Volg ons
Mijn vakantieverhaal

Mijn vakantieverhaal

Niet voor niets zijn sites als Tripadvisor, Zoover en The Fork (voorheen Iens) zo populair. Als reiziger hoor je graag van iemand die al op pad geweest is, hoe het was en welke bijzondere ervaringen iemand heeft opgedaan. En zeker als het gaat om glutenvrij reizen! 
Lees hier de vakantieverhalen van onze leden. Zij gingen jou voor naar landen als China, Mexcico, Japan, Thailand alsook naar tal van Europese landen. Klik op het land van keuze en lees het specifieke landenverhaal.

Stuur ons ook jouw vakantieverhaal

Wil je jouw ervaringen met 'glutenvrij op vakantie gaan' ook met ons delen? Vul dan het formulier in en wij plaatsen je verhaal op deze pagina. Let op! Je verhaal mag niet langer zijn dan 400 woorden, anders kunnen we het helaas niet plaatsen.

Amerika en Canada Australie België Bonaire
China Cuba Curacao Cyprus
Duitsland Egypte Filipijnen Frankrijk
Griekenland Ierland IJsland Indonesië & Bali
Italië Israël Japan Malta
Mexico Namibië Nederland Oman
Oostenrijk Polen Rusland Schotland
Spanje Sri Lanka Thailand Tenerife
Turkije Tsjechië Verenigd Koninkrijk Zuid-Afrika
Zuid-Korea    

 

Amerika en Canada

Blog over New York en Florida

Voor (toekomstige) Amerika-gangers: hier is een blog met diverse tips. Het is opgezet en bijgehouden door Imre Heijer, die met haar gezin (drie kinderen van 9, 12 en 13 jaar, van wie de jongste twee coeliakie hebben) in New York en Florida is geweest. Ze geeft leuke tips! www.glutenvrijopvakantie.blogspot.nl.

Canada (Toronto)

Grote supermarkten (verreweg de meeste, hoewel er ook buurtsupertjes zijn) hebben doorgaans (redelijk) grote schappen met glutenvrije producten. Wat restaurants betreft: kijk even op hun website, vaak kondigen ze de mogelijkheid van glutenvrij eten al aan. Of vraag ernaar bij binnenkomst. Glutenvrij is in Noord-Amerika veel bekender dan in Nederland. Het is er zelfs trendy…
In Toronto is in ieder geval één restaurant (drie vestigingen, nu ook één in New York) waar uitsluitend glutenvrij (en lactosevrij, en vegan…) voedsel wordt geserveerd: Rawlicious. Eén van die vestigingen is op Bloor Street West (in Bloor West Village, zoals ze dat gedeelte noemen). Een erge leuke buurt, met veel kleine winkeltjes en restaurantjes. Er zijn nog een aantal delicatessen van oorspronkelijk Poolse joden: heerlijk, maar de gluten vliegt je er wel om de oren! Maar daarnaast dus ook diverse health shops met een groot rayon glutenvrij, en dit Rawlicious-restaurantje (inderdaad: raw maar niettemin delicious).
Een ander restaurant, Fresh, heeft ook drie vestigingen in Toronto, allemaal zo rond Bloor St en Spadina, niet ver van College street, Eton en de grote musea (het ROM is vlakbij de Bloor St vestiging; het is een stuk oostelijker dan Bloor Street West). Even aankondigen dat je gluten-free wilt eten, maar een gluten-free menu staat ook online.

Canada

Na een fantastische vakantie in Canada weer thuis. Wat betreft de dieetvoeding is Canada een fantastisch land. In de supermarkten volop keuze, grote diepvrieskasten vol, soms zomaar twee meter lange schappen met producten. Dus wat dat betreft de moeite waar om in Canada vakantie te vieren.
Aukje Hiemstra - Idsinga

New York (2017)

Afgelopen april ging ik met mijn vader naar New York. We verbleven daar bij Hotel Beacon, in de Upper East Side. In de straat bij de dit hotel ligt 'Café 82', een soort lunchroom met een geheel glutenvrije kaart. Wat een aangename verassing! 

Ook zag ik, bij het naar binnen gaan, dat deze lunchroom aangesloten was bij een soort Amerikaans Coeliakievereniging. Van hamburgers tot ijs, van pannenkoeken tot wafels, dit was er allemaal glutenvrij te krijgen! Helaas voor mij kwamen we hier pas de laatste avond voor we naar huis gingen achter. Maar wat  was het  eten er lekker! Een waar walhalla voor Coeliakiepatienten! Maartje van den Bosch

Australië

Melbourne en Tasmanië

Rondom kerst en oud-en-nieuw '18/'19 was ik in Melbourne en op Tasmanië. Vrijwel alle restaurants hebben GF (gluten free) of GFO (gluten free options) op de kaart aangegeven. Bij de GFO wordt het broodje of de pasta vervangen door een glutenvrije variant. Ik heb nergens iets uit hoeven leggen over coeliakie. Ook de supermarkten zijn goed voorzien.
Yvonne

België

Brussel

In oktober was ik met mijn dochter in Brussel. Italia en Tavola is een Italiaans restaurant waar alles wat op de kaart staat zowel glutenvrij, als niet glutenvrij kan worden aangeboden. Het glutenvrije logo staat prominent op de ruiten. Mijn dochter en ik hebben er heerlijk gegeten. Zij een glutenvrije pizza en ik een glutenhoudende pizza, allebei heerlijk. Ook de andere gerechten op de kaart (pasta's en vleesgerechten) kunnen glutenvrij worden bereid.
Jacco den Hollander

Bonaire

Opnieuw naar Bonaire

We gaan ook dit jaar (2016) weer op vakantie naar Bonaire. Niet verwacht dat ze op zo'n eiland zo goed weten wat glutenvrij inhoudt. Niet enkel restaurants, maar ook de obers en de mensen achter de bar, (zelfs bij ons verblijf Eden Beach) weten wat het betekend. Hier kunnen veel restaurants in Nederland nog wat van leren. De gerechten die zijn geserveerd waren super lekker, en totaal niet saai of weinig. Ik heb er zonder ziek te worden heerlijk kunnen eten. Er zijn genoeg glutenvrije artikelen te verkrijgen in de supermarkten, voornamelijk bij Van der Tweel. Wat een verademing! En een aanrader om heen te gaan. Niet enkel om het glutenvrije eten maar ook omdat het een geweldig eiland is!
Liset van Straaten

China

Rondreis door China (2011)

In september 2011 maakte ik een 16 daagse groepsrondreis naar China met de Oad. Het was een fantastische ervaring, maar met het eten toch een probleem. Omdat ik zelf glutenvrij houdbaar brood mee had genomen, was het ontbijt goed te doen. De lunch en diner waren steeds weer op andere locaties. We zaten dan aan een ronde tafel , met een ronddraaiend blad, waar de meest geweldige gerechten werden neergezet, maar dus niet voor mij. Witte rijst en fruit at ik ervan. Ik probeerde wel groente, maar de 2e dag kreeg ik al erge diarree.
Ik had wel een chinees dieetkaartje, en de reisleider probeerde daar wel wat mee, maar zonder veel resultaat. Het werd beter, toen we aan boord gingen voor een meerdaagse cruise over de rivier de Yangtze. De kok maakte voor mij iedere dag grote omeletten en ik kreeg ook groente zonder saus, hij deed zijn best,erg lekker was het niet.

Ik zou je aanraden om genoeg muesli repen of chocolade of andere glutenvrije levensmiddelen mee te nemen. Ik ben 2 keer ziek geworden en met Diacure het weten te stoppen. Toen weer verstopping en ik had geen laxeertabletten mee, nu neem ik op reis Zonnatura thee mee voor natuurlijke stoelgang Nog een tip, neem van het ontbijt een extra ei mee voor onderweg.
Iet Wiersma

Nanjing - Shanghai en Noord-China (Peking)

Ik ben tussen 1995 en 2005 veel in China geweest. Elke maand 1 tot 2 weken. Daarna nog enkele incidentele bezoeken. De bezochte delen van China waren Nanjing – Shanghai en Noord China ( Peking). Om GV te kunnen eten heb ik in het begin de in het Chinees vertaalde destijds beschikbare gedetailleerde Engelse detaillijst gebruikt. Deze bleek te ingewikkeld. Op aanraden van Chinese vrienden is door een van hen een zeer eenvoudige versie gemaakt. De kern was dat graansoorten – 3- verboden waren en sojasaus. De slotzin was in het Chinees: 'Alstublieft help mij om gezond te blijven!'

Het gebruik van dit compacte briefje voorkwam onbegrip over wat wel en niet mocht. Dit onbegrip ontstond mede omdat de verwoording van Engelse namen in het Chinees lastig is. Het resultaat was altijd zeer veel zorg en aandacht. Bij bezoeken aan dezelfde grote en kleine restaurants werd vaak dezelfde man of vrouw opgezocht die mij eerder geholpen had. Het eten was probleemloos, al sluit ik niet uit dat soms met sojasaus besmette (wok)pannen zijn gebruikt omdat sojasaus bijna overal bij gebruikt wordt. 5 sterren hotels waren vaak voor het Chinese eten het minst aantrekkelijk.

Overdreven risicomijdend gedrag leidde vaak tot smakeloze maaltijden. Ik at dus meestal in goede maar ook eenvoudige Chinese restaurants. Het echte Chinese eten is erg lekker. Veel vleesgerechten worden met sojasaus gemarineerd en moeten dus vermeden worden. Sojasaus is niet gegarandeerd glutenvrij omdat door een fermentatieproces met tarwe de smaak verbeterd wordt. Er wordt door sommige producenten gesteld dat bij voldoende lange fermentatie de slechte eiwitten niet meer aanwezig zijn. Garantie ontbreekt evenals zicht op het volledige productieproces. Dit maakt sojasaus tot een niet toelaatbaar product. Ik hoop dat u aan dit verhaal iets hebt. Dick Kruisweg

Rondreis door China

We zijn net terug van een 26 daagse rondreis door China met Foxreizen. Mede door de reacties op mn oproepje in het gv-magazine vertrokken we goed voorbereid op reis. Met gvmuesli en voor elke dag een broodje plus liga's en repen. Op schiphol wist de reisleider al te vertellen dat ze op de hoogte was en informatie had ook in het chinees! Gedurende de reis heeft ze van mij een dieetkaartje in het chinees bij haar gehouden zodat ze informatie aan de chinezen kon laten zien. Op reis wist ze elke keer in een restaurant ervoor te zorgen dat ze van te voren belde zodat ze voor mij iets aparts klaar konden maken, meestal ging dit goed een enkele keer niet maar dan moest ik wat langer wachten en werd er alsnog gv gekook! s,morgens was er bijna altijd yoghurt voor mijn muesli en was dit er niet dan had ik een briefje van de chinese gids met het woord yoghurt erop in het chinees zodat ik zelf bij een supermarkt yoghurt kon halen. Als wij op eigen gelegenheid uit eten gingen, zocht ik eerst wat uit op de menukaart waarvan ik dacht dat het gv zou zijn, en vertelde dan dat ik een special diet had en liet dan mijn dieet kaartje in het chinees zien,en vroeg dan of dit eten dan goed was, dit ging eigenlijk altijd goed. Ik ben wel 2 keer aan de diaree geweest maar daar hadden ook medereizigers last van! Met diacure was dit ook weer snel verholpen. Kortom een heerlijke reis gehad. Zelfs bij de chinese kookles die we hadden konden ze ervoor zorgen dat de sojasaus gv was! Tip voor anderen: zorg voor informatie in het chinees, zorg dat reisleiding op de hoogte is, zorg voor voldoende gv producten zodat je geen honger hoeft te hebben, vraag hulp van de chinese gids die bijna altijd ter plekke wordt toegevoegd aan de reis! En geniet van dit bijzondere en wonderschone land.
Wil van Rijsewijk

Cuba

Cuba (2016)

Eind 2016 terug van een rondreis in Cuba. Dit land is ideaal voor mensen die glutenvrij eten. Dit omdat er twee keer per dag rijst, vlees/vis en groente gegeten wordt. Dit alles over het algemeen zonder sauzen. In de ochtend is het lastiger, maar heb zelf gekozen voor een omelet en wat fruit. Dit is in elk hotel mogelijk.
Jolanda

Curacao

Vakantie op Curacao (2017)

In februari 2017 heb ik op Curacao 12 dagen vakantie gevierd in wijk Jan van Thiel. Er is een Albert Heijn aanwezig waar je veel glutenvrije producten kunt kopen. uit eten was nergens een probleem, de mensen weten goed wat een gluttenvrij dieet betekent en zijn ook eerlijk als een gerecht toch niet besteld kan worden of passen het recept aan.
Kortom op Curacao kun je in Willemstad en in Jan van Thiel prima uit eten met een glutenvrij dieet
Angelique

Cyprus

Sentido Hotels & Resorts (Cyprus & Griekenland)

Bij ​Sentido Hotels & Resorts in Cyprus en Griekenland is het keurig geregeld om een zorgeloze vakantie te hebben. Op hun website staat al vermeld dat zij een allergenenkaart of -menu kunnen aanbieden en gasten met een speciaal dieet erg welkom zijn.

Dit heb ik bij beide accommodaties (Sentido Cypria Bay/Phaphos en Sentido Louis Plagos Beach/ Zakynthos) als zeer goed ervaren.

Je mag bij ieder bezoek aan buffet naar de kok vragen en hij/zij wijst alles aan wat glutenvrij is en of nog apart bereid gaat worden op verzoek. Hier kun je gerust All Inclusieve boeken.
Dorien

Duitsland

Vakantie in Sauerland, Duitsland (2015)

Wij zijn van 5 januari tot 9 januari 2015 op vakantie geweest in Sauerland duitsland. Van te voren hebben we gevraagd of er een persoon Glutenvrij kan leven. Dit was geen probleem.
Nou dat klopte, elke dag heerlijk gegeten en er werd elke dag rekening met met mij gehouden.
Zeer goed eten, bediening, perfect kamers. Goed, alles was perfect.
Fam. van der Gaag - januari 2015

Egypte

2020: Rixos Sharm El Sheikh ln Egypte, heeft iedereen zijn best gedaan alle 6 restaurants top, werd gluten vrije brownie gebakken, kreeg brood mee voor in 't vliegtuig.. Top... Ina

Filipijnen

Rondreis door de Filipijnen (2019)

Wij zijn met onze glutenvrije dochter van 17 jaar naar de Filipijnen geweest naar de plaatsen Cebu, Siquijor, Alona Beach (Bohol) en Moalboal. Lees hier het hele verslag van Astrid.

Frankrijk

In de buurt van Bordeaux (2019)

Graag deel ik een superervaring: logeren op de wijnboerderij van Michel en Erica van den Beld in Minzac, in de buurt van Bordeaux. Ze hebben een Chambres D'Hotes naast de wijngaard en zijn super gastvrij. Erica heeft zelf coeliakie en maakt er dus voor anderen met coeliakie een echt feest van!
Al bij het ontbijt ben je happy: brood, meerdere soorten crackertjes, zelfgebakken koek of bananenbrood. Zo uitgebreid zie je het niet eens in een goed hotel voor je ontbijt. En het avondeten is ook 100% glutenvrij. Meestal eet de rest van de gasten ook glutenvrij, zonder dat ze het doorhebben.
We waren hier met een groep, waar ook mensen bij waren die lactosevrij moesten eten: geen probleem voor Erica. Dus wat mij betreft: Een echte aanrader! En by the way: de wijn die ze maken is zeer goed. Helma

Munster

In april 2015 was ik met mijn gezin (3 coeliaken en ik) in de Elzas. We hebben heerlijk gegeten in pizzeria La Dolce Vita in Munster. Het restaurant adverteert met de mogelijkheid tot glutenvrij eten en het komt deze belofte ook geheel na. Alle pizza's op de kaart kunnen glutenvrij worden aangeboden. Het personeel is zeer deskundig, daarbij wordt als voorafje ook glutenvrij brood aangeboden. Het is een uitstekend restaurant om met het hele gezin naar toe te gaan.
Jacco den Hollander

Griekenland

Kreta - 2019

Ik ben Kim van Leeuwen en ik ben 21 jaar. Toen ik anderhalf jaar was is er bij mij coeliakie geconstateerd. Dit jaar ben ik samen met mijn ouders en mijn zusje op vakantie geweest naar het hotel Kosta Mare Palace op Kreta. Bij aankomst informeerde de receptie naar wie coeliakie (was opgegeven bij het boeken) had. De volgende ochtend bij het ontbijt kregen we de chef-kok te spreken hem gaven we de brochure van NCV in het Grieks. De chef-kok wist meteen wat dit betekende en vroeg meteen wat ik wilde eten, dat was een hele geruststelling. Hij zou alles voor mij maken en zo gebeurde het ‘s morgens, ’s middags en ’s avonds bestelde ik wat ik wilde eten en werd dat later ook nog prachtig opgemaakt bij mij gebracht. Alles werd met zo veel vriendelijkheid klaar gemaakt. Het voelde echt alsof ik een soort prinses was. Ik werd op mijn wenken bediend. Het was echt fantastisch en ik heb nog nooit ergens zo lekker gegeten. Hier werd je met een grote glimlach geholpen, niks was te veel en zodra ze ook maar dachten dat ik iets te kort kwam of ’s ochtends alleen om een geroosterd broodje met een eitje vroeg werden er al 100 voorstellen gedaan met wat ze nog meer graag voor mij wilde maken. Dit voelde geweldig. Toen ik vroeg of hij ook een pizza voor mij kon maken had ik nooit verwacht dat hij meteen zei natuurlijk kan dat. Er werd glutenvrij meel besteld en de volgende avond kreeg ik een heerlijke pizza voorgeschoteld. Iedere dag was het met eten weer een feestje.

Stalis

Ik, Margreth, vrijwilliger van de NCV, ben samen met man op vakantie geweest naar Stalis in Griekenland, in een mooi en schoon Hotel, Zephyros Beach (5 sterren). Midden in het dorpje. een Nederlands sprekende manager aan de balie. Ik heb genoten en het eten was goed geregeld. Alles werd apart in de keuken gemaakt. Iedere keer even bij de kok melden en na tien minuten werd mijn eten geserveerd. Echt fantastisch en zeker een aanrader.

Kos

We zijn op vakantie op Kos geweest. Zelfs in de kleinere supermarkten is er een soort glutenvrij brood, rijstbrood, te koop wat voldoet, maar wat ik zelf een beetje zurig vond smaken.

Aan het eind van de vakantie kwam ik een winkeltje tegen waar ze een ruim assortiment aan glutenvrije spullen verkopen aan de Leof. Ippocrates (de fietskant van de agora).
Famke Stienen

Rhodos

Ik ben in Griekenland, Rhodos-stad geweest. In het hotel Samiramis. Daar heb ik de Griekse dieetvertaling laten zien en werd mij steeds uitgelegd wat ik wel en niet kon eten van het buffet. Keuze in overvloed en er werd mij zelfs aangeboden om extra voor mij te koken (spaghetti e.d.). Ook was er glutenvrij brood. Ik heb heerlijk gegeten en ben niet één keer ziek geweest.
J.P.H.M. Sieliakus

Ierland

Busreis in Ierland (2014)

We zijn met een verzorgde busreis van Effeweg naar Ierland geweest en hebben daar in verschillende hotels gezeten. Maar alles was van tevoren prima geregeld door Effeweg en ik kon nadat ik mij gemeld had overal prima glutenvrij eten, een echte aanrader!
Reina Thole-Reintsema - Emmer-Compascuum - september 2014

IJsland

Rondreis door IJsland (2019)

We zijn gestart in de buurt van Borganes waar het restaurant naast het settlers museum glutenvrije gerechten op de kaart had staan. In Reykjavik lukt glutenvrij eten ook op diverse plaatsen. De volgende stop was in de buurt van Akuryri, waar eten geen enkel probleem was. In Egilstadir lukt eten ook zonder veel gedoe, zelfs in het uiterste noord oosten heb ik op een dagtrip gebak van rijstmeel gegeten!! In Hunkubakkur werd speciaal voor mij een maaltijd bereid en gezorgd voor mijn ontbijt. In Reykholt heb ik naast een speciaal gemaakte salade, zelf meegebrachte crackers gegeten. De grotere supermarkten (bv. netto) hebben overal een schap met dieet artikelen, waar onder dus ook glutenvrij. Kortom, iedereen kent glutenintolerantie en de meeste restaurants zijn bereid om wat extra moeite voor je te doen. Een heel positieve ervaring dus. Anky

Indonesië

Bali

Lees hier het verhaal van Maarten over reizen in Bali met een kind met coeliakie (2018). 

Willeke Poeliejoe schrijft: ‘Voor het eerst in mijn leven hadden mijn ouders besloten een ' verre reis' te maken, en dan wel naar Bali, Indonesië. Wat toch wel een beetje spannend was met mijn coeliakie.

Gewapend met Engelse en Indonesische dieetvertalingen gingen we op pad. Overal snapten ze snel wat het dieet inhield en konden ze vertellen wat ik kon eten.
Ik ben uiteindelijk uit eten gegaan zonder een dieetvertaling te laten zien en de hele vakantie nergens last van gehad! Wat af en toe wel eens tegen mijn verwachting in was. Bij een hotel was het zelfs geen enkele moeite om pannenkoeken en gebakken banaan glutenvrij te maken.

Er ging echt een wereld open! Zelfs in Nederland is uit eten gaan lastiger dan daar. Een echte aanrader dus.

Sumatra, Bali en Flores

Wisselende ervaringen had Astrid van Steijn op haar drieweekse rondreis door Indonesië (Sumatra, Bali en Flores). Ze had tevoren van de plaatselijke reisagent al gehoord dat het met het glutenvrij dieet niet zo eenvoudig zou worden omdat zij had gekozen voor ‘juist niet zo toeristische accommodaties’. ‘Met name het ontbijt was een uitdaging.’ Vaak was ze aangewezen op fruit. ‘Bij een paar accommodaties kon men wel iets met de Indonesische vertaling van het dieet en bakte men pannenkoekjes van rijstebloem, maar dat was uitzonderlijk.’ Voor het avondmaal moest ze het soms doen met witte rijst en groenten zonder saus.

‘Het zal ongetwijfeld verschil maken waar je heen gaat. De laatste paar dagen van mijn vakantie zaten wij in een resort op Bali en daar hadden ze zelfs glutenvrij brood! Daarvoor in Labuan Bajo, in het Puri Sari Hotel begrepen ze het glutenvrij dieet ook heel goed. Kortom, mijn ervaringen met glutenvrij eten in Indonesië: moeilijk maar niet onmogelijk.’

Israël

Binyamina, Tel Aviv en Jeruzalem (2012)

Mijn vakantieverhaal: Op vakantie in Israel eind mei, verblijf in Binyamina maar ook in Tel Aviv en Jeruzalem. Glutenvrij brood is in de (grotere) supermarkten verkrijgbaar en glutenvrije pasta ook! "Celiac" begrijpen de meeste Israeli's wel (is het woord voor coeliakie in het Hebreeuws en lijkt dus heel erg op het Engelse celiac disease) en verbazingwekkend genoeg weten de meeste mensen ook wat het inhoudt om niet tegen gluten te kunnen. Uit eten in Jeruzalem, in het oude centrum, bij Barood. Glutenvrij eten? Oh, ja, prima! Er werd voor me gecheckt wat ik van de kaart kon eten zonder al te veel aanpassingen. Heerlijke garnalen in limoensaus met aardappelpuree. Eveneens bij de Japanner in het oude centrum, waar we gingen lunchen en ze zelfs glutenvrije sojasaus hadden. Gegeten: heerlijke zeewiersalade en heerlijke sushi met tonijn. Ook wanneer restaurants geen garanties konden geven werd dit eerlijk gezegd, maar dat kwam echt maar een enkele keer voor. 10 dagen in Israel en geen enkele keer ziek geworden. Eerste glutenvrije vakantie is me dus echt ontzettend meegevallen! Op naar de volgende!
Maudy Loohaus - Den Haag - juni 2012

Italië

Handige gratis app van de Italiaanse coeliakievereniging

AIC Mobile met meer dan 20.000 glutenvrije producten en alle locaties die lid zijn van het Italiaanse Eating Out programma (restaurants, ijssalon, hotels et cetera) en een selectie van glutenvrije winkels. Je hoeft geen lid te zijn, alleen even registeren via www.celiachia.it/res/account/registrazione.aspx. Volg wel de instructies voor buitenlandse gebruikers

Zomer 2019 aan Lago Maggiore

Voor coeliaken is het goed toeven in Italië. Supermarkten (ook de kleintjes) hebben doorgaans een beter assortiment dan die in Nederland. Dit jaar waren we aan het Lago Maggiore en werden aangenaam verrast door het aanbod van de Ipercoöp van Gravelona Toce. Door de campingbeheerder werden we geattendeerd op Ristorante Pizzeria Ai Mulini aan de Via Per Albagno in Arizzano. Te afgelegen om er toevallig terecht te komen, maar zeker een bezoek waard! Maartje

Engelstalige artikel over Rome

Lees hier verder in The Telegraph

Ook glutenvrij op vakantie in Italië is een feest (2018)

Wij komen al jaren in Italië en het is daar ideaal voor mensen met een glutenvrij dieet. Schappenvol glutenvrije producten in de supermarkten, ook tussen de gewone producten in. Op heel veel producten staat senza glutine, dat is makkelijk zoeken. Wij kamperen altijd en dat is dus gemakkelijk. Bij veel gelateria's is glutenvrij ijs te krijgen maar in grote steden heb je GROM. Daar is alles glutenvrij.Echt een aanrader. In Turijn kwamen we een fastfood restaurant tegen, M☆☆bun. Daar kon je alles glutenvrij bestellen. Top. Op het station van Turijn vonden we zelfs voorverpakte sandwiches. De Italiaanse variant van de NCV, AIC, heeft een hele overzichtelijke site. Ook glutenvrij op vakantie in Italië is een feest. Rob

Sarteano (2015)

Wij zijn afgelopen zomer (2015) naar Sarteano geweest, camping Parco Delle Piscine. Een prachtige groene camping, met drie zwembaden. In het plaatsje zelf was een kleine supermarkt met een klein assortiment glutenvrij. Op 10 minuten rij afstand was een supermarkt de PAM met een groot assortiment glutenvrij zoals verschillende pasta's, koekjes, wraps etc. Daarbij heeft de camping een restaurant waar ze glutenvrije pizza en pasta serveren. Onze zoon van 6 heeft gesmuld! Wij hadden een super vakantie!
Groetjes, familie Hoffius

Città Della Pieve (2016)

In mei 2016 waren wij in Città della Pieve. De gastvrouw kookte tijdens de themaavonden, waar je als gast aan kon schuiven. Voor mij als coeliakie patiënt, volledig glutenvrij. Ook bakte ze speciaal voor mij glutenvrij brood en in ons appartement was ook een oventje neergezet, zodat ik mijn gekochte broodjes af kon bakken. In Città della Pieve is ook een Trattoria, Bruno Coppetta, waar wij na een excursie samen met de gastheer en gastvrouw en de andere gasten, gingen dineren! Dit was werkelijk een voortreffelijk vijfgangen diner wat met veel zorg voor mij werd opgediend en ook volledig glutenvrij was. In de supermarkten van het stadje was ook voldoende glutenvrij eten te krijgen. Onze glutenvrije ervaring in deze vakantie was dan ook uitstekend, niet in de laatste plaats door de prima verzorging van de gastheer en gastvrouw van Pian della Bandina! Ik kan dit vakantie adres dan ook van harte aanbevelen, ook voor gezinnen met kinderen die glutenvrij moeten eten.
Gonny van Dongen

Transimeno meer (2016)

Mijn vriendin is glutenintolerant. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk om op reis te gaan, en zeker niet om dezelfde culinaire ervaringen te hebben. Na wat online opzoekwerk hebben we een super Italiëreis achter de rug, waarbij we de streek rond het Transimeense meer verkenden. We overnachtte in een B&B van een Belgische gastvrouw die zelf glutenintolerant is. De ontbijtjes waren heel verzorgd en bovendien glutenvrij! De B&B zelf is prachtig gelegen met zwembad. De gastvrouw, Biche, kon ons goeie tips geven over glutenvrije restaurants in de buurt zoals La Nonna Rosa in Chiusi, La Tufa in Osaia, La Cantina in Castiglione Del Lago en Devine Peccato in Panicarola. Allemaal heel lekker, gezellig en betaalbaar! In de omgeving zijn er bovendien ook veel gespecialiseerde winkeltjes die glutenvrije producten verkopen. We zijn teruggekomen met een auto vol italiaanse lekkernijen!
Steven Bosmans

Japan

Glutenvrij eten is in Japan niet erg bekend. We hadden daarom wel wat spullen meegenomen en een door een arts ondertekende medische verklaring, zodat we extra bagage mee mochten nemen (al was dat niet nodig). Ook hadden we een Japanse dieetkaart meegenomen van de jaarlijkse NCV dag in Vianen en hadden we deze tekst ook gedownload voor op de telefoon. Wat ook erg handig was is de app Google translate. In de supermarkt, die je op elke hoek vindt kan je dan vragen of er tarwe in zit. De Japanners zijn wel heel behulpzaam en zullen zeker meedenken en meekijken of er in een bepaald product gluten zitten, ook in restaurants.

Mijn echtgenoot geeft niet zo om brood en zoetigheid, maar hij vindt rijst wel erg lekker. Dat is een geluk in Azie. We hadden enkele glutenvrije restaurants vooraf opgezocht en die waren prima.
- Tokyo: Café littlebird
- Tokyo: The Aldgate british pub (ook vegetarisch)
- Kyoto: Yak/Yeti
- Kanazawa: Los Angeles (ook vegetarisch en lactosevrij)

Verder is sushi overal goed te eten. Neem dan wel de sushi, die alleen bestaat uit rijst en vis/ of groente. Geen sausje erop. In grote warenhuizen verkopen ze op de onderste verdieping meestal kwalitatief goede sushi en sashimi. Als je rond sluitingstijd rond 19.30 uur gaat, dan is het vaak voor de helft van de prijs. We hebben ook vaak bij een kaiten-sushi restaurant gegeten. Je kan dan van de lopende band sushi pakken of bestellen. Sushi met komkommer en/of vis is veilig. Je kan je eigen flesje glutenvrije soya saus meenemen als je daar ook gevoelig voor bent.
In de trein en als ontbijt nam mijn echtgenoot vaak een onigiri (rijstdriehoek; vraag even na, want ze zijn niet allemaal veilig) en een gekookt eitje. Dat kan je kopen in elke supermarkt en op het station. Wij hebben in hotels, hostels en air-bnb adressen gelogeerd. In hostels en air-bnb’s zijn keukens, maar wij vonden het soms lastig om verse groenten en vlees te vinden in de kleine supermarkten. In de warenhuizen is dat wel te vinden, maar daar zijn er minder van en alleen in een grote stad. Nathalie Brocken

Malta

Vakantie op Malta (2017)

Tussen 23 augustus en 1 september 2017 was ik op Malta. Ik ben iemand die voor veiligheid gaat: ik heb dus glutenvrije dieetspullen meegenomen. Air Malta staat met medische verklaring (Eng.) max. 5 kg toe. Ook de printjes in het Engels en Maltees met dieetuitleg gingen mee: http://www.celiactravel.com/cards/maltese/. Af en toe waren die handig, vooral de Maltese (dit is toch de eerste taal van de bevolking). We verbleven in hotel Santana, waar we alleen ontbeten en twee keer dineerden. Het hotel was vooraf op de hoogte gesteld van mijn dieet, voor zowel het ontbijt als het avondeten! Beide het ontbijt en avondeten bestaan in dit hotel uit grote buffetten, dus er zat desgevraagd altijd wel het een en ander bij. Ontbijt: glutenvrij brood was voorhanden. Muesli had ik zelf bij me. Omdat we elke avond uit eten gingen, heb ik geen ervaring opgedaan in de supermarkten. Bij elk restaurant dat ik bezocht (alleen in Qawra/Buggiba) hadden ze voor het avondeten glutenvrije spaghetti. Het waren meestal de niet al te dure restaurants/ eettentjes waar we heen gingen, waar je voor € 10 - 18,00 een hoofdgerecht had. Meerdere keren kwam ik gerechten op de menukaart met de aanduiding GF (Gluten Free) tegen. Je kunt ook een stuk vlees met groenten en bijv. wedges (aardappelpartjes in schil gebakken) of soms rijst krijgen. Een keer heb ik risotto met curry en groenten/vlees op. Als lunch kun je een salade nemen (of een omelet), al laten ze dan gewoon het brood weg. Vult niet erg. De meegenomen crackers, noten en mueslirepen bewezen overdag daarom hun dienst. Vaak namen we geen voor- en nagerecht. Hier kan ik dus niet zo veel over zeggen. De keren dat ik een nagerecht kreeg was het griesmeel met kersen en slagroom (in het hotel, tweemaal) of (desgevraagd) fruit. Één keer bij Mc Donalds gesnackt: verrassend genoeg hadden ze heel lekkere potato wedges met paprikakruiden: vond ik spannend, maar ging goed! Net als in Nederland hebben ze een overzicht van wat wel en niet glutenvrij is. Conclusie: op Malta kennen ze de term glutenvrij (ongeveer), je kunt er zeker je maag goed vullen.
Krista Jordaan (2017)

Mexico

Vakantie in Mexico (2014)

Afgelopen zomer 3 weken door Mexico gereisd. Dit is duidelijk een zeer geschikt land voor mensen met coeliakie. Het traditionele eten is gebaseerd op mais, waardoor je moeiteloos heerlijk kunt eten. Dat betekent wel: taco's eten. Sommige Mexicaanse specialiteiten zijn van tarwe gemaakt, maar je kunt eenvoudig navragen of bijvoorbeeld de 'burrito's' of 'tortillas' (in mijn geval waren deze vaak van tarwe gemaakt) gemaakt zijn van 'harina de trigo' of 'harina de maiz'. Als je ontbijt in een hotel moet je vaak de muesli en het croissantje overslaan, maar in plaats daarvan kun je heerlijke huevos rancheros, chilaquiles en nog veel meer specialiteiten krijgen. Ik kwam terug met veel eetinspiratie. Aanrader dus Mexico!
Neeltje - Amsterdam - september 2014

Namibië

Afgelopen zomer hebben mijn echtgenoot Richard (hij heeft coeliakie) en ik 4 weken rond gereden in een gehuurde 4x4 met een daktent door Namibië. Glutenvrij eten is niet echt bekend in Namibië, echter aangezien de hoofdmaaltijden voornamelijk bestaan uit vlees (vaak wild) is uit eten best te doen. Als we aangaven dat er geen tarwe in mocht zitten, dan deden ze hun best om daaraan te denken. Meestal aten we dan wild met groenten en een gepofte aardappel of rijst. Soms konden we frietjes erbij bestellen als in het vet geen andere dingen werden gebakken.

Zo hebben we prima gegeten in: * Windhoek- Joe’s Beerhouse * Keetmanshoop- Canyon hotel * Fish river Canyon- Canyon roadhouse * Lüderitz- Garden café (zondagse lunch) * Walvis Bay- Langholm hotel * Swakopmund- Garnish (Indiaas) * Camp Aussicht * Ghaub guestfarm Zelf koken gaat natuurlijk prima op een camping. De supermarkten zijn uitgebreid. Vlees, groente, rijst en zuivel zijn prima te verkrijgen, echter glutenvrije producten als brood en pasta zijn er niet. We hebben wat maiscrackers (droog) en flavoured rice crackers gevonden bij de meeste supermarkten. Bij de spar verkochten ze rijstwafels en glutenvrije koekjes. Bij het vlees staat op de verpakking van worsten en hamburgers dat er wheat in zit. Al het andere vlees is prima.

Nathalie - zomer 2018

Nederland

Vakantie ervaringen binnenland (2014)

Tijdens de Nijmeegse vierdaagse logeerden wij bij Jan en Wilmie van “Bed en Breakfast De Goffert” in Nijmegen, en dat gaan we volgend jaar zeker weer doen. Wat deze week voor mij heel bijzonder maakte, naast de prachtige accomodatie en de gezellige gastvrijheid, was vooral de perfecte glutenvrije verzorging. Zij hebben ervaring met coeliakie in hun gezin, en weten wat mag en niet mag. Eindelijk eens een plek waar je niets over je eten hoeft uit te leggen of te controleren, waar coeliakie “gewoon” is, wat een fantastische ervaring.

Tijdens een ander wandel-evenement hadden we verblijf aan boord van een traditioneel zeilschip geboekt bij “Rederij Vooruit” in Harlingen. Deze kok had geen ervaring met coeliakie, maar heeft zich er in verdiept, en met wat extra uitleg en samen meedenken ging het goed, ik ben niet ziek geworden. Groot was dan ook mijn verbazing toen het volgende jaar op hun website stond dat glutenvrij eten niet mogelijk was. Ik heb ze gebeld en hun uitleg was: Nadat zij hadden aangegeven dat het ook mogelijk was om glutenvrij te eten, waren er heel veel gasten geweest die ter plekke bedachten dat ze ook wel eens een weekje dat gezonde glutenvrije dieet wilden proberen. Nadat ik had uitgelegd dat het voor mij dus géén modeverschijnsel is, maar een medisch noodzakelijk dieet omdat ik coeliakie heb, kon er toch nog wel rekening mee worden gehouden, maar alleen als het vóóraf bij de boeking is afgesproken. Het blijft dus opletten.
Petra en Lizet - december 2014

Terschelling

Ik ben vier dagen naar Terschelling geweest. Van te voren toch altijd weer spannend of een hotel daadwerkelijk glutenvrij kan serveren en wat zij daar dan onder verstaan. Want ook dat kan erg per accomodatie verschillen... Maar dan Hotel Oepkes in Terschelling West. Wat een gastvrijheid, meedenken en service! Een aanrader voor iedereen met een (glutenvrij) dieet. Eigenaar Rein en zijn team doen er werkelijk alles aan om je een ontspannen verblijf te geven. Vooraf gevraagd of glutenvrij mogelijk was. Dit was geen probleem. In de praktijk bleek dit nog een understatement. Wat er niet was, werd uit zichzelf gekocht, vers gebakken of gekookt. Lunchpakketje tegen geringe vergoeding, zodat we onderweg niet zonder eten zaten. Erg handig als je de hele dag aan het fietsen of wandelen bent, want op Terschelling is glutenvrij eten nog niet echt ingeburgerd... en kun je beslist niet zomaar ergens neerstrijken. De goede zorgen van Hotel Oepkes maakte ons verblijf op Terschelling heel ontspannen. De redenering van de hoteleigenaar en zijn echtgenote: "als iemand zelf een heel leven lang dieet moet houden, is het voor ons toch een kleine moeite om dit voor een paar dagen voor iemand te verzorgen." Hulde! En we komen heel graag nog eens terug.
Ron Jansen

Terschelling (2015)

In de zomer dit jaar waren we met het gezin op Terschelling. Het Heartbreak Hotel heeft de lekkerste hamburger van Nederland en die kunnen ze nog glutenvrij maken ook. Mijn vrouw en onze twee dochters hebben hier heerlijk glutenvrij gegeten. Ook is er glutenvrij brood.
Jacco den Hollander

Oman

We zijn in mei 2019 met onze zoon met coeliakie naar Oman geweest. De diagnose was pas 3 maanden tevoren gesteld toen deze reis al geboekt was. We hadden een koffer met glutenvrij eten bij ons voor de zekerheid en een Arabische coeliakiepas. Overal waar we kwamen waren mensen meer dan bereid om mee te denken wat hij wel en niet kon eten en hoe eten aangepast zou kunnen worden aan zijn dieetwensen. Een erg goede vakantie-ervaring dus!
Olga

Oostenrijk

Heerlijke B&B Salsburg (2019)

Mijn man en ik hebben kortgeleden een rondreis gemaakt door Oostenrijk en Noord-Italië. Wij hadden voor een paar nachten een kamer met ontbijt geboekt bij Flöckner B&B op tien minuten lopen van het centrum van Salzburg. Op mijn bericht dat ik een glutenvrij dieet moet volgen i.v.m. coeliakie en dat ik een glutenvrij ontbijt zeer op prijs zou stellen, kreeg ik heel snel kreeg ik dat dit geen probleem zou zijn. Toen wij daar arriveerden, wist de eigenaar meteen wie wij waren, gezien mijn 'glutenvrije verzoek'. En wat bleek.... deze, zeer vriendelijke en gastvrije eigenaren, hebben n.a.v. mijn mail contact opgenomen met de Oostenrijkse Coeliakie-vereniging voor informatie. Zij hebben zich goed laten voorlichten: hebben een apart 'glutenvrij' oventje aangeschaft, hebben nu contact met een glutenvrije leverancier en weten inmiddels goed wat coeliakie inhoudt. In de buurt zit ook een Italiaans restaurant Becco Fino (www.ristorante-beccofino.at). Ook daar hoef je niet bang te zijn voor problemen.

Zoals u wellicht weet, is het in Italië over het algemeen geen enkel probleem 'buiten de deur te eten'. Een speciale uitzondering wil ik graag maken voor restaurant al Portonat, Piazza Dante Alighieri 7-9, in San Daniele del Friuli. Daar eet je heel eenvoudige, maar bijzonder smakelijke gerechten en je krijgt grissini's en broodjes van de glutenvrije bakker uit Fagagna! Hélène

Wenen (2019)

Glutenvrij uit eten gaan in Wenen kan prima! Heel vaak is er een allergenenkaart aanwezig of staat het zelfs op het menu aangegeven. Men is bereid het aan te passen, ook zonder reservering. Ik kreeg vaak te horen: geen probleem. In de supermarkten in Wenen zijn er veel meer schappen met producten dan in de Nederlandse supermarkten. In Wenen waren er verschillende verse broodjes bij Merkur supermarkt, gewoon elke dag. Trudy

Van harte aanbevolen voor gasten met coeliakie.

Van 18 t.e.m. 25 augustus 2018 zijn wij (Gert en Ria Stam) met Bolderman Excursiereizen naar Nauders in Tirol geweest. Wij hebben gelogeerd in Hotel Dreiländerblick en heel positieve ervaringen opgedaan ten aanzien van het gevraagde glutenvrije eten. Elke morgen 4 glutenvrije broodjes en ook bij het diner werd er, indien nodig, voor een glutenvrije variant gezorgd. Het hotel wordt geleid door een Nederlands sprekend Belgisch echtpaar, waarmee ik een week voor vertrek nog via de mail contact heb gehad, om bevestigd te krijgen dat er glutenvrij eten zou zijn voor mij. Zowel het keukenpersoneel als de chauffeur en de ober Lennie zorgden heel goed voor me. Het hotel ligt naast de grens tussen Oostenrijk en Italië en in de verte kun je ook Zwitserland zien liggen. Van harte aanbevolen voor gasten met coeliakie. 

Zomervakantie in Oostenrijk (2013 en eerder)

Het lekkerste glutenvrije brood vind je in Oostenrijk! 
Op zevenjarige leeftijd kreeg mijn dochter Tamar de diagnose Coeliakie. Vooral de vakantieperioden bleken extra aandacht te vragen. Als vaste gasten van de Kinderhotels, die je vaak in Oostenrijk of Noord-Italie kunt vinden, merkten we dat het best wel wat voeten in de aarde had om met zekerheid glutenvrij te kunnen eten. Hotel Baer in Serfaus bleek voor Tamar een glutenvrij eetparadijs te zijn. Elke dag werd er een glutenvrij diner naar wens samengesteld. En er bleek altijd een glutenvrij alternatief te zijn. Zelfs het glutenvrije gebakje tijdens de Kuchenjause ontbrak niet.

Maar Tamar werd ouder en daar hoorden geen Kinderhotels meer bij. In de zomer en de winter bezochten we altijd met veel plezier Bramberg am Wildkogel. Een authentiek Oostenrijks dorpje aan de voet van de prachtige bergwereld van de Hohe Tauern, waar het in de zomer heerlijk wandelen is en waar je in de winter heerlijk sneeuwzeker kunt skien in de Wildkogel Arena. Op een dag ontdekten we dat in de Merkur in Mittersill heerlijk glutenvrij brood wordt verkocht. Niet van echt brood te onderscheiden en ook nog in vier soorten verkrijgbaar. Deze supermarkt heeft bovendien een goedgevuld glutenvrij schap en diverse glutenvrije producten in haar enorme assortiment.

Sinds oktober 2013 hebben we een eigen stek in Bramberg am Wildkogel, Chalet AnneWill, dat we ook verhuren. We denken er over na om een bakmachine neer te zetten voor ons glutenvrije gasten. Tegelijkertijd weten we dat je hier prima glutenvrije inkopen kunt doen en na een belletje ook prima glutenvrij uit eten kunt gaan. Voor ons een fijne "zekerheid" en voor Tamar een fijne vakantieplek!
Tineke Koelewijn

Polen

Vakantie in Polen (2014)

Ik ben vorige maand in Polen geweest en glutenvrij ging hartstikke goed. De Rossman (een soort drogisterij) heeft zelfs een paar schappen met glutenvrije producten. In gdansk was de Rossman ook veel te vinden. Ook uiteten ging prima, had een Poolse brief met wat ik wel en niet mag eten en ze snapte het allemaal. Heb ook geen buikpijn gehad. Ik vind dat je dus prima op vakantie kan gaan in Polen met een glutenvrij dieet.
Amber, Nijmegen - december 2014

Rusland

Rusland, glutenvrij en ook vegetarisch (2019)

Volgens blogs, die ik vooraf las, zou dat een lastig verhaal worden. Maar dat valt reuze mee. In mei 2019 zijn we op individuele basis drie weken naar Rusland geweest. Naast Moskou hebben we zes andere steden ten oosten en ten zuiden van Moskou bezocht.

We logeerden steeds in hotels en 2x hadden we een nachttrein. Bij het ontbijt nam ik yoghurt of kefir, soms waren er rozijnen of fruit om in de yoghurt te doen. Ook had ik uit Nederland wat gv muesli meegenomen. Verder at ik ’s ochtends meestal met de Russen mee: rijst, bonen, gekookte aardappelen, erwten, tomaten, komkommer, een ei (gekookt of omelet). Ook was er vaak (warme) boekweitpap. Best lekker. Nee, voor mij geen brood. Met dit ontbijt kwam ik een eind de dag door. Voor het avondeten hoefde ik niet te zoeken naar gv restaurants want die zijn er niet. In Moskou heb ik overigens wel gv pasta gegeten. Maar in bijna alle restaurants, zeker die wat Europees zijn georiënteerd, zijn voldoende salades te vinden. Soms nam ik er twee of een wat grotere portie. Verder ook weer rijst, bonen of aardappelen.

Voor de niet-vegetariërs is meestal een ruime keus aan vlees en vis, zowel bij het ontbijt als de rest van de dag. Als reserve en ook om overdag wat te kunnen eten had ik een voorraad gv poeder van Bertrand meegenomen. Dat is geconcentreerde poeder, in een handige verpakking, die je aangelengd met water of een andere vloeistof kunt nuttigen. Een shaker (drinkbeker) is daarbij heel handig. Met slechts 170 gram en een halve liter water had ik een hele maaltijd. Dit soort gv poeder, er zijn ook andere merken met verschillende smaken, neem ik trouwens altijd mee wanneer ik naar het buitenland ga. Het is niet altijd nodig maar dan heb ik iets bij me.

Noten en zuidvruchten zijn in de meeste supermarkten te koop. Verder had ik enkele doosjes met gv repen in de koffer gestopt. Rondreizen in Rusland is zeker aan te raden, ook als je gv moet eten. Jan Meijer

Schotland

Schotland/Edinburgh (2019)

Een land vol historie, mooie natuur en super veel glutenvrije opties. Iedereen is goed op de hoogte van het glutenvrije dieet. Alles wordt apart bereid (hier heb ik geen een keer om gevraagd of hoeven vragen), want dat is vanzelfsprekend in dit land. Ik ben geen enkele keer ziek geweest en de bediening van alle restaurants waar wij zijn geweest was goed op de hoogte van het glutenvrije dieet. Staat verder bijna 9 van de 10 keer aangegeven op menukaarten! Op https://glutenvrijevakantie.nl/ lees je meer hierover! !

Stéphanie Sadikoviq

Spanje

Vakantie Gran Canaria

NCV-vrijwilliger Gerda Hobert ging in 2015 samen met haar man op vakantie naar Gran Canaria. Lees hier haar glutenvrije ervaringen.

Lanzarote

In Playa Blanca hebben we zonder problemen glutenvrij kunnen eten. Ik noem de restaurants waar dit prima is gegaan. - Kick

  • Restaurante Asia, Aziatisch restaurant en Steakhouse, nabij het strand Playa Limones
  • La Cantina Mejicana, mexicaans restaurant, Calle Limones 95
  • Taj Indian Tandoori, Indiaas restaurant, Avenida Martima 79
  • Imagine India, Curri & Tandoori Grill Restaurant, Avenida Martima 21

Sri Lanka

Sri Lanka glutenvrij (2017)

In maart 2017 zijn we naar Sri Lanka geweest. Over glutenvrij reizen in SL is weinig te vinden. Ook was er geen Singalese dieetvertaling. Mijn man heeft met behulp van Google vertaling een Singalese versie gemaakt van het dieet. Na wat heen en weer vertalen ontstond een document dat we opgestuurd hebben naar het consulaat in Colombo (SL) Daar was men zo aardig om het document te beoordelen op correctheid. Het bleek heel bruikbaar te zijn. Dit document is ter beschikking gesteld van de Glutenvrije Vereniging. Reizen in Sri Lanka is zeer afwisselend. Zelf auto rijden is niet aan te raden. Reizen met chauffeur is betaalbaar en een zeer prettige wijze om het land te bereizen. In Sri Lanka is veel natuur en cultuur te vinden. Alles is heel kleurrijk, de bevolking is vriendelijk. We zijn via Dubai naar Colombo gevlogen met Emirates, dat goed voor de glutenvrije maaltijden heeft gezorgd. Met name de cakejes bij vluchten uit Dubai zijn overheerlijk. Ons reisbureau heeft alle hotels op de hoogte gesteld van mijn dieet. Een paar weken voor vertrek hebben alle hotels een dieetvertaling gekregen via mail. Verder had ik een stapel dieetvertalingen mee in Singalees, Arabisch (voor in Dubai) en Engels. Bij de tussenstop in Dubai bleek dat glutenvrij eten daar goed mogelijk is. Er is zelfs een glutenvrije bakker. Het hotel had brood voor me bij het ontbijt. Dat is in Sri Lanka nooit het geval. Vanuit Nederland heb ik genoeg brood meegenomen voor ieder ontbijt en nog wat extra voor reserve. Samen met een ei en fruit heb je dan een prima ontbijt. Bijna elk hotel had ook rijst bij het ontbijt en soms Hoppers (een Sri Lankaanse rijstspecialiteit) Bijna alle hotels beschikten over een magnetron om het brood op te peppen. Als lunch at ik meestal een curry, evenals voor het avondeten. De curry in Sri Lanka is overal te verkrijgen, ook in een matig pittige versie en bestaat uit rijst, kip of vis, dahl (linzen) en verschillende groenten. De pappadums, die er bij worden geserveerd, heb ik niet gegeten, omdat onduidelijk was of ze glutenvrij waren. Verder is er meestal heerlijk fruit ter beschikking. Over het algemeen is de hygiëne goed. De gids heeft erg zijn best gedaan om overal te checken of ze begrepen wat mijn dieet inhield. Elke dag heb ik heerlijk gegeten en we hebben een heel fijne vakantie gehad.
Marion Brauer

Thailand

Overwinteren in Thailand (2014)

Mijn vakantieverhaal: Wij hebben 2 maanden overwinterd in Thailand. We hadden zelf het dieetkaartje vertaald op de pc.

Vorig jaar waren we daar al geweest, en er was een supermarkt van een Nederlander. We hebben gemaild en hij heeft voor mij glutenvrij brood geregeld. Met yoghurt tussen de middag, met geroosterde zonnepitten met honing er in was heerlijk.

Het eten 's avonds ging prima met het kaartje er bij. Veel rijst met groente gegeten, met noten en kip. Omelet met groente en rijst. Gevulde ananas met groente en kip. En ook kip snitsel en friet, die apart werd gebakken. Ook maakte ze voor me soep met verse groenten en kip. Veel fruit gegeten.

Toch wel een paar keer buikpijn gehad maar verder prima gegaan. Ook in het viegtuig glutenvrij gegeten. Verder had ik zelf nog wat crackers mee. 
Greet Roskam

Tenerife

Vakantie Tenerife (2014)

Mijn vakantieverhaal: Ik ben samen met mijn vriend 10 dagen naar Tenerife geweest, hotel Best Tenerife. Ze houden ontzettend goed rekening met diëten en zo ook een glutenvrij dieet. De chef-kok spreekt Nederlands en heeft ontzettend goed voor mij gezorgd. s'Ochtends kreeg ik glutenvrij brood, cornflakes, koekjes en zelf 2 cakjes erbij. Bij het ontbijt kun je aangeven wat je s'middags en s'avonds wilt eten. Voor mij heeft hij pizza, pannenkoeken, kipschnitzel en pasta gemaakt. Ook kreeg ik de laatste ochtend als verrassing wentelteefjes!

Het restaurant heeft een buffet waarbij op het kaartje staat, wat het is en of het wel of niet gluten bevat. Bij geen kaartje, moest je het bij de kok vragen en dan ging hij het glutenvrij maken. Hij vertelde dat het eten van het buffet geen aanraden was vanwege kuisbesmetting en zei dat ik altijd bij hem eten kon vragen en krijgen.
Oftewel een zorgloze vakantie in een super hotel met een super locatie!
Femke Meijer, Amersfoort - augustus 2014

Turkije

Lara (2019)

Ik ben een week in het miracle resort geweest in Lara Turkije. De eerste 2 dagen was het moeilijk duidelijk te maken dat ik echt niet van het buffet kon eten door een taalbarrière, ondanks een Turks dieetpasje (waarop niet de kruisbesmetting van buffet duidelijk stond vermeld). Maar na 2 dagen, met Google translate en uitbeelden, was het helemaal duidelijk. De chefkok Mr Ahmet kon geen Engels, maar wist met handen en voeten uit te leggen dat hij alles voor me zou regelen en ik naar hem moest komen. In de ochtend kreeg ik alleen scrambled eggs en brood. Maar in de middag en avond ben ik ontzettend verwend. Ik mocht zelf aangeven wat ik wilde. Mijn eten werd door de chefkok gemaakt en aan tafel gebracht. Het eten was echt geweldig lekker. Erg veel moeite gehad met dat ik niet optimaal van het all inclusive kon genieten. Maar de lunch en diner maakten het meer dan goed. Zelfs desserts. Dus dit is zeker een aanrader voor iedereen. Met Google translate, Turks Dieetpasje en vragen naar de chefkok Ahmet of Bekir kom je er helemaal in dit resort. Silvana

Side (2019)

Wij hebben in een super goed hotel in Turkije (Otium Eco Club in Side) gezeten, waar erg goed voor onze dochter Demi is gezorgd! Elke dag kon ze zelf aangeven wat ze wilde eten en hier werd dan voor gezorgd (glutenvrij brood, pizza, pannenkoeken, pasta’s etc.) Linda

Marmaris (2019)

We zijn op vakantie geweest naar Turkije, Mamaris, Green Nature Diamond. SUPER hotel voor glutenvrij. 1e keer liep er een "chef" mee langs het buffet, wat ik wel of niet kon eten. Vanaf de 2e dag stonden er allergenen bordjes bij de gerechten. Hadden zelfs glutenvrij brood. Vond dat geen lekker brood, maar HET WAS ER WEL. We hebben WEL vooraf contact gehad met het hotel zelf! Elly

Naar Turkije met Madelief (2018)

Ik ben deze zomervakantie naar Turkije geweest, in Side staat een heel fijn hotel, hotel Turquoise. Het reisbureau had verteld dat we er ook glutenvrij konden eten. In het hotel kregen we een speciale brief en die moesten we aan de koks laten zien en zij lieten ieder middag- en avondeten zien wat we konden eten. Ze gingen zelfs voor ons apart koken. Een week lang hebben we lekker kunnen eten en drinken en hebben we een hele fijne vakantie gehad waar we niet te veel hoefden na te denken en te regelen. We gaan zeker nog een keer terug naar Side, naar dit hotel!

Tsjechië

Glutenvrij in Tsjechië (2019)

Glutenvrij uit eten gaan in heel Tsjechië kan prima! Heel vaak is er een allergenenkaart aanwezig of staat het zelfs op het menu aangegeven. Men is bereid het aan te passen, ook zonder reservering. Ik kreeg vaak te horen: geen probleem. In de supermarkten in Tsjechie zijn er veel meer schappen met producten dan in de Nederlandse supermarkten. Trudy

Overnachting in Praag (2014)

Van 22 tm 27 december 2014 verbleef ik met een groepsreis verbleven in een hotel in Praag, Tsjechië. Ik kreeg elke ochtend bij het ontbijt twee warme glutenvrije broodjes en glutenvrije cruesli t.b.v de yoghurt en diverse chocoladekoekjes glutenvrij.
Uiteraard kon ik dat uit het buffet aanvullen met bijvoorbeeld een ei, verse vruchten enz. Het is een 4 sterrenhotel. Ook bij het diner werd, na melding bij het eerste diner, bij elke gang zonder ophef een alternatief geserveerd.
Ik was hier erg tevreden hiermee.
C. Veen, Spijkenisse - december 2014

Verenigd Koninkrijk

Minicruise (2016)

Wij zijn in december naar New Castle geweest op een minicruise van DFDS seaways. Het was mijn eerste 'glutenvrij vakantie' dus ik was erg zenuwachtig. Op de boot was er glutenvrij eten aanwezig van ontbijt tot diner. Ook mocht ik mijn eigen brood meenemen (in overleg tijdens boeking), maar dat was naar mijn smaak niet nodig (dit ging om het ontbijt buffet). Er was brood, cornflakes, yoghurt etc. Dit was ook apart gezet vandere het ander brood. Er stond ook een bordje bij. Ondanks dat ik bang was dat iedereen er al aan hadden gezeten met hun "glutenhanden" heb ik nergens last van gehad. Genoeg om lekker van te ontbijten. In de avond kon je kiezen tussen verschillende restaurants. In het centrum van New Castle is er een groot overdekt winkelcentrum waar er tot mijn verbazing genoeg aanbod was voor glutenvrij eten. O.a. hamburgers, taco's, steakhouse. Ik vind het een aanrader!! Wij hebben een fijn weekend gehad.

Zuid-Afrika (2019)

Afgelopen zomer zijn wij op vakantie geweest naar Zuid-Afrika. Wij hebben hier flink genoten van het heerlijke eten, iets wat we niet van tevoren hadden verwacht! Heen gingen wij bepakt en bezakt met glutenvrije producten op weg, maar ook op de terug weg zat mijn koffer helemaal gevuld met glutenvrije producten!!! In de grotere supermarkten zijn er speciale schappen met dieetvoeding met koekjes, crackers, broden, noem het maar op! Wel belangrijk om in de grotere steden in te slaan, want in de kleine dorpjes is er niks te vinden! Verder kun je tijdens het uiteten in de grote steden goed aangeven dat je glutenvrij eet, in de dorpjes minder. Vlees met friet ging bij mij altijd goed (ik koos wel voor save). De mensen zijn sowieso erg behulpzaam dus zij willen je graag helpen en luisteren goed. Krista

Zuid-Korea

Acquoy - Zuid-Korea glutenvrij 2019

Afgelopen zomer zijn wij 4 weken naar Zuid-Korea geweest. Wij houden van zelfstandig rondreizen. Mijn echtgenoot Richard heeft coeliakie. Glutenvrij eten is in Zuid-Korea niet bekend. Wel zijn Koreanen bereid om mee te kijken naar de ingrediënten van een product. Het meenemen van een glutenvrij kaartje in het Koreaans is daarom essentieel, maar het blijft opletten, kruisbesmetting is moeilijk uit te leggen. We hadden zelf glutenvrij brood, crackers en pindakaas meegenomen.

Bij het uit eten aten wij vaak bibimbap. Dat is een hete schaal rijst met verschillende groenten en een ei erbovenop. De hete saus moet je laten staan. Kimchi is een typisch Koreaans bijgerecht, dat je overal bij krijgt. Het is gefermenteerde kool. Het is niet altijd glutenvrij. In de grote supermarkt hebben we 1 blikje gevonden, dat glutenvrij was. Korean Barbecue is ook prima om te eten. Laat voor de zekerheid altijd de glutenvrije kaart zien. Op elke hoek van de straat zijn kleine supermarktjes. Je kan daar terecht voor naturel chips, bakjes magnetron-rijst, gekookte eitjes, 1 soort instant-soep met soja-spruit en rijstdriehoekjes gevuld met tonijn-mayonaise. Deze zijn niet altijd veilig.

Wij hadden het Koreaanse tarwe-teken uit ons hoofd geleerd, want de ingrediënten staan er natuurlijk in het Koreaans op. In de grote supermarkten heb je natuurlijk meer keuze. Wij waren een groot fan van de ‘Homeplus’. Daar hadden ze bv per stuk verpakte sushi. Het is een bolletje rijst met een garnaal of een stukje rauwe vis erop. Deze zijn ook voordelig voor Nederlandse begrippen. 20 stukjes voor €5,75. Wij hadden zelf een fles glutenvrije sojasaus meegenomen. Wij logeerden 2x in een hotel met ontbijt. Daar kan je dan eitjes kiezen en/of rijst, groente en stukjes nori. In Seoul hebben we een Koreaanse kookcursus gedaan bij Janet’s cookingstudio. Zij is een Koreaanse die jarenlang in New York heeft gewoond en gewerkt. Zij geeft aan rekening te houden met glutenvrij. Het was erg leuk en leerzaam, al wist zij niet dat er in rijstwijn ook tarwe zat. We hebben 4 gerechten leren maken. Van haar hoorden we dat rijstcake ook glutenvrij is, gezouten en geroosterde norivellen genaamd gim-gui en sweet potato starch noodles. Als je zo'n kookcursus doet aan het begin van je reis, dan weet je direct al een aantal dingen en hoef je minder uit te vinden.

Word je ook lid?

De voordelen op een rij:

  • Welkomspakket
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944