Volg ons

Coeliakie en erfelijkheid

In Nederland heeft 1 op elke 100 mensen coeliakie. Gemiddeld is de kans op coeliakie dus ongeveer 1%. Bij eerstegraads familieleden (ouders, broers en zussen, kinderen) van mensen met coeliakie is de kans op coeliakie ongeveer 10%.

Heeft u familieleden die klachten hebben die op coeliakie kunnen wijzen, of heeft u zelf klachten en een familielid met coeliakie, dan is het verstandig onderzoek te doen. Coeliakie kan ook aanwezig zijn bij mensen met weinig of geen klachten. Ook bij hen kan coeliakie ernstige gevolgen hebben, zoals botontkalking (osteoporose) en bloedarmoede. Deze complicaties worden voorkomen door behandeling met een glutenvrij dieet.

Onderzoek

Sommige kinder-MDL artsen (Maag Darm Lever) raden aan bij diagnose van een kind met coeliakie het hele gezin te onderzoeken. Dit gebeurt aan de hand van DNA-onderzoek in het bloed. Ook familieleden (ooms, tantes, neven en nichten) zonder klachten kunnen zich op de erfelijke factoren van coeliakie laten onderzoeken bij een MDL-arts. Er wordt dan gekeken naar de aanwezigheid van HLA DQ2 en DQ8. Deze moleculen spelen een rol bij coeliakie. Als DQ2 en DQ8 niet aanwezig zijn, is de kans op coeliakie verwaarloosbaar. Als ze wel aanwezig zijn, is er een kans op coeliakie. Dan is verder onderzoek door een MDL-arts nodig.

Laatst bijgewerkt op 2 september 2015.

Leestip!

NCV participeert in het Celiac Disease Consortium. Inmiddels is meer dan 10 jaar kennis en onderzoekskracht bij elkaar gebracht. De resultaten hiervan zijn te lezen in een prachtig overzichtsboekje
"Tien jaar Patiëntgericht Onderzoek in Vogelvlucht".

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.