Symptomen en klachten bij coeliakie

Coeliakie kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de spijsvertering, huid, gewrichten en hersenen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan o.a. last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht. De klachten verschillen per persoon, zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal en kunnen op elke leeftijd beginnen, ook op de schoolleeftijd. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan dat er al jaren vage klachten waren.

Overige-klachten.jpg

Mogelijke symptomen bij volwassenen

Uit onderzoek van het UMCG in Groningen en het Medisch Spectrum Twente in Enschede blijkt dat ongeveer één derde van de volwassen coeliakiepatiënten last heeft van diarree (37,4%), vermoeidheid (35%), gewichtsverlies (31,6%) en/of buikpijn (33,3%). Andere mogelijke klachten zijn:

Mogelijke symptomen bij kinderen

De eerste verschijnselen van coeliakie kunnen bij baby’s al optreden kort nadat ze voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gekregen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerste broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Mogelijke klachten bij kinderen zijn:

  • Chronische diarree
  • Opgezette buik
  • Dunne armen en benen
  • Te geringe gewichtstoename
  • Huilerigheid
  • Groeiachterstand
  • Vertraagde puberteit
  • Bloedarmoede
  • Afwijkingen aan het tandglazuur
  • Aften in de mond

Na de diagnose coeliakie kampen kinderen regelmatig met psychische klachten als angst, gevoelens van onzekerheid, somberheid en het gevoel anders te zijn dan anderen.

Coeliakie en kanker

Mensen met coeliakie lijken een verhoogd kankerrisico te hebben. Uit recent onderzoek onder grote bevolkingsgroepen blijkt dat het risico van kanker bij coeliakie lager is dan men vroeger dacht. Het glutenvrije dieet verkleint bovendien de kans dat kanker optreedt.

Vooral volwassenen met coeliakie hebben een verhoogd kankerrisico. De meest voorkomende vorm van kanker bij coeliakie is lymfeklierkanker (non-hodgkinlymfoom). Dat geldt vooral voor de vorm van dunnedarmkanker die bekend staat als ‘enteropathy associated T-cell lymphoma’ (EATL). Ook kanker van mond, keelholte en slokdarm wordt iets vaker gevonden bij coeliakie. Ook al komt EATL vrijwel alleen voor bij coeliakie, het is zo’n zeldzame vorm van kanker dat de kans dat een coeliakiepatiënt EATL krijgt, ontzettend klein is.

Coeliakie en hart- en vaatziekten

Uit een studie in Oxford blijkt een verband tussen coeliakie en een gering verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit de studie blijkt ook dat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt naarmate iemand langer coeliakie heeft. Gelukkig bleek er geen verband naar voren te komen tussen coeliakie en het risico op het krijgen van een beroerte. 

Lees verder

Coeliakie en kans op overlijden

Mensen met gediagnosticeerde coeliakie hebben géén verhoogd overlijdensrisico. Met andere woorden: coeliakiepatiënten sterven niet vroeger of later dan niet-patiënten. Dit wordt bevestigd door onderzoek. 

Dit geldt echter niet voor ongediagnosticeerde coeliakie. Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen die rondlopen met coeliakie, zonder het te weten, een verhoogd stervensrisico hebben. Dit benadrukt het belang van een vroegtijdige diagnose.

Geen klachten toch coeliakie?

Dat kan. Je kunt ook coeliakie hebben zonder dat je klachten hebt. Er is dan wel vaak schade aan de darmen.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'