Glutenvrij bestellen of afhalen
Wanneer je eten bestelt of afhaalt, zijn er andere dingen om rekening mee te houden dan wanneer je in een restaurant gaat eten. Je hebt namelijk minder contactmomenten met de bediening en kunt daardoor ook lastiger tussendoor vragen stellen. Oriënteer je van tevoren dus goed op het restaurant waar je wilt bestellen.
Er is minder kans op kruisbesmetting in de bediening, maar uiteraard blijft kruisbesmetting in de keuken wel iets om rekening mee te houden. Wij raden je aan gewoon een keer op een rustig moment te bellen met de restaurants in jouw omgeving die glutenvrije opties aanbieden om af te halen of te laten thuisbezorgen. Dus niet midden tijdens de lunch/avondspits. Vaak staan er bij afhaalmenu’s allergenen benoemd, dus dan is het vooral zaak om de kruisbesmetting te controleren.
Nederlandse horecagelegenheden, inclusief afhaalrestaurants, moeten je informatie kunnen geven over de allergenen in hun gerechten. Ze moeten je dus kunnen vertellen of gerechten gluten bevatten wanneer je bestelt. Ook wanneer je maaltijd wordt bezorgd of afgehaald. Maar vergeet niet dat bezorgdiensten van derden, zoals Thuisbezorgd, niet altijd de meest actuele allergeneninformatie beschikbaar hebben. Informeer daarom altijd bij het restaurant zelf over hun allergenen!
Als je er eenmaal vaker hebt besteld, hoef je alleen nog te controleren of er iets is veranderd.
Waar moet je op letten als je glutenvrij afhaalt/bestelt?
Net zoals in restaurants moet je voorzichtig zijn bij het bestellen van afhaalmaaltijden. Ook dan moet je letten op zowel de ingrediënten als je bewust zijn van het risico op kruisbesmetting. Gelukkig blijven er vaak nog wel glutenvrije afhaalmaaltijden over die je veilig kunt eten.
Wereldkeuken
Iedere keuken heeft zijn eigen specialiteiten, maar daarmee ook andere dingen waar je op moet letten als je glutenvrij eten wilt afhalen. Op de pagina Wereldkeukens benoemen we de verschillende soorten keukens en hun mogelijkheden en uitdagingen voor het glutenvrije dieet. Zo weet je waar je op moet letten als je glutenvrij eten bestelt. Dat maakt de zoektocht tussen alle verschillende opties wellicht een klein stukje makkelijker. Maar voor alles geldt, controleer de allergenen altijd bij het afhaalrestaurant.
Extra’s
Let altijd goed op de extra’s die een restaurant je biedt bij een gerecht. Afhaalrestaurants benoemen over het algemeen de allergenen die in het gerecht zitten dat je kiest. Soms is het zo dat hier extra’s aan toegevoegd kunnen worden of standaard bijgeleverd worden, zoals rijst, friet of saus. In dat geval staat er niet altijd bij welke allergenen deze producten bevatten.
Controleer daarom altijd of deze extra’s ook glutenvrij zijn. Soms geven restaurants in hun menukaart de optie om losse saus, friet of rijst te bestellen en geven ze daarbij allergenen aan. Zo kun je gemakkelijk zien of deze ook glutenvrij zijn. Als je het niet los kunt vinden op de menukaart, vraag het dan altijd even na.