Volg ons
(Zelf)testen

(Zelf)testen

Heb je misschien last van gluten? Doe de screeningstest!

Deze screeningstest is bedoeld om te bepalen of de klachten die je hebt, misschien worden veroorzaakt door coeliakie. Bij coeliakie verdraagt je lichaam geen producten waar gluten in zit. Wil je weten of jij coeliakie hebt? Doe dan de coeliakietest. Je kunt de test voor jezelf of voor je kind invullen. De test duurt slechts 1 minuut. Deze test is bedoeld als screeningsinstrument. Het geeft je geen diagnose van coeliakie.

Wij adviseren altijd om contact met je (huis)arts op te nemen mochten de antwoorden daar aanleiding toe geven. De diagnose coeliakie moet altijd door, of in overleg met, een MDL-arts of kinderarts gesteld worden.

Na het invullen van de antwoorden ontvang je meteen een formulier met de antwoorden. Je kunt deze downloaden of uitprinten en indien de uitslag door aanleiding toe geeft met je (huis) arts bespreken.

Zelftests op lichaamsmateriaal

Er zijn verschillende zelftesten voor coeliakie beschikbaar. De meeste zelftests zijn te koop via webshops of drogisterij: 

 

Belangrijke aandachtspunten

 • Begin niet aan een glutenvrij dieet zonder een duidelijke uitslag!
 • De uitslag van een zelftest is positief of negatief. Als de test positief uitslaat, dan dien je alsnog naar je huisarts te gaan en te worden doorverwezen naar een Maag-Darm-Leverarts voor verder onderzoek.


Al deze testen werken volgens hetzelfde principe: door middel van een prik in je vinger wordt er een klein beetje bloed afgenomen. Daarna controleert de test of er TG2 antistoffen in je bloed zitten (antistoffen tegen gluten). De test werkt net als een zwangerschapstest: bij twee streepjes is de testuitslag positief. De zelftests hebben een betrouwbaarheid van 95-98%. Dit is vergelijkbaar met de testen die in het laboratorium worden uitgevoerd.

Voordelen

 • Een zelftest is eenvoudig
 • Je kunt het in je eigen tijd doen en hoeft er niet voor naar het laboratorium.
 • Het kan een belangrijk instrument zijn als je een huisarts treft die het nut van testen op coeliakie niet inziet. Dat komt helaas nog vaak voor.

 

Nadelen

 • Grootste nadeel: de test meet geen IgA-deficientie.
 • Het is belangrijk te beseffen dat ongeveer 10% van de coeliakiepatiënten zogenaamde IgA-deficiëntie heeft. De huidige zelftesten werken dan niet goed. Deze patiënten zullen dan een vals negatief resultaat hebben, terwijl ze toch mogelijk coeliakie hebben.
 • Helaas is de uitslag van de anti-TG2-test niet bij alle mensen die coeliakie hebben positief. Voor die mensen is er een andere, meer gespecialiseerde, bloedtest die alleen een arts kan aanvragen. Als de test negatief is en je hebt toch duidelijke klachten, kan het dus zijn dat een aanvullende test nodig is.
 • Als de uitslag je doet schrikken, kan het vervelend zijn om er alleen voor te staan.
 • De testen zijn niet goedkoop en de zorgverzekeraar vergoedt het niet.

 

Zelf testen of bij een arts

De NCV wil mensen goed voorlichten over het testen op coeliakie. De NCV adviseert haar leden om zich te laten testen via een arts.  Overweeg je een zelftest? Hieronder geven we de voor- en nadelen van deze verschillende manieren van testen, zodat je voor jezelf een passende keuze maken: zelf testen of testen bij een arts. 

Naar de arts

Een arts is opgeleid om een diagnose te kunnen stellen. In overleg met je arts kun je doorverwezen worden naar een Maag-Darm-Leverarts voor verder onderzoek en naar een diëtist voor begeleiding van het glutenvrije dieet. Om tot een diagnose te komen stelt de arts vragen en in geval van twijfel laat de arts bloedonderzoeken op coeliakie.

Voordelen

 • Je bent direct aan het goede adres voor een doorverwijzing, als dat nodig is.
 • Je verzekering betaalt de arts en de kosten van een test (bloedonderzoek valt wel onder het eigen risico).
 • Laboratoriumonderzoek staat onder permanente kwaliteitscontrole. Dit geeft de meeste garantie op een correcte uitslag, dat wil zeggen dat de uitslag niet onterecht positief of negatief is.
 • Je kunt met je arts praten over wat de uitslag met je doet en de gevolgen bespreken.

 

Nadelen

 • Ervaring leert helaas dat niet elke arts bereid is aan het verzoek tot testen mee te werken.

 

Conclusie

Bij een negatief testresultaat kun je dus nooit concluderen dat je géén coeliakie hebt. Als je aanhoudende klachten hebt, die kunnen wijzen op coeliakie, is het altijd goed om naar een arts te gaan om verder te kijken. En ook als ze positief uitslaan, moet je naar je huisarts. Voor de diagnose coeliakie is namelijk aanvullend onderzoek nodig.

Aandachtspunten

De verschillende leveranciers van testen vermelden het volgende op de website of in de bijsluiter:

 • Het niet volgen van de aanwijzingen in de bijsluiter van de test kan leiden tot foute testuitslagen.
 • Alle onderdelen van de test zijn voor éénmalig gebruik.
 • Gebruik de test niet na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
 • Je mag pas een glutenvrij dieet gaan volgen na overleg met je arts.
 • Een zelftest vervangt een diagnose door een arts niet. Bij een verdenking op coeliakie moet je altijd contact op te nemen met je arts.

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Zin en onzin over gluten!

Alle zin en onzin over gluten, coeliakie en ‘glutenallergie’ op een rijtje.

Lees meer.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944