Volg ons
Dermatitis herpetiformis; de ziekte van Dühring

Dermatitis herpetiformis; de ziekte van Dühring

Heb je altijd last van jeukende blaasjes, bultjes of blaren? En zitten ze vooral op de buitenkant van jouw ellebogen, op je knieën, schouders en billen? Het kan zijn dat dermatitis herpetiformis, ook wel ziekte van Dühring, de oorzaak is.

Wat is Dermatitis herpetiformis?

Dermatitis herpetiformis ontstaat net als coeliakie door een overgevoeligheid voor gluten. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft wel vrijwel iedereen met dermatitis herpetiformis beschadigingen in de dunne darm. Bij mensen met dermatitis herpetiformis zijn deze echter minder ernstig dan bij mensen met coeliakie.

Heb ik dermatitis herpetiformis?

Voor het vaststellen van dermatitis herpetiformis verwijst jouw huisarts je naar een dermatoloog. De dermatoloog neemt een klein stukje gezonde huid weg (huidbiopsie). Dit stukje huid wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen: immuunglobuline A (IgA). Is deze antistof aanwezig, dan verwijst de dermatoloog je door naar een maag-darm-leverspecialist. Je krijgt dan een darmbiopsie.

Behandeling

Mensen met dermatitis herpetiformis moeten een glutenvrij dieet volgen. Daarnaast zijn medicijnen beschikbaar, onder andere Dapson.

Gezondheidsrisico's

Mensen met dermatitis herpetiformis lopen op de lange termijn risico op complicaties zoals osteoporose, schildklierafwijkingen en het ontwikkelen van andere auto-immuunziekten. Eigenlijk net als bij mensen met coeliakie. De risico’s worden aanzienlijk minder door het strikt volgen van een glutenvrij dieet.

Bezoek je huisarts

Bezoek altijd een arts voordat je zelf gaat experimenteren met voeding. Ga je zelf dokteren, dan wordt het voor een arts lastig om een diagnose te stellen.

Meer informatie

 • Lees ook de richtlijn van de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie)
 • Thomas Rustemeyer, dermatoloog VUmc, heeft op de Nederlandse Coeliakie Dag 2016 een presentatie gegeven over DH (eerst even inloggen)

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Voordelen voor leden

 • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
 • Gratis dieetadvies
 • Toegang tot veelbezochte events
 • Exclusieve kortingen met ledenpas 
 • en nog veel meer...

Leestip!

Hoe leg je in een andere taal uit wat het glutenvrij dieet is? 

Lees meer over de dieetpas en de dieetvertaling in ruim 30 talen! Handig voor op vakantie.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

 • Welkomstpakket
 • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
 • Toegang tot de hele site
 • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
 • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.