworden. Eerste glutenvrije vakantie is me dus echt ontzettend meegevallen! Op naar de volgende!
Maudy Loohaus - Den Haag - juni 2012

Italië

Handige gratis app van de Italiaanse coeliakievereniging

AIC Mobile met meer dan 20.000 glutenvrije producten en alle locaties die lid zijn van het Italiaanse Eating Out programma (restaurants, ijssalon, hotels et cetera) en een selectie van glutenvrije winkels. Je hoeft geen lid te zijn, alleen even registeren via www.celiachia.it/res/account/registrazione.aspx. Volg wel de instructies voor buitenlandse gebruikers

Engelstalige artikel over Rome

Lees hier verder in The Telegraph

Ook glutenvrij op vakantie in Italië is een feest (2018)

Wij komen al jaren in Italië en het is daar ideaal voor mensen met een glutenvrij dieet. Schappenvol glutenvrije producten in de supermarkten, ook tussen de gewone producten in. Op heel veel producten staat senza glutine, dat is makkelijk zoeken. Wij kamperen altijd en dat is dus gemakkelijk. Bij veel gelateria's is glutenvrij ijs te krijgen maar in grote steden heb je GROM. Daar is alles glutenvrij.Echt een aanrader. In Turijn kwamen we een fastfood restaurant tegen, M☆☆bun. Daar kon je alles glutenvrij bestellen. Top. Op het station van Turijn vonden we zelfs voorverpakte sandwiches. De Italiaanse variant van de NCV, AIC, heeft een hele overzichtelijke site. Ook glutenvrij op vakantie in Italië is een feest. Rob

Meivakantie in Italië (2013)

In mei 2013 zijn wij in Italië geweest: ideaal land als je coeliakie hebt. Bijna elk restaurant kan glutenvrije pasta serveren en glutenvrije pizza ook goed te vinden.

Aanrader: Voglia di Pizza, Via dei Giubbonari 33 te Rome. Simpele pizzeria / spaghetteria (plastic bekers), maar elke gewenst pizza kun je glutenvrij en vers bestellen. Zelfs glutenvrije tiramisu. Onze zoon van 11 heeft er genoten.
Vivian

Sarteano (2015)

Wij zijn afgelopen zomer (2015) naar Sarteano geweest, camping Parco Delle Piscine. Een prachtige groene camping, met drie zwembaden. In het plaatsje zelf was een kleine supermarkt met een klein assortiment glutenvrij. Op 10 minuten rij afstand was een supermarkt de PAM met een groot assortiment glutenvrij zoals verschillende pasta's, koekjes, wraps etc. Daarbij heeft de camping een restaurant waar ze glutenvrije pizza en pasta serveren. Onze zoon van 6 heeft gesmuld! Wij hadden een super vakantie!
Groetjes, familie Hoffius

Città Della Pieve (2016)

In mei 2016 waren wij in Città della Pieve. De gastvrouw kookte tijdens de themaavonden, waar je als gast aan kon schuiven. Voor mij als coeliakie patiënt, volledig glutenvrij. Ook bakte ze speciaal voor mij glutenvrij brood en in ons appartement was ook een oventje neergezet, zodat ik mijn gekochte broodjes af kon bakken. In Città della Pieve is ook een Trattoria, Bruno Coppetta, waar wij na een excursie samen met de gastheer en gastvrouw en de andere gasten, gingen dineren! Dit was werkelijk een voortreffelijk vijfgangen diner wat met veel zorg voor mij werd opgediend en ook volledig glutenvrij was. In de supermarkten van het stadje was ook voldoende glutenvrij eten te krijgen. Onze glutenvrije ervaring in deze vakantie was dan ook uitstekend, niet in de laatste plaats door de prima verzorging van de gastheer en gastvrouw van Pian della Bandina! Ik kan dit vakantie adres dan ook van harte aanbevelen, ook voor gezinnen met kinderen die glutenvrij moeten eten.
Gonny van Dongen

Transimeno meer (2016)

Mijn vriendin is glutenintolerant. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk om op reis te gaan, en zeker niet om dezelfde culinaire ervaringen te hebben. Na wat online opzoekwerk hebben we een super Italiëreis achter de rug, waarbij we de streek rond het Transimeense meer verkenden. We overnachtte in een B&B van een Belgische gastvrouw die zelf glutenintolerant is. De ontbijtjes waren heel verzorgd en bovendien glutenvrij! De B&B zelf is prachtig gelegen met zwembad. De gastvrouw, Biche, kon ons goeie tips geven over glutenvrije restaurants in de buurt zoals La Nonna Rosa in Chiusi, La Tufa in Osaia, La Cantina in Castiglione Del Lago en Devine Peccato in Panicarola. Allemaal heel lekker, gezellig en betaalbaar! In de omgeving zijn er bovendien ook veel gespecialiseerde winkeltjes die glutenvrije producten verkopen. We zijn teruggekomen met een auto vol italiaanse lekkernijen!
Steven Bosmans

Japan

Glutenvrij eten is in Japan niet erg bekend. We hadden daarom wel wat spullen meegenomen en een door een arts ondertekende medische verklaring, zodat we extra bagage mee mochten nemen (al was dat niet nodig). Ook hadden we een Japanse dieetkaart meegenomen van de jaarlijkse NCV dag in Vianen en hadden we deze tekst ook gedownload voor op de telefoon. Wat ook erg handig was is de app Google translate. In de supermarkt, die je op elke hoek vindt kan je dan vragen of er tarwe in zit. De Japanners zijn wel heel behulpzaam en zullen zeker meedenken en meekijken of er in een bepaald product gluten zitten, ook in restaurants.

Mijn echtgenoot geeft niet zo om brood en zoetigheid, maar hij vindt rijst wel erg lekker. Dat is een geluk in Azie. We hadden enkele glutenvrije restaurants vooraf opgezocht en die waren prima.
- Tokyo: Café littlebird
- Tokyo: The Aldgate british pub (ook vegetarisch)
- Kyoto: Yak/Yeti
- Kanazawa: Los Angeles (ook vegetarisch en lactosevrij)

Verder is sushi overal goed te eten. Neem dan wel de sushi, die alleen bestaat uit rijst en vis/ of groente. Geen sausje erop. In grote warenhuizen verkopen ze op de onderste verdieping meestal kwalitatief goede sushi en sashimi. Als je rond sluitingstijd rond 19.30 uur gaat, dan is het vaak voor de helft van de prijs. We hebben ook vaak bij een kaiten-sushi restaurant gegeten. Je kan dan van de lopende band sushi pakken of bestellen. Sushi met komkommer en/of vis is veilig. Je kan je eigen flesje glutenvrije soya saus meenemen als je daar ook gevoelig voor bent.
In de trein en als ontbijt nam mijn echtgenoot vaak een onigiri (rijstdriehoek; vraag even na, want ze zijn niet allemaal veilig) en een gekookt eitje. Dat kan je kopen in elke supermarkt en op het station. Wij hebben in hotels, hostels en air-bnb adressen gelogeerd. In hostels en air-bnb’s zijn keukens, maar wij vonden het soms lastig om verse groenten en vlees te vinden in de kleine supermarkten. In de warenhuizen is dat wel te vinden, maar daar zijn er minder van en alleen in een grote stad. Nathalie Brocken

Vakantie in Japan (2014)

In mei 2014 ben ik 3 weken naar Japan geweest, alles zelf geregeld. Het was soms wat lastig maar het is goed gelukt en ik heb een prachtige gv vakantie gehad. Hierbij enkele tips.

Vanuit Nederland heb ik 10 gv broden van Damhert meegenomen, bruin brood 500gr. Dat was voldoende voor 20x ontbijt en lunch. Het brood van Damhert is goed compact verpakt en het valt niet zo snel uit elkaar. Voor beleg kocht ik jam, boter en smeerkaas. Gewone kaas is nauwelijks te vinden. Ontbijt vulde ik aan met yoghurt uit de supermarkt en meegenomen gv muesli. Lunch vulde ik soms aan met fruit of rijst. Verder had ik zelf gv repen meegenomen. In de supermarkt (Walmart, Fresco etc zijn 24x7 geopend) kocht ik, als aanvulling of tussendoortje, gv-repen van het merk Soyjoy. Op etiketten staat informatie over ingrediënten bijna altijd enkel in het Japans.

Voor het avondeten zochten we in steden vaak vegetarische of organic restaurants op. De bediening spreekt in dit soort restaurants vaker en beter Engels. Meestal kreeg ik dan onbewerkte rijst, dus zonder enige dressing, aangevuld met groente en/of wat tofu zonder dressing. Ik ben vegetarisch dus kip, vis en vlees valt voor mij af. Met gv Tamari van Lima-0,25l, ook uit Nederland, bracht ik zelf smaak aan.

In Kyoto hadden we voor 8 dagen een huis met keuken gehuurd. Makkelijk om zelf iets klaar te maken of op te warmen. Bij het avondeten nam ik vaak een glas wijn. Het schijnt dat bier van het merk Sapporo gv is of een hele lage dosering heeft, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Ik heb enkele keren 1 of 2 blikjes Sapporo-bier gedronken en kreeg naderhand geen last.

Bij de KLM kun je vooraf, tot 24 uur voor vertrek, een speciale maaltijd bestellen. Maar de combinatie vegetarisch en glutenvrij gaat niet. Dan moet je kiezen. Ik heb een vegetarische hindoe maaltijd genomen, rijst, groente en fruit.

Heel handig is een Japanse 4G-simkaart zodat je onderweg steeds kunt Googlen, Maps of de Japan Train app gebruiken. 1 GB prepaid van b-mobile is 14 dagen geldig en kun je ter plekke makkelijk via de website verlengen. Mijn in Nederland bestelde sim-kaart lag keurig in het eerste hotel klaar voor gebruik. Kosten ca €30.
Mocht je meer willen weten over gv reizen in Japen dan kun je contact met me opnemen.
Jan Meijer

Malta

Vakantie op Malta (2017)

Tussen 23 augustus en 1 september 2017 was ik op Malta. Ik ben iemand die voor veiligheid gaat: ik heb dus glutenvrije dieetspullen meegenomen. Air Malta staat met medische verklaring (Eng.) max. 5 kg toe. Ook de printjes in het Engels en Maltees met dieetuitleg gingen mee: http://www.celiactravel.com/cards/maltese/. Af en toe waren die handig, vooral de Maltese (dit is toch de eerste taal van de bevolking). We verbleven in hotel Santana, waar we alleen ontbeten en twee keer dineerden. Het hotel was vooraf op de hoogte gesteld van mijn dieet, voor zowel het ontbijt als het avondeten! Beide het ontbijt en avondeten bestaan in dit hotel uit grote buffetten, dus er zat desgevraagd altijd wel het een en ander bij. Ontbijt: glutenvrij brood was voorhanden. Muesli had ik zelf bij me. Omdat we elke avond uit eten gingen, heb ik geen ervaring opgedaan in de supermarkten. Bij elk restaurant dat ik bezocht (alleen in Qawra/Buggiba) hadden ze voor het avondeten glutenvrije spaghetti. Het waren meestal de niet al te dure restaurants/ eettentjes waar we heen gingen, waar je voor € 10 - 18,00 een hoofdgerecht had. Meerdere keren kwam ik gerechten op de menukaart met de aanduiding GF (Gluten Free) tegen. Je kunt ook een stuk vlees met groenten en bijv. wedges (aardappelpartjes in schil gebakken) of soms rijst krijgen. Een keer heb ik risotto met curry en groenten/vlees op. Als lunch kun je een salade nemen (of een omelet), al laten ze dan gewoon het brood weg. Vult niet erg. De meegenomen crackers, noten en mueslirepen bewezen overdag daarom hun dienst. Vaak namen we geen voor- en nagerecht. Hier kan ik dus niet zo veel over zeggen. De keren dat ik een nagerecht kreeg was het griesmeel met kersen en slagroom (in het hotel, tweemaal) of (desgevraagd) fruit. Één keer bij Mc Donalds gesnackt: verrassend genoeg hadden ze heel lekkere potato wedges met paprikakruiden: vond ik spannend, maar ging goed! Net als in Nederland hebben ze een overzicht van wat wel en niet glutenvrij is. Conclusie: op Malta kennen ze de term glutenvrij (ongeveer), je kunt er zeker je maag goed vullen.
Krista Jordaan (2017)

Mexico

Vakantie in Mexico (2014)

Afgelopen zomer 3 weken door Mexico gereisd. Dit is duidelijk een zeer geschikt land voor mensen met coeliakie. Het traditionele eten is gebaseerd op mais, waardoor je moeiteloos heerlijk kunt eten. Dat betekent wel: taco's eten. Sommige Mexicaanse specialiteiten zijn van tarwe gemaakt, maar je kunt eenvoudig navragen of bijvoorbeeld de 'burrito's' of 'tortillas' (in mijn geval waren deze vaak van tarwe gemaakt) gemaakt zijn van 'harina de trigo' of 'harina de maiz'. Als je ontbijt in een hotel moet je vaak de muesli en het croissantje overslaan, maar in plaats daarvan kun je heerlijke huevos rancheros, chilaquiles en nog veel meer specialiteiten krijgen. Ik kwam terug met veel eetinspiratie. Aanrader dus Mexico!
Neeltje - Amsterdam - september 2014

Namibië

Afgelopen zomer hebben mijn echtgenoot Richard (hij heeft coeliakie) en ik 4 weken rond gereden in een gehuurde 4x4 met een daktent door Namibië. Glutenvrij eten is niet echt bekend in Namibië, echter aangezien de hoofdmaaltijden voornamelijk bestaan uit vlees (vaak wild) is uit eten best te doen. Als we aangaven dat er geen tarwe in mocht zitten, dan deden ze hun best om daaraan te denken. Meestal aten we dan wild met groenten en een gepofte aardappel of rijst. Soms konden we frietjes erbij bestellen als in het vet geen andere dingen werden gebakken.

Zo hebben we prima gegeten in: * Windhoek- Joe’s Beerhouse * Keetmanshoop- Canyon hotel * Fish river Canyon- Canyon roadhouse * Lüderitz- Garden café (zondagse lunch) * Walvis Bay- Langholm hotel * Swakopmund- Garnish (Indiaas) * Camp Aussicht * Ghaub guestfarm Zelf koken gaat natuurlijk prima op een camping. De supermarkten zijn uitgebreid. Vlees, groente, rijst en zuivel zijn prima te verkrijgen, echter glutenvrije producten als brood en pasta zijn er niet. We hebben wat maiscrackers (droog) en flavoured rice crackers gevonden bij de meeste supermarkten. Bij de spar verkochten ze rijstwafels en glutenvrije koekjes. Bij het vlees staat op de verpakking van worsten en hamburgers dat er wheat in zit. Al het andere vlees is prima.

Nathalie - zomer 2018

Nederland

Vakantie ervaringen binnenland (2014)

Tijdens de Nijmeegse vierdaagse logeerden wij bij Jan en Wilmie van “Bed en Breakfast De Goffert” in Nijmegen, en dat gaan we volgend jaar zeker weer doen. Wat deze week voor mij heel bijzonder maakte, naast de prachtige accomodatie en de gezellige gastvrijheid, was vooral de perfecte glutenvrije verzorging. Zij hebben ervaring met coeliakie in hun gezin, en weten wat mag en niet mag. Eindelijk eens een plek waar je niets over je eten hoeft uit te leggen of te controleren, waar coeliakie “gewoon” is, wat een fantastische ervaring.

Tijdens een ander wandel-evenement hadden we verblijf aan boord van een traditioneel zeilschip geboekt bij “Rederij Vooruit” in Harlingen. Deze kok had geen ervaring met coeliakie, maar heeft zich er in verdiept, en met wat extra uitleg en samen meedenken ging het goed, ik ben niet ziek geworden. Groot was dan ook mijn verbazing toen het volgende jaar op hun website stond dat glutenvrij eten niet mogelijk was. Ik heb ze gebeld en hun uitleg was: Nadat zij hadden aangegeven dat het ook mogelijk was om glutenvrij te eten, waren er heel veel gasten geweest die ter plekke bedachten dat ze ook wel eens een weekje dat gezonde glutenvrije dieet wilden proberen. Nadat ik had uitgelegd dat het voor mij dus géén modeverschijnsel is, maar een medisch noodzakelijk dieet omdat ik coeliakie heb, kon er toch nog wel rekening mee worden gehouden, maar alleen als het vóóraf bij de boeking is afgesproken. Het blijft dus opletten.
Petra en Lizet - december 2014

Terschelling

Ik ben vier dagen naar Terschelling geweest. Van te voren toch altijd weer spannend of een hotel daadwerkelijk glutenvrij kan serveren en wat zij daar dan onder verstaan. Want ook dat kan erg per accomodatie verschillen... Maar dan Hotel Oepkes in Terschelling West. Wat een gastvrijheid, meedenken en service! Een aanrader voor iedereen met een (glutenvrij) dieet. Eigenaar Rein en zijn team doen er werkelijk alles aan om je een ontspannen verblijf te geven. Vooraf gevraagd of glutenvrij mogelijk was. Dit was geen probleem. In de praktijk bleek dit nog een understatement. Wat er niet was, werd uit zichzelf gekocht, vers gebakken of gekookt. Lunchpakketje tegen geringe vergoeding, zodat we onderweg niet zonder eten zaten. Erg handig als je de hele dag aan het fietsen of wandelen bent, want op Terschelling is glutenvrij eten nog niet echt ingeburgerd... en kun je beslist niet zomaar ergens neerstrijjken. De goede zorgen van Hotel Oepkes maakte ons verblijf op Terschelling heel ontspannen. De redenering van de hoteleigenaar en zijn echtgenote: "als iemand zelf een heel leven lang dieet moet houden, is het voor ons toch een kleine moeite om dit voor een paar dagen voor iemand te verzorgen." Hulde! En we komen heel graag nog eens terug.
Ron Jansen

Terschelling (2015)

In de zomer dit jaar waren we met het gezin op Terschelling. Het Heartbreak Hotel heeft de lekkerste hamburger van Nederland en die kunnen ze nog glutenvrij maken ook. Mijn vrouw en onze twee dochters hebben hier heerlijk glutenvrij gegeten. Ook is er glutenvrij brood.
Jacco den Hollander

Oostenrijk

Van harte aanbevolen voor gasten met coeliakie.

Van 18 t.e.m. 25 augustus 2018 zijn wij (Gert en Ria Stam) met Bolderman Excursiereizen naar Nauders in Tirol geweest. Wij hebben gelogeerd in Hotel Dreiländerblick en heel positieve ervaringen opgedaan ten aanzien van het gevraagde glutenvrije eten. Elke morgen 4 glutenvrije broodjes en ook bij het diner werd er, indien nodig, voor een glutenvrije variant gezorgd. Het hotel wordt geleid door een Nederlands sprekend Belgisch echtpaar, waarmee ik een week voor vertrek nog via de mail contact heb gehad, om bevestigd te krijgen dat er glutenvrij eten zou zijn voor mij. Zowel het keukenpersoneel als de chauffeur en de ober Lennie zorgden heel goed voor me. Het hotel ligt naast de grens tussen Oostenrijk en Italië en in de verte kun je ook Zwitserland zien liggen. Van harte aanbevolen voor gasten met coeliakie. 

Zomervakantie in Oostenrijk (2013 en eerder)

Het lekkerste glutenvrije brood vind je in Oostenrijk! 
Op zevenjarige leeftijd kreeg mijn dochter Tamar de diagnose Coeliakie. Vooral de vakantieperioden bleken extra aandacht te vragen. Als vaste gasten van de Kinderhotels, die je vaak in Oostenrijk of Noord-Italie kunt vinden, merkten we dat het best wel wat voeten in de aarde had om met zekerheid glutenvrij te kunnen eten. Hotel Baer in Serfaus bleek voor Tamar een glutenvrij eetparadijs te zijn. Elke dag werd er een glutenvrij diner naar wens samengesteld. En er bleek altijd een glutenvrij alternatief te zijn. Zelfs het glutenvrije gebakje tijdens de Kuchenjause ontbrak niet.

Maar Tamar werd ouder en daar hoorden geen Kinderhotels meer bij. In de zomer en de winter bezochten we altijd met veel plezier Bramberg am Wildkogel. Een authentiek Oostenrijks dorpje aan de voet van de prachtige bergwereld van de Hohe Tauern, waar het in de zomer heerlijk wandelen is en waar je in de winter heerlijk sneeuwzeker kunt skien in de Wildkogel Arena. Op een dag ontdekten we dat in de Merkur in Mittersill heerlijk glutenvrij brood wordt verkocht. Niet van echt brood te onderscheiden en ook nog in vier soorten verkrijgbaar. Deze supermarkt heeft bovendien een goedgevuld glutenvrij schap en diverse glutenvrije producten in haar enorme assortiment.

Sinds oktober 2013 hebben we een eigen stek in Bramberg am Wildkogel, Chalet AnneWill, dat we ook verhuren. We denken er over na om een bakmachine neer te zetten voor ons glutenvrije gasten. Tegelijkertijd weten we dat je hier prima glutenvrije inkopen kunt doen en na een belletje ook prima glutenvrij uit eten kunt gaan. Voor ons een fijne "zekerheid" en voor Tamar een fijne vakantieplek!
Tineke Koelewijn

Polen

Vakantie in Polen (2014)

Ik ben vorige maand in Polen geweest en glutenvrij ging hartstikke goed. De Rossman (een soort drogisterij) heeft zelfs een paar schappen met glutenvrije producten. In gdansk was de Rossman ook veel te vinden. Ook uiteten ging prima, had een Poolse brief met wat ik wel en niet mag eten en ze snapte het allemaal. Heb ook geen buikpijn gehad. Ik vind dat je dus prima op vakantie kan gaan in Polen met een glutenvrij dieet.
Amber, Nijmegen - december 2014

Spanje

Vakantie Gran Canaria

NCV-vrijwilliger Gerda Hobert ging in 2015 samen met haar man op vakantie naar Gran Canaria. Lees hier haar glutenvrije ervaringen.

Sri Lanka

Sri Lanka glutenvrij (2017)

In maart 2017 zijn we naar Sri Lanka geweest. Over glutenvrij reizen in SL is weinig te vinden. Ook was er geen Singalese dieetvertaling. Mijn man heeft met behulp van Google vertaling een Singalese versie gemaakt van het dieet. Na wat heen en weer vertalen ontstond een document dat we opgestuurd hebben naar het consulaat in Colombo (SL) Daar was men zo aardig om het document te beoordelen op correctheid. Het bleek heel bruikbaar te zijn. Dit document is ter beschikking gesteld van de Glutenvrije Vereniging. Reizen in Sri Lanka is zeer afwisselend. Zelf auto rijden is niet aan te raden. Reizen met chauffeur is betaalbaar en een zeer prettige wijze om het land te bereizen. In Sri Lanka is veel natuur en cultuur te vinden. Alles is heel kleurrijk, de bevolking is vriendelijk. We zijn via Dubai naar Colombo gevlogen met Emirates, dat goed voor de glutenvrije maaltijden heeft gezorgd. Met name de cakejes bij vluchten uit Dubai zijn overheerlijk. Ons reisbureau heeft alle hotels op de hoogte gesteld van mijn dieet. Een paar weken voor vertrek hebben alle hotels een dieetvertaling gekregen via mail. Verder had ik een stapel dieetvertalingen mee in Singalees, Arabisch (voor in Dubai) en Engels. Bij de tussenstop in Dubai bleek dat glutenvrij eten daar goed mogelijk is. Er is zelfs een glutenvrije bakker. Het hotel had brood voor me bij het ontbijt. Dat is in Sri Lanka nooit het geval. Vanuit Nederland heb ik genoeg brood meegenomen voor ieder ontbijt en nog wat extra voor reserve. Samen met een ei en fruit heb je dan een prima ontbijt. Bijna elk hotel had ook rijst bij het ontbijt en soms Hoppers (een Sri Lankaanse rijstspecialiteit) Bijna alle hotels beschikten over een magnetron om het brood op te peppen. Als lunch at ik meestal een curry, evenals voor het avondeten. De curry in Sri Lanka is overal te verkrijgen, ook in een matig pittige versie en bestaat uit rijst, kip of vis, dahl (linzen) en verschillende groenten. De pappadums, die er bij worden geserveerd, heb ik niet gegeten, omdat onduidelijk was of ze glutenvrij waren. Verder is er meestal heerlijk fruit ter beschikking. Over het algemeen is de hygiëne goed. De gids heeft erg zijn best gedaan om overal te checken of ze begrepen wat mijn dieet inhield. Elke dag heb ik heerlijk gegeten en we hebben een heel fijne vakantie gehad.
Marion Brauer

Thailand

Overwinteren in Thailand (2014)

Mijn vakantieverhaal: Wij hebben 2 maanden overwinterd in Thailand. We hadden zelf het dieetkaartje vertaald op de pc.

Vorig jaar waren we daar al geweest, en er was een supermarkt van een Nederlander. We hebben gemaild en hij heeft voor mij glutenvrij brood geregeld. Met yoghurt tussen de middag, met geroosterde zonnepitten met honing er in was heerlijk.

Het eten 's avonds ging prima met het kaartje er bij. Veel rijst met groente gegeten, met noten en kip. Omelet met groente en rijst. Gevulde ananas met groente en kip. En ook kip snitsel en friet, die apart werd gebakken. Ook maakte ze voor me soep met verse groenten en kip. Veel fruit gegeten.

Toch wel een paar keer buikpijn gehad maar verder prima gegaan. Ook in het viegtuig glutenvrij gegeten. Verder had ik zelf nog wat crackers mee. 
Greet Roskam

Tenerife

Vakantie Tenerife (2014)

Mijn vakantieverhaal: Ik ben samen met mijn vriend 10 dagen naar Tenerife geweest, hotel Best Tenerife. Ze houden ontzettend goed rekening met diëten en zo ook een glutenvrij dieet. De chef-kok spreekt Nederlands en heeft ontzettend goed voor mij gezorgd. s'Ochtends kreeg ik glutenvrij brood, cornflakes, koekjes en zelf 2 cakjes erbij. Bij het ontbijt kun je aangeven wat je s'middags en s'avonds wilt eten. Voor mij heeft hij pizza, pannenkoeken, kipschnitzel en pasta gemaakt. Ook kreeg ik de laatste ochtend als verrassing wentelteefjes!

Het restaurant heeft een buffet waarbij op het kaartje staat, wat het is en of het wel of niet gluten bevat. Bij geen kaartje, moest je het bij de kok vragen en dan ging hij het glutenvrij maken. Hij vertelde dat het eten van het buffet geen aanraden was vanwege kuisbesmetting en zei dat ik altijd bij hem eten kon vragen en krijgen.
Oftewel een zorgloze vakantie in een super hotel met een super locatie!
Femke Meijer, Amersfoort - augustus 2014

Turkije

Naar Turkije met Madelief 

Ik ben deze zomervakantie naar Turkije geweest, in Side staat een heel fijn hotel, hotel Turquoise. Het reisbureau had verteld dat we er ook glutenvrij konden eten. In het hotel kregen we een speciale brief en die moesten we aan de koks laten zien en zij lieten ieder middag- en avondeten zien wat we konden eten. Ze gingen zelfs voor ons apart koken. Een week lang hebben we lekker kunnen eten en drinken en hebben we een hele fijne vakantie gehad waar we niet te veel hoefden na te denken en te regelen. We gaan zeker nog een keer terug naar Side, naar dit hotel!

2018 - Madelief van Dam (12)

Tsjechië

Vakantie in Tsjechië (2012)

In juni dit jaar kreeg ik te horen dat ik coeliakie heb. Vol goede moed de wereld van glutenvrij in gestapt. In Nederland is alles veilig, daar kun je de etiketten lezen en voor als je daar geen zin in hebt is de Albert Heijn er nog en ook die vriendelijke mevrouw van de reformwinkel.

Wij hadden nog voor de diagnose besloten om naar Tsjechië te gaan, een land waarvan ik de taal niet op het voortgezet onderwijs heb geleerd. Thuis twee broden gebakken, ingevroren en verpakt in aluminiumfolie en in een koelbox met een heleboel koelelementen. Daarmee zijn we vertrokken naar Tsjechië. De broden hebben we meteen in Tsjechië in de vriezer gelegd en daar heb ik de rest van de vakantie heerlijk van genoten.

Als echte Hollander had ik vanuit Nederland een hele voorraad meegenomen, maar bij ons in de omgeving was een Billa, waar ze een uitstekende glutenvrije afdeling hadden, dus eigenlijk was mijn privévoorraad totaal overbodig. Met mijn brood was ik wel heel blij, want in Tsjechië vond ik alleen het voorverpakte brood en dat is echt niet mijn favoriet.

In Tsjechië ga je natuurlijk ook uit eten en om uit te leggen dat ik coeliakie heb en bepaalde voedingsstoffen niet mag hebben, heb ik via de Tsjechische coeliakievereninging in het Tsjechisch een briefje uitgeprint waarin staat dat ik coeliakie heb en wat ik wel en niet mag hebben. Hierop werd enthousiast gereageerd en ik werd goed geholpen.

Mijn eerste glutenvrije vakantie was fantastisch. Niet alleen omdat hij glutenvrij was maar ook omdat Tsjechië een prachtig land is. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.
Marlies Dokter, Hoogeveen - juni 2012

Noot: Dieetvertalingen zijn ook in het Tsjechisch verkrijgbaar via www.glutenvrij.nl.

Overnachting in Praag (2014)

Van 22 tm 27 december 2014 verbleef ik met een groepsreis verbleven in een hotel in Praag, Tsjechië. Ik kreeg elke ochtend bij het ontbijt twee warme glutenvrije broodjes en glutenvrije cruesli t.b.v de yoghurt en diverse chocoladekoekjes glutenvrij.
Uiteraard kon ik dat uit het buffet aanvullen met bijvoorbeeld een ei, verse vruchten enz. Het is een 4 sterrenhotel. Ook bij het diner werd, na melding bij het eerste diner, bij elke gang zonder ophef een alternatief geserveerd.
Ik was hier erg tevreden hiermee.
C. Veen, Spijkenisse - december 2014

Verenigd Koninkrijk

Minicruise (2016)

Wij zijn in december naar New Castle geweest op een minicruise van DFDS seaways. Het was mijn eerste 'glutenvrij vakantie' dus ik was erg zenuwachtig. Op de boot was er glutenvrij eten aanwezig van ontbijt tot diner. Ook mocht ik mijn eigen brood meenemen (in overleg tijdens boeking), maar dat was naar mijn smaak niet nodig (dit ging om het ontbijt buffet). Er was brood, cornflakes, yoghurt etc. Dit was ook apart gezet van het andere brood. Er stond ook een bordje bij. Ondanks dat ik bang was dat iedereen er al aan had gezeten, heb ik nergens last van gehad. Genoeg om lekker van te ontbijten. In de avond kon je kiezen tussen verschillende restaurants. In het centrum van New Castle is er een groot overdekt winkelcentrum waar er naar mijn verbazing genoeg aanbod was voor glutenvrij eten. O.a. hamburgers, taco's, een steakhouse, etc. ik vind het een aanrader! Wij hebben een fijn weekend gehad.
Sharmilla

Zambia

Glutenvrij op reis: Zambia

Mijn reis naar Zambia was op alle fronten een van de meest bijzondere ervaringen die ik heb meegemaakt. Ik ging namelijk niet zomaar op vakantie, maar op werkvakantie. Met een groep van 32 personen uit heel Nederland gingen we met de organisatie World Servants naar Ikwele om lerarenwoningen te bouwen. Het dorpje had al een vervallen schooltje staan waar les gegeven kon worden. Het enige probleem was dat ze geen bevoegde leraren hadden die op die school les konden geven. De regering van Zambia zou bevoegde leraren naar Ikwele sturen wanneer er lerarenwoningen werden gebouwd. Daar gingen wij voor zorgen! Op het moment dat ik me had aangemeld voor deze reis wist ik nog niet dat ik Coeliakie had. Daar werd ik in Juni 2013 mee gediagnosticeerd. Lees hier Lisanne haar ervaringen tijdens haar reis in Zambia.
Lisanne Bos

Zweden

Vakantie in Zweden (2014)

Op Arlanda luchthaven (Stockholm) aangekomen, is het ouderwets (20 jaar op GV) genieten van een glutenvrije hamburger bij McDonald in Sky City (winkelpromenade tussen terminals).
De Zweedse spoorwegen geven de mogelijkheid voor een glutenvrije maaltijd uit de treinbistro als je vooraf een eerste klas treinreis boekt (minstens een dag voorafgaande aan je reisdag) met de hogesnelheidstrein. Dit staat niet echt duidelijk aangegeven op hun (Engelse) website.
In het kleinste dorp kun je glutenvrij diepvries en houdbare produkten kopen bij de Ica super. Tevens is het aanbod lactosevrij, soms gecombineerd met glutenvrij, enorm. In het maatschappelijke leven is gluten- en lactosevrij een volwaardig ingevoerd fenomeen. Een (soms erg koud) paradijsje voor coeliaken, dus.
C.J. Janson-Zwiep, Harderwijk - 2014

Zuid-Afrika

Studie in Kaapstad (2014)

In februari 2014 heb ik voor mijn studie vijf maanden in Kaapstad (Zuid-Afrika) gewoond. Het glutenvrije eten in deze grote stad is prima te doen als je de goede adresjes weet. Ook zijn er in de grote supermarkten veel glutenvrije producten te verkrijgen. Bij grote winkelketen zoals de Pick 'n Pay is vaak een glutenvrij schap. Daarnaast zijn veel producten zoals vlees en sauzen daar glutenvrij. Specifieke glutenvrije boodschappen deed ik vaak bij de Food Lovers market (Fruit and Veg city) of het Wellness Warehouse, een beetje te vergelijken met de Nederlandse Tuinen, welke soortgelijke glutenvrije producten verkopen.

 Daarnaast is uit eten gaan in Zuid-Afrika ook niet erg duur en vooral erg lekker. Bij de volgende restaurants kan je o.a. goed glutenvrij eten:

- Voor pizza's en pasta's kun je o.a. terecht bij the Big Route (echte aanrader!) en de ketens Da Vinci, Primi Piatti, Col'cacchio en Doppio Zero.

- voor de unieke Afrika ervaring (echte aanraders!) kun je glutenvrij eten bij the Africa café, Mama Africa of Addis in Cape (alles is glutenvrij hier).

-  Iets luxer en duurder kan je eten bij The black sheep restaurant op Kloofstreet of bij the Bungalow in Camps Bay.

- Op leuke foodmarkets zoals de Neighbourgoods market (bij the old biscuit mill op zaterdag) en de houtbay market op vrijdag, zaterdag of zondag staan veel kraampjes met glutenvrije mogelijkheden.

- Longstreet is de langste straat van Kaapstad, hier zijn dan ook veel glutenvrije restaurants te vinden: Fork (tapas), El Burro en Buena Vista (Mexicaans), Masala Dosa (Indiaas) en mama Africa (Afrikaans).

- Er zijn diverse foodketens in Afrika waar men glutenvrij kan eten: de Spur (steaks), the Oceanbasket (vis) of Moyo.

- Charlys bakery in zonnebloem is een bekende bakkerij, waar ze glutenvrije lemoncheesecake hebben.

- The Waterfront is de haven van Kaapstad en erg westers. Het is hier dan ook makkelijker om ergens binnen te lopen en glutenvrij te kunnen eten. Ik heb hier een paar keer bij de Griek gegeten, wat erg lekker was.

- Mzoli's is een uniek BBQ ervaring in de township Gugulethu, hier eet je voor enkele euro's vers gebraden vlees tussen de lokale bevolking. Erg leuk om te doen. Let echter wel op dat je het vlees alleen laat kruiden, de marinades zijn namelijk niet glutenvrij. Blijf daarna ook even bij de bbq staan, zodat men het op een apart plaatsje kan braden.
Bregje

Zuid-Korea

Gluten- en lactosevrij in Zuid-Korea

In de zomer van 2018 ben ik samen met mijn man twee weken naar Zuid Korea gegaan. Ik heb coeliakie en ben lactose-intolerant, mijn man kan ‘gewoon’ eten. Ik had een geplastificeerde dieetkaart met een uitleg in het Koreaans meegenomen. Ik had ook verschillende dingen erbij geschreven in het Koreaans waarvan ik al wist dat ik het niet zou mogen eten: sojasaus en rode bonenpasta (dat wordt heel veel gegeten daar). Verder had ik weinig eten meegenomen, we zouden vaak wisselen van hostel in Seoel en door het land reizen.

Bij aankomst in Zuid-Korea werd ons direct duidelijk: glutenvrij eten is totaal onbekend. De dieetkaart leverde verwarde blikken op. Twee keer zijn we zelfs weggestuurd uit een restaurant omdat men er niets van begreep. Het eten bij de meeste restaurants wordt van tevoren bereid, dus het is lastig om de ingrediënten te wijzigen. Tijdens de reis heb ik voornamelijk ontbeten/geluncht met bananen (ander fruit is duur). Er zijn weinig ‘gewone’ supermarkten te vinden, mensen gaan vaak uit eten en kopen ontbijt/lunch bij de 7-eleven o.i.d. die op elke straathoek zitten. ’s Avonds at ik meestal bimibap (een warme of koude schaal met gemixte rijst). Korean BBQ is ook een uitstekende, maar wat duurdere optie, zolang het vlees maar niet gemarineerd is kan dit prima. Bij alle maaltijden worden ook verschillende zijgerechten geserveerd waarvan onduidelijk is ! of ze glutenvrij zijn. Daar heb ik bijna niets van gegeten. De bediening/kok begreep meestal wat er uit de maaltijd gelaten moest worden om het glutenvrij te maken na mijn suggesties, de meeste mensen wilden echt hun best wel doen. Maar ik kon wel zien dat het zeer ongebruikelijk was allemaal. Het is verschillende keren gebeurd dat het hele team van de bediening uitgebreid de kaart stond te bespreken en alle andere gasten in het restaurant ons nieuwsgierig aan zaten te kijken.

Eten in Zuid Korea was vrij ingewikkeld ondanks de redelijke voorbereiding en de keuze is zeer beperkt. Stiekem verbaasd het me dat ik helemaal niet ziek ben geworden. Het is een paar keer voorgekomen dat we meer dan een half uur op zoek waren naar een restaurant dat het aandurfde om eten voor mij te maken. Dat is vooral bijzonder Seoel, in een stad die zo waanzinnig groot is. Echt een prachtig land en heel bijzonder om te bezoeken, maar behoorlijk uitdagend met het glutenvrije/lactosevrije dieet.
Iris

Word je ook lid?

De voordelen op een rij:

  • Welkomspakket
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.