Volg ons
Hoe kom ik tot de juiste diagnose?

Hoe kom ik tot de juiste diagnose?

Van diarree tot humeurigheid. Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen duiden op coeliakie. Coeliakie wordt vastgesteld met bloedonderzoek, bij volwassenen altijd gevolgd door een onderzoek van het darmslijmvlies (dunnedarmbiopsie).

Naar de huisarts

Om te weten of er sprake is van coeliakie, adviseren wij om de huisarts te bezoeken. Ga je zelf dokteren of op eigen houtje een glutenvrij dieet volgen, dan wordt het voor een arts lastig om een diagnose te stellen. Als opmaat naar het bezoek aan de huisarts kun je gebruik maken van de zelftest die wij bij de NCV hebben ontwikkeld. Deze geeft advies om wel of niet de huisarts te bezoeken. 

Bereid het gesprek met de huisarts voor

Het gesprek met de arts is niet altijd makkelijk, leert de ervaring. Coeliakie is in Nederland relatief onbekend, ook bij artsen, en hoort tot de meest ondergediagnostiseerde ziekten. Hierbij speelt een rol dat de klachten die passen bij coeliakie ‘vaag’ kunnen zijn. Ook kunnen ze wijzen op andere aandoeningen. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereidt op het bezoek aan de huisarts. In geval van twijfel, weet dat een simpele bloedtest vaak al uitsluitsel kan geven. 

Blijf gluten eten! 

De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. De antistoffen kunnen alleen worden aangetroffen als je gluten bent blijven eten! Hierbij moet je denken aan minimaal 6 weken lang gewoon glutenbevattende maaltijden en tussendoortjes. 
Als je al begint met een glutenvrij dieet vóórdat van te voren een bloedtest en darmbioptie is verricht, wordt het erg lastig de diagnose coeliakie nog goed te stellen. Omdat de darmwand zich dan herstelt, kan het beschadigende effect van gluten niet meer worden vastgesteld.  

Bloedtest nodig?

Het kan voorkomen dat er geen antistoffen zichtbaar zijn in de bloedtest (serologisch onderzoek), terwijl er toch sprake is van coeliakie. Met de standaard test wordt namelijk nagegaan of antilichamen tegen weefseltransglutaminase (tTGA) aanwezig zijn. tTGA is gebaseerd op de aanwezigheid van IgA antistoffen. Een deel van de mensen met coeliakie heeft een IgA-deficiëntie. Dat is een aangeboren aandoening waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Deze mensen hebben een aanvullende test nodig die afweerstoffen tegen gluten van het type IgG kan meten. 

Door naar de maag-darm-leverspecialist

Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, zoals aanhoudende darmklachten? Dan verwijst de huisarts je naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of een kinderarts. Wil je weten of een ziekenhuis bij je past, bekijk dan de keuzehulp voor ziekenhuizen die wij ontwikkelden met de Patientenfederatie Nederland.

Onderzoek door middel van een biopsie

Een dunnedarmbiopsie is bij volwassenen (en meestal bij kinderen) nog dé gouden standaard voor de diagnose coeliakie. Ook als je antistoffen in je bloed heel hoog zijn. De arts gaat met een flexibele slang (endoscoop) via uw mond, slokdarm en maag naar het eerste deel van uw dunne darm. Daar worden kleine stukjes (biopten) uit het slijmvlies van de darmwand gehaald. Deze biopten worden onder de microscoop onderzocht. Dit is een zeer specialistisch klusje, dat gedaan wordt door een klinisch patholoog. Als blijkt dat er voldaan wordt aan een aantal criteria, waaronder een afvlakking of totale afwezigheid van de darmvlokken (vlokatrofie), is er met zekerheid sprake van coeliakie. De  ernst van coeliakie uit zich in de mate waarin de darmvlokken zijn aangetast. Door de vlokatrofie wordt het vermogen van de darm om voedingsstoffen op te nemen aangetast. Een dunnedarmbiopsie is tot nu toe de enige 100% betrouwbare manier om de diagnose coeliakie met zekerheid te stellen. Alle andere tests, ook de bloedtests, zijn niet voldoende betrouwbaar om een levenslange behandeling met een strikt glutenvrij dieet te rechtvaardigen. 

Lees meer

 

Diagnose bij kinderen

Een dunnedarmbiopsie is, ook bij kinderen, nog steeds de ''gouden standaard''. Dit is de meest betrouwbare methode om de diagnose coeliakie te stellen. Lees verder bij Coeliakie bij kinderen

Bespreek tevoren de verdoving

Een darmbiopsie is een relatief kort onderzoek. Hoewel het geen pijn doet, is het niet echt prettig. De mogelijkheid bestaat om een ‘roesje’ te krijgen. Ook kan met een spray een licht verdovende vloeistof in de keel gespoten worden. Bij kinderen bestaat de mogelijkheid om geheel onder narcose te gaan.

Bespreek met je arts of en zo ja welke soort verdoving je wilt voor jezelf of je kind. De arts of huisarts kan de voor- en nadelen hiervan met je bespreken. Zorg dat dit ruim voorafgaand aan de biopsie gebeurt, dan kan het ziekenhuis bij de planning hiermee rekening houden.

Vind het ziekenhuis dat bij je past

Wil je weten welk ziekenhuis bij jou in de buurt coeliakiezorg heeft? Of hoe snel een ziekenhuis uitslag geeft bij een biopsie en welke verdoving wordt gebruikt?
Om op dergelijke vragen snel een antwoord te krijgen, is de Keuzehulp ontwikkeld voor mensen met coeliakie.   

E-boek

Wilt u de belangrijkste informatie over de ziekte en de diagnose op het rij hebben? Wij maakten een overzichtelijk e-book 'Heb ik coeliakie?' dat zich ook goed laat printen. 

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie?

Een overzicht van symptomen, aantal patienten, verwante ziekten en verhoogd risico. 

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944