Volg ons
Hoe kom ik tot de juiste diagnose?

Hoe kom ik tot de juiste diagnose?

Van diarree tot humeurigheid. Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen duiden op coeliakie. Coeliakie wordt vastgesteld met bloedonderzoek, bij volwassenen altijd gevolgd door een onderzoek van het darmslijmvlies (dunnedarmbiopsie).

Naar de huisarts

Om te weten of er sprake is van coeliakie, adviseren wij om de huisarts te bezoeken. Ga je zelf dokteren of op eigen houtje een glutenvrij dieet volgen, dan wordt het voor een arts lastig om een diagnose te stellen. Als opmaat naar het bezoek aan de huisarts kun je gebruik maken van de zelftest die wij bij de NCV hebben ontwikkeld. Deze geeft advies om wel of niet de huisarts te bezoeken. 

Bereid het gesprek met de huisarts voor

Het gesprek met de arts is niet altijd makkelijk, leert de ervaring. Coeliakie is in Nederland relatief onbekend, ook bij artsen, en hoort tot de meest ondergediagnostiseerde ziekten. Hierbij speelt een rol dat de klachten die passen bij coeliakie ‘vaag’ kunnen zijn. Ook kunnen ze wijzen op andere aandoeningen. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereidt op het bezoek aan de huisarts. In geval van twijfel, weet dat een simpele bloedtest vaak al uitsluitsel kan geven. 

Blijf gluten eten! 

De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. De antistoffen kunnen alleen worden aangetroffen als je gluten bent blijven eten! Hierbij moet je denken aan minimaal 6 weken lang gewoon glutenbevattende maaltijden en tussendoortjes.  

Bloedtest nodig?

Het kan voorkomen dat er geen antistoffen zichtbaar zijn in de bloedtest (serologisch onderzoek), terwijl er toch sprake is van coeliakie. Met de standaard test wordt namelijk nagegaan of antilichamen tegen weefseltransglutaminase (tTGA) aanwezig zijn. tTGA is gebaseerd op de aanwezigheid van IgA antistoffen. Een deel van de mensen met coeliakie heeft een IgA-deficiëntie. Dat is een aangeboren aandoening waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Deze mensen hebben een aanvullende test nodig die afweerstoffen tegen gluten van het type IgG kan meten. 

Door naar de maag-darm-leverspecialist

Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, zoals aanhoudende darmklachten? Dan verwijst de huisarts je naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of een kinderarts. Wil je weten of een ziekenhuis bij je past, bekijk dan de keuzehulp voor ziekenhuizen die wij ontwikkelden met de Patientenfederatie Nederland.

Onderzoek door middel van een biopsie

Een dunnedarmbiopsie is bij volwassenen en meestal bij kinderen nog dé gouden standaard voor de diagnose coeliakie. Ook als je antistoffen in je bloed heel hoog zijn. De arts gaat met een flexibele slang (endoscoop) via uw mond, slokdarm en maag naar het eerste deel van uw dunne darm. Daar worden kleine stukjes (biopten) uit het slijmvlies van de darmwand gehaald. Deze biopten worden onder de microscoop onderzocht. Dit is een zeer specialistisch klusje, dat gedaan wordt door een klinisch patholoog. Als blijkt dat er voldaan wordt aan een aantal criteria, waaronder een afvlakking of totale afwezigheid van de darmvlokken, is er met zekerheid sprake van coeliakie.

Lees meer

 • In een artikel (eerst even inloggen) in GM vertelt coeliakie-patholoog van het VUmc, Andra Neefjes-Borst alles over wat met een biopt gebeurt. 
 • Op de Nederlandse Coeliakie Dag 2018 in Vianen hield Andra Neefjes interessante presentatie hierover. Leden kunnen die hier bekijken. 
 • Over het belang van biopsie én de behandeling van coeliakie (eerst even inloggen)

 

Diagnose bij kinderen

Een dunnedarmbiopsie is, ook bij kinderen, nog steeds de ''gouden standaard''. Dit is de meest betrouwbare methode om de diagnose coeliakie te stellen. Standaard is dat het wél gedaan moet worden (ook bij kinderen), maar in sommige specifiek omschreven gevallen kan hij achterwege gelaten worden. Hiervoor is in 2012 een richtlijn gekomen.

Voor het achterwege laten van een biopsie moet er aan een aantal strikte voorwaarden voldaan zijn. Zo moet er sprake zijn van: 

 • ‘typische’ coeliakie klachten 
 • aanwezigheid van HLA-DQ2.2, DQ2.5 of DQ8  
 • sterk verhoogde TG2A én sterk verhoogde EmA antistoffen. Dit zijn beide antistoffen coeliakie, en deze moeten dan ook nog 2x geprikt zijn en beide keren sterk verhoogde waardes laten zien.


Een darmbiopsie is in deze gevallen dan niet altijd meer nodig. De kinderarts bepaalt wat verstandig is.

Bekijk hier het stroomdiagram voor de diagnose coeliakie bij kinderen en adolescenten.

Bespreek tevoren de verdoving

Een darmbiopsie is een relatief kort onderzoek. Hoewel het geen pijn doet, is het niet echt prettig. De mogelijkheid bestaat om een ‘roesje’ te krijgen. Ook kan met een spray een licht verdovende vloeistof in de keel gespoten worden. Bij kinderen bestaat de mogelijkheid om geheel onder narcose te gaan.

Bespreek met je arts of en zo ja welke soort verdoving je wilt voor jezelf of je kind. De arts of huisarts kan de voor- en nadelen hiervan met je bespreken. Zorg dat dit ruim voorafgaand aan de biopsie gebeurt, dan kan het ziekenhuis bij de planning hiermee rekening houden.

Vind het ziekenhuis dat bij je past

Wil je weten welk ziekenhuis bij jou in de buurt coeliakiezorg heeft? Of hoe snel een ziekenhuis uitslag geeft bij een biopsie en welke verdoving wordt gebruikt?
Om op dergelijke vragen snel een antwoord te krijgen, is de Keuzehulp ontwikkeld voor mensen met coeliakie.   

E-boek

Wilt u de belangrijkste informatie over de ziekte en de diagnose op het rij hebben? Wij maakten een overzichtelijk e-book 'Heb ik coeiliakie?' dat zich ook goed laat printen. 

Wel of niet naar de huisarts?

Wel of niet naar de huisarts?

Onze zelftest helpt bij het allereerste besluit: wel of niet naar de huisarts. 

www.hebikcoeliakie.nl

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie?

Een overzicht van symptomen, aantal patienten, verwante ziekten en verhoogd risico. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

 • Welkomstpakket
 • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
 • Toegang tot de hele site
 • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
 • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.