Volg ons

Van nature glutenvrij

GroentefruitEen groot aantal producten is van nature glutenvrij. Veel voorkomende producten zijn: (Zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter en olie.
Gewassen die goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amaranth, boekweit, cassave, gierst, haver, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, sorghum, teff, tapioca/maniok. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Gebruik daarom bij voorkeur meelsoorten met op het etiket de claim 'glutenvrij' eventueel in combinatie met een 'glutenvrij' logo.

Let op met 'samengestelde' producten

Veel ‘samengestelde’ producten bevatten gluten. Vele ook niet. Je kunt dit zien op het etiket van het product. Een fabrikant is verplicht om alle ingrediënten, dus ook glutenbevattende ingrediënten, te vermelden op de verpakking.
Fabrikanten kunnen op het etiket ook vermelden of een product in aanraking is geweest met gluten of sporen van gluten kan bevatten. Deze vermelding is niet verplicht. In feite kan dus elk product sporen van gluten bevatten zonder dat u dat weet. Meer over het lezen van etiketten lees je hier.

Speciaal bereid

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag. Je bent van harte welkom op onze bakworkshops. Hier leer je bakken en koken met ingrediënten waar je wellicht niet eerder mee heeft gewerkt. En je krijgt oplossingen voor de lastige eigenschappen die deze producten soms hebben. Bovendien kun je bij de bakworkshops ook jouw ervaringen delen met anderen. Wil je meer informatie over bakworkshops, kijk dan in de activiteitenkalender

Speciaal gekocht

In de natuurvoedingswinkel, in de meeste supermarkten en in online webshops kun je speciale (dieet)producten kopen. Bijvoorbeeld glutenvrij brood, pasta, koekjes en meelmixen.

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Of een product glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft je extra zekerheid dat het product veilig is. De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk onder licentie af aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij produceren. Lees verder.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944