Naar de diëtist

Begeleiding op maat

Behalve de jaarlijkse controle door een gespecialiseerde Maag Darm Lever arts (mdl-arts) is een regelmatig bezoek aan een diëtist ook heel verstandig.

Dietist-als-coach3.jpg

In de Europese richtlijn (ESsCD) wordt aanbevolen dat kinderen en volwassenen binnen 6-12 maanden na de diagnose 3-5 maal een bezoek brengen aan een in coeliakie gespecialiseerde diëtist. Deze diëtist kan veel uitleg geven over coeliakie, het glutenvrij dieet, hoe je etiketten kunt lezen en welke producten allemaal nog wel kunnen. De diëtist helpt je om de gluten uit de voeding te halen én kan tegelijkertijd berekenen of de voeding volwaardig is. Zo nodig geeft hij of zij adviezen over een evenwichtig en gebalanceerd eetpatroon en is er aandacht  voor belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, jodium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Vanaf 12 maanden na de diagnose adviseren we om nog eens 1 tot 2 jaarlijks naar de diëtist te gaan. Deze afspraken kun je dan gebruiken om de nieuwste inzichten rondom het dieet te horen, samen te evalueren hoe het gaat en om nog eens te kijken naar de volwaardigheid van de voeding. Bovendien kun je weer in een heel andere levensfase terecht gekomen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan, je kindje die nu naar school gaat of in de pubertijd komt; iedere levensfase kan weer nieuwe vragen oproepen en het kan fijn zijn als een diëtist hierin mee kan denken.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Havermout paasnestjes

Lees meer over 'Havermout paasnestjes'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'